Når Morten Münster går på scenen til Computerworld Cloud & AI Festival – der løber af stablen den 17. og 18. september – er det ikke for at tale om bits og bytes, men om noget mindst lige så vigtigt.
Som adfærdsekspert og forfatter til bestsellerne “Jytte fra marketing er desværre gået for i dag” og “Jytte vender tilbage” er Morten Münster en af Nordens førende stemmer inden for adfærdsdesign. På konferencen vil han bl.a. dele erfaringer fra nogle af Danmarks største virksomheder og organisationer om, hvordan man skaber varige ændringer gennem små, strategiske greb i tilrettelæggelse og kommunikation.
”Det er en banal konstatering, at teknologi spiller en nøglerolle i vores arbejdsliv. Så for en virksomhed har det tilsvarende stor betydning, hvordan medarbejderne bruger løsningerne. Og her må man bare erkende, at løsningen er kedelig og velkendt. Det kræver nemlig gammeldags, hårdt arbejde at sikre, at de fungerer i den virkelige hverdag,” understreger Morten Münster.
Færre visioner – mere handling
Udfordringen er imidlertid, at man i langt de fleste organisationer elsker at tale om strategi, men er noget mindre begejstret for at have styr på de konkrete skridt frem mod målet.
”Folk vil så gerne tale om visioner, men tøver med at afsætte tid i kalenderen til at få de konkrete opgaver løst og tildele ansvar. Hvem skal sørge for, at alt virker? Hvem oplærer kolleger i systemet? Hvem registrerer fejl og sørger for, at de bliver fikset? Det glemmer man, og derfor bliver det ikke gjort,” konstaterer han.
”Det er lidt som hvis du taler om, at der snart skal skiftes dæk på bilen – men bliver forbløffet over, at nogen er nødt til at bestille tid på værkstedet og køre vognen derhen, før det faktisk sker,” siger Morten Münster.
Han fortæller, at han gerne spørger tilhørerne, om de har sat tid af i kalenderen til at arbejde med det, de lærer på konferencen, hvor de befinder sig lige nu.
”Og det har de stort set aldrig. Hvilket jo er meget sigende.”
Hold op med at opfinde problemer du ikke har
En anden hyppig årsag til, at store forandringer sjældent lever op til forventningerne, er det, Morten Münster betegner som “sortbælteproblemer.”
”Vi bruger en masse tid på at bilde os selv ind, at netop vores virksomhed er enestående og med sine helt egne og meget komplicerede udfordringer,” siger Morten Münster.
”Derfor bruger folk oceaner af tid på at opfinde en masse potentielle problemer og tage forskud på den sidste tiendedel af et eller andet projekt, hvor der faktisk kan være nogle særlige behov. Til gengæld glemmer man at få styr på de første 90 procent, hvor den store værdi ligger og hvor vi ligner alle andre. Denne ”unikheds-bias” er særligt en hæmsko i IT-verdenen, og derfor bruger man tit kræfterne fuldkommen forkert,” siger Morten Münster, der holder oplæg på andendagen af årets Computerworld Cloud & AI Festival.
AI er ikke undtagelsen, men ”bare” endnu et projekt
Som forfatter og foredragsholder er Morten Münster bl.a. kendt for at gøre op med forestillingen om, at motivation og begejstring er vejen til forandring. I stedet argumenterer han for, at det vellykkede forandringsprojekt kræver gentagelse, opfølgning og planlægning – og så lidt mere gentagelse. Præcis det samme gælder, når nye teknologier skal tages i anvendelse.
“Se bare AI-projekter. Her har mange travlt med at fortælle hinanden, at det er noget helt nyt og anderledes. Og at netop AI derfor også skal gribes an på en helt særlig og meget kompliceret måde. Måske understreger man budskabet ved samtidig at opfinde en masse nye begreber, der lyder virkeligt smarte,” siger Morten Münster.
”Men det er jo helt skævt. Tværtimod ligner store dele af et hvilket som helst AI-projekt de fleste andre IT-projekter. Og tilsvarende risikerer man at lægge så mange hindringer i vejen for sig selv, at det bare bliver næste initiativ i en lang række af initiativer, vi har alt for travlt til at implementere ordentligt. For sandheden er, at AI først bliver en succes, når nogen sætter tid af til at få det til at virke. Og det kræver – kedeligt nok – helt almindeligt arbejde,” siger Morten Münster.
Mød Morten Münster på årets Computerworld Cloud & AI Festival.