Artikel top billede

Derfor tager Nokia nu Android om bord - her er forklaringen

ComputerViews: Efter mange måneders tvivl tager Microsoft-ejede Nokia nu Android om bord i en stor satsning. Det er der en klar grund til. Se grunden til Nokias beslutning her.

ComputerViews: Android har i Nokia-regi bevæget sig som et spøgelse i baggrunden.

Pludselig var der rygter om, at firmaet ville anvende platformen, så blev rygterne lagt ned, og så opstod rygterne igen.

Men nu er det så helt officielt.

Nokia henter konkurrentens styresystem ind i varmen for at få penge i en tom kasse.

Topbossen hos Nokia, Stephen Elop, har netop meddelt, at Nokia nu kommer med sine første Android-telefoner.

Det sker efter en lang periode, hvor Windows Phone har stået som eneste punkt på dagsordenen.

Meddelelsen kom på Mobile World Congress i Barcelona, der løber af stablen i disse dage.

Og selv om beslutningen om at benytte konkurrentens styresystem må have været tung for en Microsoft-virksomhed, så har den været nødvendig.

Læs også: Microsoft køber Nokia

Elop: Ingen Android her, tak.
Det er da heller ikke længere siden end slutningen af 2013, at Stephen Elop i et interview med Computerworld lagde afstand til netop Android.

Da Nokias Stephen Elop for to år siden traf beslutningen om at droppe Symbian, kunne han vælge mellem både Android og Windows Phone.

Det blev som bekendt Windows Phone i stedet for Symbian, og "skulle han træffe beslutningen igen i dag, ville valget fortsat være Windows Phone - ikke Android," lød det fra Stephen Elop i november.

Læs den historie her: Nokia-topchef: Derfor vil jeg stadig ikke vælge Android

Men nu er der altså kommet andre boller på suppen.


Derfor vælger Nokia nu Android

Nokia er tvunget til at få telefoner på markedet, for andelen af den finske producents hardware er simpelthen for lille til, at det giver mening for forretningen, og i den erkendelse henter Nokias ledelse nu Android ind som redningsplanke.

Microsofts styresystem har fået rosende ord med på vejen, men salget er langt fra fulgt med de stjerner, som anmelderne har delt ud. Omkring tre procent bruger platformen i dag.

I slutningen af 2013 skrev Sydbank i en aktieanalyse om Nokia:

"Hvis Windows Phone ikke vinder forbrugernes gunst, vil Nokias store strategiskifte fejle, og selskabet vil efter vores vurdering reelt set være færdig som smartphone-producent."

Den realitet har Nokia måtte sande, og nu griber firmaet ud efter de sidste halmstrå i form af Android.

Glipper det også denne gang, kan bankens vurdering meget vel komme til at holde stik.

Windows giver en kejeryster til regnskabet

Nokia er totalt dominerende, når det kommer til telefoner med Microsofts mobile platform i version 8.

Hele 90 procent af brugerne kombinerer de to produkter med hinanden.

Men desværre er mere end 80 procent af de solgte telefoner udstyret med Android.

Android er uden sammenligning forbrugernes yndling, og den kage vil Nokia gerne have en del af - og der er brug for meget kage til Nokia.

Beslutningen om Windows Phone har nemlig givet en kajeryster i milliardklassen til Nokias regnskab.

I 2011 fik den finske mobil-butik et underskud på driften på over otte milliarder kroner.

I 2012 blev det et minus på 17 milliarder kroner.

Underskuddet er fortsat ind i 2013, selv om det dog er mindsket.

I driftsregnskabet for første kvartal var underskuddet på lige over en milliard kroner.

"Vi opererer i et meget konkurrencepræget marked, men vi gennemfører de nødvendige strategiændringer, og vi har fået styr på omkostningerne på en god måde," sagde Stephen Elop i forbindelse med kvartalsregnskabet.

Men ak.

Andet kvartal gav igen et minus.

Denne gang på 850 millioner kroner.

Læs også: Nokia styrtbløder - salget falder voldsomt

Nu skal Android så udgøre det kavaleri, der kommer til undsætning.

Elop må sluge en Microsoft-kamel

Styresystemet i de nye telefoner, der bygger på open source-platformen Android, har en tæt integration til Nokias og Microsofts tjenester.

Og derved begynder Nokia-springet til konkurrentens platform at give mening.

Nokia har nemlig været god til at skabe sine egne apps til eksempelvis navigation og kortbaserede tjenester, og de udviklingskroner skal hentes hjem igen.

Så her kan Android blive en redningsplanke.

Ligeledes er der penge i de spirende markeder.

Her boomer salget af Nokia-telefoner

I øjeblikket er det kun 10 procent af mobiltelefonerne i Afrika, der kan klassificeres som smartphones, men samtidig er det afrikanske kontinent et af de hurtigst voksende teknologi-markeder i verden med en samlet befolkning på mere end en milliard mennesker.

Med billige telefoner baseret på Android kan Nokia få en fod plantet solidt i det store kontinent og hente penge tilbage til kolde Finland.

Nokias X-modeller, som Android-telefonerne kommer til at hedde, bliver rullet ud til en vejledende pris på 89 euro.

Til at begynde med kommer Nokia X på udvalgte markeder i Asien, Europa, Indien, Latinamerika, Mellemøsten samt Afrika. Så segmentet er helt tydeligt fra Nokias hånd.

En investering i loyalitet

Kommer Nokia først ind på de spirende markeder, som Afrika eller Indien, med deres low-end Androidtelefoner, vil det samtidig være en nøgle for de dyrere Lumia-mobiler på et senere tidspunkt.

Det handler om loyalitet til brandet, for bliver forbrugerne glade og tilfredse med produktet, vil de komme tilbage igen til Nokia på et senere tidspunkt, hvor de har flere penge på hånden, og skal have sig en dyrere og bedre telefon.

Da Nokias X-telefoner har et styresystem, der grafisk set minder meget om Windows Phone, og har de samme Nokia-tjenester som Nokias noget dyrere Lumia telefoner, vil det være et logisk hop for de nu mere velhavende forbrugere i udviklingslandende.

Vi ser allerede i dag en lignende tendens i Kina, hvor en stigende middelklasse går fra billige, kopi-androidtelefoner til dyrere Samsung-telefoner.

Succes i Europa

Hvis dette kan kombineres med Windows Phone i de mere velstillede lande, så kan der være forårstegn i nord.

Og det begynder at gå frem for Microsofts Windows Phone i en række europæiske områder.

I de tre sommermåneder er 9,2 procent af de solgte smartphones på Europas fem største markeder (Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien) nemlig forsynet med Redmond-gigantens styresystem.

Så det kan vise sig at være en rigtig beslutning, når Stephen Elop sluger sin Microsoft-stolthed og giver open source en chance.

Læs også:
Nokia styrtbløder - salget falder voldsomt

Her er forklaringen: Derfor vil Microsoft overtage Nokia




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere