Så slemt står det til i Nokia

Microsoft fik Nokias mobilbutik for en slik, men bag købet ligger flere år med store milliardtab. Se her, hvor galt det står til i Finlands stolthed.

Minuttet efter at Stephen Elop i september 2010 trådte ud af ledelsesgangen i Microsoft og over i Nokia for at overtage chefstolen, skete der en forandring.

Skrottet blev den gamle Symbian-platform til fordel for netop Microsofts Windows Phone.

Elop hævdede, at en omstilling var nødvendig, og han erkendte da også, at den ville blive dyr.

Og beslutningen har givet en kajeryster i milliardklassen til Nokias regnskab.

I 2011 fik den finske mobil-butik et underskud på driften på over otte milliarder kroner.

I 2012 blev det et minus på 17 milliarder kroner.

Underskuddet er fortsat ind i 2013, selv om det dog er mindsket.

I driftsregnskabet for første kvartal var underskuddet på lige over en milliard kroner.

"Vi opererer i et meget konkurrencepræget marked, men vi gennemfører de nødvendige strategiændringer, og vi har fået styr på omkostningerne på en god måde," sagde Stephen Elop i forbindelse med kvartalsregnskabet.

Men ak.

Andet kvartal gav igen et minus.

Denne gang på 850 millioner kroner.

Nokias driftsregnskab 2007 - 2012. I milliarder kroner. Kilde: IDG Sverige

Gammelt problem
Elop skal dog ikke bære hele skylden for nedturen, der startede langt tidligere, ikke mindst i forbindelse med, at den første iPhone kom på markedet i 2007.

Allerede året efter begyndte aktiekursen at dykke, og bortset fra et enkelt lille hop i 2010 er driften også raslet ned. Små 80 milliarder er der i forskel på regnskaberne fra 2007 til 2012.

Mobilkrigen har, som mange nok har bemærket, stået mellem Apple på den ene side og Android på den anden.

Nokia er havnet håbløst bagefter.

I det seneste års tid har der været spekulationer om, at Nokia ville få ny ejer.

Microsoft har naturligvis været nævnt, men også Samsung og Facebook, der fik en del ekstra kapital i forbindelse med børsnoteringen, har været på banen.

Det blev som bekendt Microsoft, der vandt den dyst.

Og selv om salget måske ikke er så populært i Nokia, har aktiemarkederne i første omgang taget godt mod beskeden.

Nokias aktie steg med næsten 50 procent dagen efter, og der er kridtet op til et nyt slag på mobilmarkedet.

Læs mere om Nokias fald fra tinderne og
begrundelsen for at Microsoft nu afløser finnerne ved roret.

Læs også:

Stephen Elop: Derfor lukkede jeg Nokia i Danmark

Nokia-topchef: Derfor vil jeg stadig ikke vælge Android

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.