Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Mobilepay)

Betaling med mobilen er super populær: Mere end hver fjerde dansker bruger aldrig kontanter

Vi bevæger os hastigt mod et kontantløst samfund, viser en ny undersøgelse fra Nets. 27 procent af vi danskere har aldrig mønter og sedler med i lommerne, når vi går i butikker for at handle. Til gengæld bruger stadig oftere vores mobil til at betale med.

​​​27 procent af danskerne bruger aldrig kontanter til at betale, når de handler i fysiske salgssteder, viser en undersøgelse fra Nets.

Mobilbetalinger har også overtaget andenpladsen som danskernes næstmest foretrukne betalingsmetode i butikker og lignende, hvor Apple Pay vinder frem.

“Det er ganske bemærkelsesværdige tal. Norden er det sted i verden, hvor flest i dag klarer sig helt uden kontanter på lommen. Sverige og Norge ligger i toppen af målingen, mens Danmark følger tæt efter. Vi er gået fra punge med kontanter til betalingskort, og tendensen peger på, at stadig flere danskere i dag benytter mobiltelefonen til at betale med, siger Jeppe Juul-Andersen, dansk landechef for Nets.

Mere end hver fjerde dansker betaler altså nu aldrig med kontanter i de fysiske butikker. I både Sverige og Norge begynder denne andel at nærme sig et flertal (henholdsvis 46 og 40 procent). Tendensen til primært at betale via en digital device har stået på længe, men når nye højder hvert år, mens brug af kontanter fortsat falder.

I sidste års udgave af undersøgelsen fra Nets oplyste 16 procent af danskerne, at de aldrig bruger kontanter som betalingsmetode. Denne andel er nu steget til hele 27 procent.

Ikke uventet er danskernes alder ret afgørende for hvilket betalingsmiddel de bruger. Blandt personer over 65 år, er det 22 procent der aldrig bruger kontanter, hvor det blandt de yngre danskere (18-29 år) gælder, at 32 procent aldrig bruger kontanter.

Mobilbetalinger vinder frem

Betalinger med mobilen foretrækkes nu af op mod en femtedel når der skal betales i fysiske butikker. Den stigende andel af mobilbetalinger har baggrund i, at det ofte opleves som den nemmeste måde at betale på, efterfulgt af, at man dermed ikke behøver at huske sin pung.

MobilePay-appen er den mest populære løsning, mens betalinger med Apple Pay stiger mest, da den benytter samme trådløse teknologi som benyttes til kontaktløse kortbetalinger.

Kun 15 procent af danskerne bruger aldrig mobilbetalinger, hvilket er på niveau med andelen i Sverige. Kun seks procent af danskere over 65 år bruger betalingsmetoden dagligt, mod 15 procent blandt de 18-29 årige danskere.

Næsten alle betaler med kort

98 procent af danskerne angiver, at de altid bruger kort som betalingsmetode i de fysiske butikker.

Den høje andel skyldes, at infrastrukturen til kortbetalinger i Danmark og Norden er højt udviklet, samt at næsten alle betalingsterminaler tager mod kontaktløse betalinger.

50 procent af danskerne bruger kortbetalinger dagligt og 44 procent hver uge. Andelen af kontaktløse betalinger af alle kortbetalinger lander i 1. halvår 2023 på hele 94 procent, hvilket er den højeste andel i hele Norden.