Microsoft kan ikke slå iPad ihjel

Der er en ny generation af tavle-computere på vej baseret på Windows 7, men operativsystemet er måske det forkerte valg.

Inden årets udgang vil Apples iPad få selskab af et væld af tavle-computere, der vil køre med Windows 7-operativsystemet. Det sagde Microsofts øverste direktør, Steve Ballmer, forleden på firmaets WPC-messe for samarbejdspartnere i Washington.

Producenter som Acer, Dell, Sony, Samsung og Toshiba vil lancere "iPad-agtige" computere. Men hvor Apple bruger et mobilt operativsystem i iOS, så vil de kommende maskiner bruge det Windows 7, som vi kender fra almindelige bærbare og stationære pc'er. Men det kan være en rigtig dårlig ide og vil næppe fungere som ønsket.

Hvad er problemet, spørger du måske. Hvor skal man begynde?

Windows på godt og ondt

På trods af kølige anmeldelser, begrænset funktionalitet og manglende understøttelse af forskellige formater, så har Apple allerede solgt tre millioner eksemplarer af iPad og det er ikke kun fordi, at Apple-fanatikerne har været ude og tømme lommerne.

Nej, Apple har faktisk valgt en intelligent og gennemtænkt løsning, hvor en forholdsvis enkel og let hardwareplatform kører det mobile iOS-operativsystem med et ukompliceret og intuitivt brugerinterface. Det gør det nemt at nyde digitalt indhold på den store, trykfølsomme skærm, eksempelvis film, fotos, musik, simple apps og websider.

iPad er ikke god til produktivitetsopgaver, tekstbehandling eller længere mails, blandt andet fordi der ikke er noget fysisk tastatur.

Microsoft, derimod, foreslår at du bruger Windows 7, der ikke blot er udviklet til brug med tastatur og mus, men som også slæber rundt på en masse funktionalitet, der ikke er ikke er udviklet med hensyn til brug på en trykfølsom enhed, hvor du har et tilbagelænet forbrugsmønster.

Hvis du kun har ét værktøj, hammeren, til rådighed, så prøver du at løse alle problemer med et søm. Det er i det lys, at man skal se Microsofts valg af Windows til tavle-computeren. Firmaet har reelt ingen alternativer.

Og det er måske en del af problemet. Nemlig at Microsoft anser tavle-computere som pc'er på linje med eksempelvis netbooks. Apples iPad, iPod og iPad-produkter er netop velfungerende og behagelige at bruge fordi Apple er klar over, at de ikke fungerer som traditionelle computere og tilpasser brugerflade og funktionalitet derefter.

Microsoft insisterer stædigt på, at man med Windows 7 vil være i stand til at skabe en enhed, der både kan bruges til produktivitetsopgaver og konsumering af indhold, men selvom det lykkedes at tæmme det komplekse operativsystem og give det noget ordentlig bærbar hardware at køre på, så mangler der stadigvæk et nyt brugerinterface, der er optimeret til brug med fingrene.

Mindre elegante maskiner

Tavle-computere med Windows 7 vil kræve hurtigere indmad for at kunne trække det forholdsvis tunge operativsystem, og det betyder tykkere og mere klodsede maskiner, antageligvis med kortere batterilevetid. Det vil især blive et problem i takt med at brugerne vil forsøge at køre flere programmer på samme tid på tavle-computeren. De mange processer vil lægge beslag på systemressourcer og påvirke ikke blot batterilevetiden, men også hastigheden.

Windows 7 er udviklet til brug med mus og tastatur og højtopløste skærme, of de vil ikke være nemt og lige til. at håndtere maskinen, når din antivirus brokker sig, når Flash eller Java skal opdateres eller Internet Explorer skal godkende et ActiveX-plugin for at du kan bruge din webbank.

Der findes stort set ingen programmer derude, der kommer med et interface optimeret til trykfølsomme skærme og Microsoft selv har heller ikke meget at vise på det område. Til iPad er der allerede et væld af veldesignede apps, men brugere af Windows 7-baserede tavle-computere må nøjedes med traditionelle Windows-programmer. Kommer der mod forventning en bølge af programmer, der er optimeret til tavle-computerne, så skal udviklerne stadigvæk tage højde for maskiner med ulig indmad og skærme med forskellig størrelse og opløsning

Start helt forfra

Der vil uden tvivl komme lækre og frække Windows 7-baserede tavle-computere, men de vil alle være besværlige eller direkte irriterende at bruge med fingrene. Producenterne kan smide en ny brugergrænseflade ovenpå Windows, men som vi eksempelvis har set det hos HPs pæne TouchSmart-computere, så virker det kun indtil du forlader indhegningen og giver dig i kast med et program, der bruger det traditionelle Windows-interface.

På mobilsiden Microsoft fejlet igen og igen med firmaets stædige fastholden i Windows Mobile-platformen, og endelig set lyset med det kommende Windows Phone 7, der er redesignet fra bunden af og optimeret til brug med fingrene, når du er på farten.

Der er brug for samme tilgang, hvis Steve Ballmer & Co. vil skabe tavle-computere, der ikke blot kan en masse, men som brugerne rent faktisk kan finde ud af og har lyst til at bruge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere