Artikel top billede

Nemt for it-afdeling at finde Gmail på din arbejdspc

Det tager højst 10 minutter for en digital efterforsker at finde den Gmail-adresse, en ansat har brugt til eksempelvis at lække en arabisk oversættelse af jægerbogen, siger sikkerhedsekspert.

I sidste uge kom det frem, at Rigspolitiets Nationale IT-center i jagten på den tidligere spindoktor Lars Sønderskovs private e-mailadresse hos Google Gmail først efter et anonymt tip for nylig kom på at lede efter mailkonti, hvor bogstavet ø i Sønderskov var erstattet af det internationale oe.

Men det er faktisk relativt nemt at finde ud af, hvilke Gmail-konti en medarbejder har brugt fra en firma-pc.

Hvis altså ikke medarbejderen har gjort noget for at sløre brugen af kontoen.

Det fortæller seniorsikkerhedskonsulent Thomas Wong fra sikkerhedsfirmaet Fort Consult.

"Det vil tage 10 minutter, med mindre du har gjort noget specifikt for at undgå det," siger Thomas Wong.

"Hvis du ikke aktivt har været inde og slette tingene på din pc, så ligger der cookies og den slags. Det betyder ikke, at jeg vil kunne se dit password, men jeg kan i hvert fald se, at du har en konto," siger Thomas Wong.

Imidlertid er det ikke svært for en medarbejder at slette disse informationer fra en arbejdscomputer, fortæller Thomas Wong.

"Hvis det er blevet aktivt sløret, så er det andre ting, man skal ind og trække på. Logfiler på pc'en eller andre steder i firmaet. Så skal vi i gang med en lidt større mølle," siger Thomas Wong.

Få oplysninger gør eftersøgning sværere

Det kan være næsten umuligt at finde en mailadresse.

En e-mailadresse behøver jo ikke som i tilfældet med spindoktoren at have relation til det rigtige navn, hvor mailadressen efter et tip i sidste måned ledte auditørerne på sporet af Gmail-kontoen med oe i navnet Sønderskov.

"Selvfølgelig kan man godt få så lidt viden, at det er helt umuligt at finde ud af. Der vil selvfølgelig være nogle muligheder, hvis man kan gennemse den maskine, som eventuelle mails er blevet sendt fra," siger Thomas Wong.

Hvilke mails er tilgået, hvilke e-mailkonti er der blevet sendt til fra en eller anden bestemt organisation eller firma.

Herefter skal de fundne konti sorteres, så man forsker videre i dem som ikke umiddelbart kan identificeres.

Sådan finder it-specialisterne mailen

Når it-specialister skal lede efter en mail, som eksempelvis den lækkede arabiske oversættelse af jægerbogen fra Forsvaret, får de at vide, hvad de skal lede efter.

Det sker for at undgå at bruge alt for lang tid på at lede efter en nål i en høstak.

Det er også et spørgsmål om ressourcer.

"Hvis det ikke bliver serveret på et sølvfad er det ofte et ressource- og et kompetencespørgsmål," siger Thomas Wong.

I Jægerbogssagen har Politiets Nationale it-efterforsningscenter gennemgået 22 computere fra henholdsvis Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet.

"Man er nødt til at vide, hvad man leder efter, og måske indkredse, at det vi leder efter eksempelvis er alle billeder på en pc," siger Thomas Wong.

Leder ikke for specifikt

På samme måde har man formentlig gjort i Jægerbogssagen for at finde ud af, hvem der har sendt en mail med en arabisk oversættelse af jægerbogen til dagabladet B.T.

"De har måske sagt: Find ud af, hvilke mailadresser der har været tilgået fra den her pc, eller hvem den her pc har sendt mails til. Derefter må man jo gennemgå mailadresserne for at se, om de mailadresser matcher den person vi leder efter, " siger Thomas Wong.

Ifølge senioranalytikeren er denne tilgang den mest benyttede fremgangsmåde. Med forskellige metoder og teknikker generer den digitale efterforsker en liste over alle mailadresser, hvor man efterfølgende kan filtrere en hel del fra ved verificere dem.

Den tilbageværende gruppe af mailadresser gennemgås herefter ved at verificere, om de kan tilhøre den person sagen handler om.

Computerworld har spurgt Rigspolitiets Nationale IT-efterforskningscenter (NITEC) efter en kommentar, men de vil ikke udtale sig mens retssagen verserer.

I stedet henviser man til Forsvarets Auditørkorps, men heller ikke her vil man kommentere sagen.

Der bliver afsagt dom i jægersagen på fredag den 10. september.

Ud over Lars Sønderskov er også Forsvarets tidligere it-direktør, kommandør Jesper Britze, på anklagebænken. Begge nægter sig skyldige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere