Her er det dyreste punkt i dine SAP-systemer

Indkøb af et SAP-system er ofte langt fra den dyreste post i et SAP-projekt. Se her, hvor det typisk koster at have et SAP-system kørende.

SAP er en af de største producenter af ERP-løsninger i verden. Sådanne Enterprise Resource Planning-systemer er typisk meget store og komplekse at implementere og - viser det sig - temmelig dyre at vedligeholde.

For eksempel vil summen af de årlige omkostninger til support, drift og vedligehold af en SAP-løsning over en årrække på blot tre til seks år "ofte være højere end initialomkostningerne til implementering."

Disse tal for vedligehold stammer fra danske SAP-implementeringer, og de kan findes i en ny oversigt over det danske SAP-marked.

Undersøgelsen, der har titlen SAP i Danmark - den uvildige 360 graders evaluering af det danske SAP-marked, er forfattet af konsulenthuset HerbertNathan & Co.

To en kvart på fuld tid
Når en virksomhed implementerer en SAP-løsning, inddrages normalt medarbejdere fra blandt andet it-afdelingen, og når implementeringen er færdig, overgår en del af disse medarbejdere typisk til et internt SAP-kompetencecenter.

Her skal der tages vare på alt fra basale supportopgaver til sikring af, at SAP-installationen udnyttes og udvikles i harmoni med virksomhedens forretningsmæssige udvikling.

I gennemsnit består sådan et kompetencecenter af halvanden fuldtidsmedarbejder per 100 'tunge' brugere og derudover anvendes i gennemsnit trekvart ekstern fuldtidskonsulent. Altså anvender SAP-kunden i gennemsnit cirka to en kvart mand på fuld tid per 100 'tunge' brugere til drift, support, vedligehold og videreudvikling.

En 'tung' bruger har licens til at anvende næsten samtlige transaktioner i systemet - betegnes også en SAP Professional User.

19.000 kroner pr. bruger pr. år
Summen af de årlige omkostninger til support, drift og vedligehold vil over en årrække på blot tre til seks år "ofte være højere end initialomkostningerne til implementering."

Omkostningerne ligger i gennemsnit på cirka 19.000 kroner per år per 'tung' bruger.

Dette beløb varierer meget og - konstaterer rapporten - "uden at spredningen hænger indlysende sammen med kompleksitet eller geografi."

Konklusionen er, at "en del virksomheder bør kunne reducere deres omkostninger ganske betragteligt."

Paradoksalt nok har udviklingen betydet, at vedligeholdelsesomkostningerne er blevet lavere de senere år.

Tidligere var det ifølge HerbertNathan-partneren Torben Iversen mere almindeligt at tilpasse ERP-løsninger til virksomhedens processer, hvilket betød vedligeholdelsen blev dyr. I dag er tendensen den omvendte, at man i højere grad tilpasser processerne til standardløsningen. På trods af det kan vedligeholdelsen af en SAP-baseret ERP-løsning altså hurtigt komme til at koste mere end indkøbet ifølge HerbertNathan-rapporten.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Ny rapport – Vi har målt jobglæden i 20 udvalgte it-virksomheder
IT-specialister er blandt de mest eftertragtede faggrupper på det danske arbejdsmarked, og der er hård konkurrence om kandidater til ledige stillinger. Den første samlede jobglædeundersøgelse på it-jobmarkedet tyder imidlertid på, at it-specialister i vidt omfang mangler viden om, hvad virksomheder i branchen kan tilbyde dem som medarbejdere. Undersøgelsen er gennemført primo oktober 2018 og giver et unikt indblik i, hvilke faktorer it-specialister på det danske arbejdsmarked lægger vægt på i deres valg af arbejdsplads.