Her er det dyreste punkt i dine SAP-systemer

Indkøb af et SAP-system er ofte langt fra den dyreste post i et SAP-projekt. Se her, hvor det typisk koster at have et SAP-system kørende.

SAP er en af de største producenter af ERP-løsninger i verden. Sådanne Enterprise Resource Planning-systemer er typisk meget store og komplekse at implementere og - viser det sig - temmelig dyre at vedligeholde.

For eksempel vil summen af de årlige omkostninger til support, drift og vedligehold af en SAP-løsning over en årrække på blot tre til seks år "ofte være højere end initialomkostningerne til implementering."

Disse tal for vedligehold stammer fra danske SAP-implementeringer, og de kan findes i en ny oversigt over det danske SAP-marked.

Undersøgelsen, der har titlen SAP i Danmark - den uvildige 360 graders evaluering af det danske SAP-marked, er forfattet af konsulenthuset HerbertNathan & Co.

To en kvart på fuld tid
Når en virksomhed implementerer en SAP-løsning, inddrages normalt medarbejdere fra blandt andet it-afdelingen, og når implementeringen er færdig, overgår en del af disse medarbejdere typisk til et internt SAP-kompetencecenter.

Her skal der tages vare på alt fra basale supportopgaver til sikring af, at SAP-installationen udnyttes og udvikles i harmoni med virksomhedens forretningsmæssige udvikling.

I gennemsnit består sådan et kompetencecenter af halvanden fuldtidsmedarbejder per 100 'tunge' brugere og derudover anvendes i gennemsnit trekvart ekstern fuldtidskonsulent. Altså anvender SAP-kunden i gennemsnit cirka to en kvart mand på fuld tid per 100 'tunge' brugere til drift, support, vedligehold og videreudvikling.

En 'tung' bruger har licens til at anvende næsten samtlige transaktioner i systemet - betegnes også en SAP Professional User.

19.000 kroner pr. bruger pr. år
Summen af de årlige omkostninger til support, drift og vedligehold vil over en årrække på blot tre til seks år "ofte være højere end initialomkostningerne til implementering."

Omkostningerne ligger i gennemsnit på cirka 19.000 kroner per år per 'tung' bruger.

Dette beløb varierer meget og - konstaterer rapporten - "uden at spredningen hænger indlysende sammen med kompleksitet eller geografi."

Konklusionen er, at "en del virksomheder bør kunne reducere deres omkostninger ganske betragteligt."

Paradoksalt nok har udviklingen betydet, at vedligeholdelsesomkostningerne er blevet lavere de senere år.

Tidligere var det ifølge HerbertNathan-partneren Torben Iversen mere almindeligt at tilpasse ERP-løsninger til virksomhedens processer, hvilket betød vedligeholdelsen blev dyr. I dag er tendensen den omvendte, at man i højere grad tilpasser processerne til standardløsningen. På trods af det kan vedligeholdelsen af en SAP-baseret ERP-løsning altså hurtigt komme til at koste mere end indkøbet ifølge HerbertNathan-rapporten.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

24. januar 2019 | Læs mere


Blockchain: Totalt styr på data gennem hele kæden

Blockchain-teknologien kan sikre og effektivisere dine produktions- og innovationsmiljøer i hidtil uset grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder jeg de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworld event

25. januar 2019 | Læs mere


Premium
Københavns Universitet erkender skarp kritik af it-sikkerheden: “Vi har ikke helt de samme løsningsmuligheder”
Københavns Universitet har ikke de samme muligheder for at sikre en god it-sikkerhed, lyder det fra ledelsen. Alligevel erkender man krtikken fra Rigsrevisionen. “Der er steder, hvor vi ikke er kommet helt i hus med de her risikovurderinger.”
CIO
Tech fra Toppen: Tim Vang får hastigheden op og de rigtige idéer frem med Googles pretotyping
Tech fra Toppen: Tim Vang får ideerne frem og hastigheden op ved konstant at tænke små overskuelige eksperimenter ind idéprocessen. Metoden hedder pretotyping og stammer fra Google. Lær meget mere om, hvordan du kan bruge værktøjet her.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Kan du eliminere alle IT-truslerne på egen hånd?
Det er krævende at håndtere de mangeartede IT-sikkerhedstrusler på egen hånd – og trusselbilledet udvikler sig hele tiden. Denne hvidbog stiller skarpt på mulighederne for at løse nogle opgaver internt og håndtere andre i samspil med en ekstern udbyder af Managed Security Services.