Artikel top billede

Her er det dyreste punkt i dine SAP-systemer

Indkøb af et SAP-system er ofte langt fra den dyreste post i et SAP-projekt. Se her, hvor det typisk koster at have et SAP-system kørende.

SAP er en af de største producenter af ERP-løsninger i verden. Sådanne Enterprise Resource Planning-systemer er typisk meget store og komplekse at implementere og - viser det sig - temmelig dyre at vedligeholde.

For eksempel vil summen af de årlige omkostninger til support, drift og vedligehold af en SAP-løsning over en årrække på blot tre til seks år "ofte være højere end initialomkostningerne til implementering."

Disse tal for vedligehold stammer fra danske SAP-implementeringer, og de kan findes i en ny oversigt over det danske SAP-marked.

Undersøgelsen, der har titlen SAP i Danmark - den uvildige 360 graders evaluering af det danske SAP-marked, er forfattet af konsulenthuset HerbertNathan & Co.

To en kvart på fuld tid

Når en virksomhed implementerer en SAP-løsning, inddrages normalt medarbejdere fra blandt andet it-afdelingen, og når implementeringen er færdig, overgår en del af disse medarbejdere typisk til et internt SAP-kompetencecenter.

Her skal der tages vare på alt fra basale supportopgaver til sikring af, at SAP-installationen udnyttes og udvikles i harmoni med virksomhedens forretningsmæssige udvikling.

I gennemsnit består sådan et kompetencecenter af halvanden fuldtidsmedarbejder per 100 'tunge' brugere og derudover anvendes i gennemsnit trekvart ekstern fuldtidskonsulent. Altså anvender SAP-kunden i gennemsnit cirka to en kvart mand på fuld tid per 100 'tunge' brugere til drift, support, vedligehold og videreudvikling.

En 'tung' bruger har licens til at anvende næsten samtlige transaktioner i systemet - betegnes også en SAP Professional User.

19.000 kroner pr. bruger pr. år

Summen af de årlige omkostninger til support, drift og vedligehold vil over en årrække på blot tre til seks år "ofte være højere end initialomkostningerne til implementering."

Omkostningerne ligger i gennemsnit på cirka 19.000 kroner per år per 'tung' bruger.

Dette beløb varierer meget og - konstaterer rapporten - "uden at spredningen hænger indlysende sammen med kompleksitet eller geografi."

Konklusionen er, at "en del virksomheder bør kunne reducere deres omkostninger ganske betragteligt."

Paradoksalt nok har udviklingen betydet, at vedligeholdelsesomkostningerne er blevet lavere de senere år.

Tidligere var det ifølge HerbertNathan-partneren Torben Iversen mere almindeligt at tilpasse ERP-løsninger til virksomhedens processer, hvilket betød vedligeholdelsen blev dyr. I dag er tendensen den omvendte, at man i højere grad tilpasser processerne til standardløsningen. På trods af det kan vedligeholdelsen af en SAP-baseret ERP-løsning altså hurtigt komme til at koste mere end indkøbet ifølge HerbertNathan-rapporten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere