Artikel top billede

Alternativer til NemID's nøglekort er på vej

Den hårde kritik af NemID's manglende tilgængelighed for handicappede har været medvirkende til, at forandringer er på vej - herunder et alternativ til nøglekortet.

NemID er fra flere sider blevet kritiseret for ikke at tage hensyn til de svageste it-borgere i samfundet.

En ekspert i tilgængelighed på nettet har således vurderet, at det nye digitale adgangskort er direkte i strid med FN's handicap-konvention, hvilket har fået Enhedslisten til at kræve, at videnskabsministeren tager affære.

Det har også fået IT- og Telestyrelsen til at handle - igen.

"Vi skal diskutere problemstillingen om tilgængelighed," fortæller Charlotte Jacoby, chefkonsulent i Center for Digital Signatur i IT- og Telestyrelsen.

"Allerede i 2008, hvor projektet gik i gang, var vi i en dialog med interessegrupper, som repræsenterer en række minoritetsgrupper som blindesamfundet og ældresagen," fortæller Charlotte Jacoby.

Hun indrømmer dog, at en gruppe danskere stadig ikke kan anvende NemID i den nuværende fom og fortæller samtidig, at processen fortsætter i forhold til at gøre NemID så tilgængelig som muligt.

"Nu analyserer vi de konkrete problemstillinger med de relevante parter for at se, hvor vi kan forbedre løsningen," siger Charlotte Jacoby.

"IT- og Telestyrelsen har planlagt et møde med Danske Handicaporganisationer den 28. september," fortæller hun.

Desuden har styrelsen et planlagt møde med Dansk Blindesamfund den 11. oktober.

Der er 32 medlemsorganisationer i Danske Handicaporganisationer, der tilsammen har omkring 320.000 medlemmer, som dækker alle typer handicap.

Alternativ til kodekort på vej

NemID's tilgængelighed opdeles i to områder af IT- og Telestyrelsen.

For det første er det et krav, at NemID-hjemmesiden skal overholde de obligatoriske standarder for offentlige hjemmesider specificeret på IT- og Telestyrelsens hjemmside, herunder WCAG, niveau AA-standarden, hvilket ifølge IT- og Telestyrelsen overholdes.

Hertil kommer to-faktor sikkerheden, som i øjeblikket udgøres af et fysisk kort med påtrykte adgangsnøgler, men der kommer ifølge IT- og Telestyrelsen snart alternativer.

"Den selvstændige enhed kunne ud over nøglekortet have form af eksempelvis en token (selvstændig hardware med display, der viser koden, red.) eller en tilsendt sms til mobiltelefonen. Disse løsninger er under overvejelse, og et eller flere alternativer til nøglekortet forventes lanceret i løbet af 2011," står der i et notat fra IT- og Telestyrelsen, som Computerworld har fået adgang til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere