Artikel top billede

Open source-forening hylder Composite-beslutning

Foreningen af Open Source Leverandører mener, at Composites nye open source-initiativ blåstempler forretningsmodellen bag den åbne kildekode.

Læs også: Etableret dansk CMS-leverandør går open source

Foreningen af Open Source Leverandører byder Composite velkommen og mener, at virksomhedens open source-initiativ blåstempler forretningsmodellen bag den åbne kildekode.

Softwarehuset Composite har besluttet at forvandle virksomhedens veletablerede CMS-system Composite C1 (Content Management System) til et open source-produkt.

Fremover kan enhver få adgang til kildekoden bag C1, og det er et initiativ, som begejstrer Foreningen af Open Source Leverandører.

"Det er meget glædeligt og viser, at den her forretningsmodel, som vi andre har arbejdet med i 10-12 år, fanger an. Kunderne forstår den, og det er godt, at Composite har lagt alle æggene i den her open source-kurv," siger Morten Kjærsgaard, der er formand for open source-leverandørerne i Danmark (OSL) og direktør i softwarehuset Magenta.

Composite er bestemt ikke nogen filantropisk virksomhed og forærer kun sin kildekode væk, fordi selskabet er overbevist om, at det også økonomisk er en god idé.

Sådan tjener du pengene

Morten Kjærsgaard fra OSL forklarer her, hvordan man bærer sig ad med at tjene penge på sin gratis software:

"Hvis du er dygtig, så kan du selv udvikle og lancere og laver selv installationen. Derudover kan mange også selv står for first og måske også second level support, men hvis du skal ind i maven på systemet, så skal du have fat i modervirksomheden. Hvis Composite har skruet det her rigtigt sammen, så har virksomheden muligvis 500 installationer om fem år. Godt nok vil måske kun de 100 være dets egne, men summen ender med at blive attraktiv, fordi der helt sikkert kommer henvendelser fra mange udviklere rundt omkring, som skal bruge hjælp til et eller andet."

Han tilføjer, at hvis ikke man lige er blandt de 100 bedste udviklere i verden, så kan man ikke selv rode med kildekoden på sådan en CMS-løsning uden assistance.

Måske har man brug for at få løsningen til at spille sammen med forskellige integrationsværktøjer eller noget lignende.

"Og hvis de, som har udviklet systemet, fortsætter med at udvikle på det og holde sig skarpe på den udvikling, så står de stærkt, når nogen behøver hjælp til at komme ind i de centrale dele af systemet," siger Morten Kjærsgaard.

Læs også: Etableret dansk CMS-leverandør går open source

Afgørende med licensen

Læs også: Etableret dansk CMS-leverandør går open source

Morten Kjærsgaard understreger, at hvis målet for Composite er en stor brugerkreds og innovation udefra, så er det af meget meget stor betydning, hvilken licens den får lagt C1 på.

"Der skal være en fordel for udviklerne i at udvikle på produktet. Som udvikler skal du have adgang til og mulighed for at distribuere kildekoden," siger Morten Kjærsgaard.

Han understreger, at det er afgørende vigtigt med en licens, hvor
virksomheden ikke beholder hånd og halsret over koden og mener, at Composite bør være glad for at have it-advokat Martin von Haller Grønbæk med til at rådgive sig omkring licensforholdene.

"Licensen er af afgørende betydning, og der ér typisk ikke den store forståelse for open source, når man kommer fra den lukkede verden," siger Kjærsgaard.

[b]Læs også: Etableret dansk CMS-leverandør går open source

[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere