Artikel top billede

Massiv uenighed om NemID's brud på FN-konvention

Videnskabsministeren har i et svar redegjort for beskyldningerne om, at NemID overtræder FN's handicap-konvention. Hvad svaret er, afhænger af læseren.

NemID strider ikke mod FN's handicapkonvention, sådan som den digitale løsning ellers har fået kritik for.
 
Sådan tolker DanID, der er leverandør af den omdiskuterede logon-løsning, et svar fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) på et såkaldt paragraf 20-spørgsmål fra Folketingens udvalg for videnskab og teknologi om NemID.
 
Det var kritik af manglende hensyn til store dele af brugerne med særlige behov, som fik en specialist til at kritisere NemID for at være i strid med FN's handicapkonvention. 

Den kritik fulgte Enhedslistens it-ordfører Per Clausen efterfølgende op på med et krav om en kommentar fra videnskabsministeren, hvor han samtidig bad Charlotte Sahl-Madsen redegøre for initiativer, som kan sikre, at NemID ikke begrænser handicappede borgeres mulighed for at kommunikere med myndighederne.
    
Rigtige skridt på vejen
I svaret fremhæver ministeren, at tilgængelighed er vigtigt for at nå regeringens mål om fuld digital kommunikation mellem borgerne og den offentlige sektor.   
 
Hun skriver ligeledes, at der derfor er lagt mange bestræbelser i udformningen af NemID for at sikre, at så mange grupper af handicappede som muligt kan benytte løsningen. 
 
Charlotte Sahl-Madsen udelukker på trods af omfattende brugertest ikke, at der stadig findes grupper af handicappede, som har behov for en forbedret løsning, og peger i den forbindelse på planlagte møder med handicap-organisationer. 
 
"Jeg mener, at disse tiltag er rigtige skridt på vejen til at sikre overholdelsen af FN's handicapkonvention, herunder blandt andet at fremme adgangen for personer med handicap til nye systemer på internettet, og at gøre det lettere for personer med handicap at kommunikere med det offentlige," hedder det i slutningen af ministersvaret.

Klar frikendelse

Hos DanID fortæller kommunikationschef Jette Knudsen, at firmaet tolker svaret fra ministeren som en klar afvisning af, at NemID overtræder FN's handicapkonvention.
 
"Svaret er klart nok. NemID er ikke et handicap-uvenligt system. Vi ser ikke NemID som en serviceydelse, der overtræder FN's handicapkonvention," siger Jette Knudsen.

Erkender overtrædelse af konvention

Hos Enhedslisten ser it-ordfører Per Clausen svaret på en noget anden måde. Han mener, at videnskabsministeren i svaret erkender, at der er handicapgrupper, som ikke kan bruge den nuværende version af NemID, men at hun vil prøve at rette op på det.
 
"Dermed siger hun jo også, at NemID ikke lever op til handicap-konventionen, men det arbejder vi på, at den kan komme til," siger Per Clausen.
 
"Det er helt uacceptabelt. Sådan et nyt system skal jo leve op til handicapkonventionen, og det mener jeg sådan set hun erkender, at det ikke gør," siger Per Clausen. 

Derfor forstår han ikke, hvordan leverandøren DanID kan tolke svaret som en afvisning af, at NemID overtræder handicap-konventionen.

Per Clausen mener, at det er positivt at ministeren vil holde møder og arbejde med forbedringer af systemet.
 
"Men det ville være rart, hvis hun fra starten havde gjort det helt klart overfor leverandøren, at en betingelse for at bruge NemID naturligvis var, at den skulle leve op til handicapkonventionen. Og det gør den jo ikke, hvis der er rimelig store grupper af handicappede, som ikke kan bruge systemet," siger Per Clausen.




IT-JOB

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler

Knud E. Hansen A/S

IT-supporter

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren løsningsarkitekt til komplekst systemlandskab
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere