Artikel top billede

Atea-chef: Vi sænker medarbejderes lønninger

Mange it-topchefer forventer en lønstigning det næste år. Peter Trans fra Atea maner til forsigtighed og har gjort op med anciennitetslønninger i sin virksomhed.

"Det første, en leder bliver spurgt om i forhold til hans medarbejdere, er helt naturligt, om de har den markedsmæssigt korrekte løn?

Vi begynder i flere tilfælde at sige: Hov, du er desværre kommet til at ryge op i løn. Vi er nødt til at sætte dig på markedsmæssig korrekt løn. Det kan sagtens være fem procent ned."

Sådan siger Peter Trans, administrerende direktør i den danske it-virksomhed Atea med over 1.400 ansatte i Danmark.

Det var i anledning af den økonomiske krise, at selskabet begyndte opgøret med anciennitetslønninger.

En budgetteret lønstigning på 19 millioner kroner blev sparet, og penge fra toppen blev flyttet ned i bunden. Det var også med til at undgå fyringer.

Løn efter levering

Ifølge Peter Trans drejer det sig blot om, at medarbejdernes løn skal stemme overens med værdien af det, de leverer. Som eksempel nævner han, at ting, der var svære at udvikle for 10 år siden, kan være blevet lette i dag.

Derfor kan en virksomhed ikke betale en formue til en ansat for at gøre det, personen kunne for 10 år siden.

Det sparer penge og giver bedre muligheder for at belønne fremadstormende medarbejdere, så de hurtigere kan få en løn, der stemmer overens med deres performance, fortæller han.

En for høj løn kan også vise sig at være en bjørnetjeneste.

"Man tvinger jo de mennesker ud af arbejdsmarkedet, fordi de bliver alt for dyre i forhold til det, de rent faktisk leverer af værdi," siger Peter Trans.

Argumentér for sagen

Ifølge Peter Trans er forventningerne, der bliver udtrykt i årets It-vækstbarometer ikke holdbare.

Han kan godt forestille sig, at reallønsniveauet stiger en lillebitte smule men tror ikke på, at virksomhederne har råd til at lade det stige kraftigt.

"Hvis mine kollegaers virksomheder minder om Atea, så har de garanteret også nogen, de betaler for meget, fordi man har kørt en anciennitetsbestemt løn."

"Der har jeg i hvert fald oplevet, at jeg kunne tage noget fra toppen og føre ned i bunden. Og rigtig mange accepterer det. Hvis du argumenterer godt for det og er tydelig," fortæller han.

Men det gælder om at være nærværende på den enkelte medarbejder og hans/hendes forudsætninger. De skal også løbende vide, om man er tilfreds eller utilfreds med performance, og hvad der forventes af dem, uddyber han.

"Hvis de ikke når det niveau, så må man sige til vedkommende: Det er okay. Du skal ikke fyres, men du skal heller ikke længere have en stjerneløn, det er naturligt," konkluderer Peter Trans. 

Han understreger dog, at når det hele et tidspunkt balancerer sig ud, og virksomheden tjener penge, kan den følge en reallønsudvikling bredt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere