Artikel top billede

Danske topchefer har et alvorligt it-problem

De danske top-chefer har et stort problem med it, som kan ramme de danske ambitioner om vækst.

De ellers så respekterede topledere, der dagligt træffer de afgørende beslutninger på danske direktionskontorer og i bestyrelseslokaler, har et problem: De ved for lidt om it.
 
Topledernes it-uvidenhed er gift for at skabe vækst. Den vækst som skal bringe ikke blot virksomhederne, men hele Danmark fremad i den globale konkurrence.
 
Hos rådgivningsfirmaet PA Consulting Group har partner Helle Hølmer analyseret den danske del af årets Harvey Nash CIO Survey.

Og selvom den med under 50 danske deltagere ikke er repræsentativ for dansk erhvervsliv, så mener hun, at resultaterne giver en god indikation af it-tænkning i de største danske virksomheder.
 
Mest muligt ud af data
"I de kommende år skal teknologien bruges målrettet over for kunder, og teknologien skal bruges til at drive innovation. Og helt central i den sammenhæng er virksomhedernes evne til at få mest muligt ud af data," siger Helle Hølmer.
 
De sidste 10 år har arbejdet med it-ledelse i både private og offentlige danske virksomheder gennemgået en markant professionalisering og modning. Arbejdet med it-ledelse er i høj grad blevet systematiseret i egentlige governance-modeller samt standardiserede metoder for både drift og udvikling.
 
Halter bagefter
Men når det kommer til at tage næste skridt og bruge teknologien til at understøtte arbejdet med vækst, så mener Helle Hølmer, at danske virksomheder halter bagefter.
 
Når de danske topchefer skal pege på, hvad it skal bruges til, så bliver ordene produktudvikling, innovation og markedsindtrængning brugt væsentligt sjældnere end hos deres udenlandske kolleger (se tallene i faktaboksen).
 
De 33 danske it-direktører, som deltager i undersøgelsen, er med i den betragtning. Dermed antyder undersøgelsen, at direktion og bestyrelsen ikke skal vente den store kreativitet fra it-direktøren.
 
Omkostninger i fokus
"Topcheferne har stadig et meget omkostningsfokuseret syn på it. Men mange af effektiviseringsgevinsterne er jo taget, og derfor risikerer den holdning at bremse væksten," siger Helle Hølmer.
 
Hun forstår ikke, hvorfor virksomheder, der næsten alle har datawarehouseløsninger, for eksempel ikke i højere grad inddrager dagens business intelligence-løsninger i udviklingen af forretningen. Eller hvorfor inddragelsen af brugere, forretningspartnere og andre interessenter gennem samarbejdsværktøjer og sociale medier endnu ikke er mere udbredt.    
 
"Lige nu kan vi jo ane konturerne af, hvordan iPad'en kommer til at forandre vores verden. Men det skal skal højere op på dagsordenen i de fleste virksomheder, hvordan denne mobilitet kan udnyttes," siger Helle Hølmer.
 
It-chef i nøglerolle 
71 procent af de danske topchefer, som har deltaget i årets Harvey Nash CIO Survey, mener, at manglen på it-kompetencer i deres virksomhed har væsentlig eller nogen indflydelse på virksomhedernes vækstrater og vækstmuligheder. 

"It-kompetencerne kommer i alle ledelser i løbet af et par generationer. Men hvis virksomheden ønsker et forspring, så skal ledelsen arbejde med at sikre sig de rigtige it-kompetencer i direktion og bestyrelse i de kommende år. Her kan it-direktøren spille en nøglerolle," mener partner Helle Hølmer, PA Consulting Group.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere