Artikel top billede

Telestyrelsen kræver flere bodspenge af DanID

NemID-nedbrud, som kun rammer en del af borgerne, har hidtil ikke udløst bod til staten. IT- og Telestyrelsen og DanID på vej med ny og "mere retfærdig" beregningsmodel.

IT- og Telestyrelsen drøfter en ny model for beregning af bod med NemID-leverandøren DanID.
 
Det sker som følge af et af oktobers nedbrud, hvor kun en del af danskerne var udelukket fra at bruge den omdiskuterede logon-tjeneste.
 
Efter den hidtige beregningsmodel vil nedbrud, som kun berører en del af brugerne, nemlig ikke udløse en bod. Derfor vil IT- og Telestyrelsen have en ny aftale, som kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft fra oktober.  
 
"Vi drøfter driftstallene. Vores model er ikke helt klar til at håndtere delvist udfald af brugere," siger Palle H. Sørensen, der er leder af center for digital signatur hos IT- og Telestyrelsen.
 
Spørgsmålet er blevet aktuelt efter oktober, hvor en mindre gruppe danskere under et af månedens nedbrud, ikke var i stand til at benytte NemID.

Slipper for bod uden ny aftale

Og netop denne situation er der ifølge Palle H. Sørensen ikke taget højde for i den komplicerede model, som bestemmer hvorvidt DanID har levet op til servicemålene i kontrakten for NemID, og om firmaet dermed skal betale bod.
 
"Vi må konstatere, at da vi lavede modellen, var vi ikke tilstrækkeligt opmærksomme på, om der var to brugere eller 1,5 millioner brugere, der ikke kunne komme på. Der har vi taget systemerne som klumper og sagt, enten er det nede eller ikke nede," siger Palle H. Sørensen.
 
Efter oktober måneds nedbrud stod det ifølge Palle H. Sørensen klart, at det er nødvendigt at få en ny model på plads fra oktober måned og frem.
 
"Både DanID og IT- og Telestyrelsen er enige om, at vi skal have en retfærdig model. Vi laver det her for at motivere DanID til at opretholde et højt serviceniveau. Og begge parter er enige om, at den model skal være så retfærdig som mulig i forhold til de gener, der eventuelt måtte påføres borgerne," siger Palle H. Sørensen.
 
Ifølge Palle H. Sørensen er DanID ikke uenig med IT- og Telestyrelsen i spørgsmålet om, hvorvidt beregningsmodellen skal ændres.
 
"DanID er enig i, at opgørelsen skal være finere end det, vi hidtil har baseret os på. Der er enighed om, at det skal afspejle virkeligheden mere på det ene punkt," siger Palle H. Sørensen. 
 
Ny indtægt fra bod ukendt
Uanset den kommende nye beregningsmodel ligger det fast, at DanID i samtlige måneder siden lanceringen af NemID, har betalt bod til Staten, fordi firmaet ikke har levet op til kravene i kontrakten.
 
Her er det imidlertid mest problemer med support, der har udløst boden. Senest i oktober, hvor også driftsstabiliteten med den ny beregningsmodel altså vil kunne udløse en højere bod.  

"Efter den gamle model ville driftsresultatet havde været af en sådan karakter, at de (DanID, red.) ikke skulle betale bod. Og det skal vi finde en retfærdig løsning på," siger Palle H. Sørensen.  
 
Palle H. Sørensen afviser at gætte på, hvor stor en bod Staten potentielt ville miste uden den nye aftale med DanID. Men han fortæller, at det ikke er et beløb, som gør DanID fattige eller staten rig. 
 
"Vi skal have fintunet beregningen for nedetiden i forhold til hvor store konsekvenser, det har," siger Palle H. Sørensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere