Artikel top billede

Få en introduktion til Ruby og Matlab her

Programmeringssprog lige fra Ruby til Erlang, der tidligere var nichesprog, vinder nu frem i erhvervslivet. Læs om Ruby og Matlab her.

Læs også:

Syv programmeringssprog på fremmarch

Introduktion til Python

Introduktion til Ruby

Der er måske nogen, der vil sige, at man næppe kan kalde Python og Ruby for "nichesprog," men faktum fra et erhvervsmæssigt perspektiv er, at de er lovende sprog, der stadig alt for ofte marginaliseres.

Når det er sagt, så er Ruby - eller mere nøjagtigt kombinationen af Ruby og rammeværktøjet Rails, som er kendt som Ruby on Rails - i stigende grad ved at blive populær til prototyper.

Dets indtog i it-afdelingerne skete i hælene på web 2.0-eksplosionen, hvor mange websites begyndte som eksperimenter i Ruby.

Hemmeligheden bag Rubys succes er dets brug af princippet "convention over configuration," hvor navngivningen af en variabel gør, at den tilsvarende kolonne i databasen automatisk får det samme navn.

Websites udviklet i Ruby on Rails er dedikeret til at katalogisere data, der kan lagres i tabeller. Af velkendte eksempler kan nævnes webapplikationer som Basecamp, Backpack og Campfire fra 37Signals, som er en samling af værktøjer til projektplanlægning og intern kommunikation.

Ruby on Rails håndterer formateringen af disse databasetabeller samt afgørelsen om, hvilken information, der skal vises. Ved hjælp af Ruby on Rails' navngivningskonvention er det relativt let at skitsere en kode i produktionskvalitet.

Mange professionelle Ruby-websites kører på JRuby, der er en version skrevet i Java, og som hviler på Java Virtual Machine.

Brugere af JRuby kan fuldt ud udnytte Java Virtual Machines overlegne evne til at jonglere med tråde, hvilket er en meget værdifuld egenskab i udrulninger i produktionskvalitet med mange samtidige brugere.

Læs også:

Syv programmeringssprog på fremmarch

Introduktion til Python

Introduktion til Matlab

Læs også:

Syv programmeringssprog på fremmarch

Introduktion til Python

Matlab er bygget til matematikere med formålet at løse systemer af lineære ligninger og mødes nu af en stigende interesse fra erhvervslivet på grund de enorme mængder af data, som store virksomheder i dag har brug for at analysere.

Mange af de mere sofistikerede statistiske teknikker, der tilpasser reklamer, sange eller websider til brugernes adfærd, er afhængige af styrken af den form for algoritmer, som Matlab løser så godt.

Derfor kan man godt forvente, at Matlab vil vokse i takt med dataindsamlingen af brugernes adfærd på nettet. Er folk mest tilbøjelige til at købe tøj mandag eller fredag?

For at svare på sådanne spørgsmål er det ubegribelige sæt af data, der skal analyses. Et menneske kan let selv drage konklusioner fra en liste over mest sete websider, men det kræver en statistisk indsats af en helt anden kaliber at klemme viden ud af komplekse data.

Virksomheden bag Matlab, MathWorks, tilbyder en bred vifte af whitepapers, der viser, hvordan civilingeniører søger svar i statistik.

Eksempelvis afgør Toyota Racing, hvilke biler virksomheden tilmelder Nascar, ved at analyse data fra test i vindtunneller og andre laboratorieforsøg. Et andet eksempel på praktisk anvendelse af Matlab er Canadas Institute for Biodiagnostics, der søger efter de bedste behandlingsformer ved forbrændinger.

Der findes en række open source-alternativer heriblandt Octave, Scilab, Sage og PySci. Alle disse værktøjer hjælper i den komplicerede statistiske analyse, der nu er ved at blive almindelig praksis for virksomheder, der forsøger at forstå, hvad deres kunder og potentielle kunder gør, og hvad de kan tænkes at gøre i fremtiden.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Syv programmeringssprog på fremmarch

Introduktion til Python




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere