Så indleder Danske Bank et brev til en kunde.

NemID for usikker: Banker kræver stadig fotokopier

De danske banker kræver fortsat fotokopier med post eller personligt fremmøde. NemID er ikke sikker nok.

Læs også:

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven


NemID er ikke en sikker måde at identificere danske borgere på i forhold til den såkaldte hvidvasklov, mener danske banker, der ellers selv gennem et datterselskab har udviklet den omdiskuterede logon-løsning.  

Et væld af banker har siden indførelsen af hvidvaskloven metodisk bedt tusinder af danske bankkunder om at identificere sig med analog legitimation ved at møde op i den lokale filial eller ved at sende en fotokopi af pas, kørekort eller sygesikringskort med et gammeldags brev. 

Det er sket samtidig med regeringens digitaliseringsstrategi, som senest med E-dag 3 tvinger offenlige myndigheder til at kommunikere sikkert og digitalt med borgerne. 
 
Enhver kan oprette NemID
Problemet er, at Finanstilsynet under Økonomi- og Erhvervs-ministeriet ikke anerkender Digital Signatur eller NemID som en sikker identifikation i borgeren i forhold til hvidvaskloven, fortæller Karina Hansen fra juridisk kontor hos Finanstilsynet.
 
"Vi har sagt, at man kan bruge digital signatur som supplerende legitimation. Den digitale signatur kan som udgangspunkt ikke stå alene som legitimation," siger Karina Hansen.  
 
Årsagen er, at Finanstilsynet har været usikker på kravene til borgernes identifikation i forbindelse med oprettelsen af de digitale signaturer.
 
Derfor er NemID ifølge Finanstilsynet ikke nok til at bekræfte borgerens identitet over for banken i forhold til hvidvaskloven.

Heller ikke selv om NemID er en sikker identifikation af borgeren over for statens egne myndigheder, som eksempelvis Finanstilsynet.   
 
Afgørelse beror på tolkning
"Hvidvaskloven har så bare et andet niveau, kan man sige. Der skal du være overbevist om kundens identitet. Og det mener vi ikke, at den (digital signatur, red.) har levet op til, netop fordi at digital signatur var nemmere at få, og de, som havde den før, bare kan gå ind og få en NemID."
 
Karina Hansen fortæller, at loven ikke nævner denne sondring, men at der i Finanstilsynets vejledning om Hvidvaskningsloven står, at digital signatur kan bruges som supplerende legitimation. 

"Der er lige kommet en ny vejledning, som er baseret på forudgående drøftelser med Finansrådet og en række andre brancheorganisationer. Finansrådet mente ikke, at der var nok sikkerhed for bankerne ved den digitale signatur. Så det har vi selvfølgelig også lyttet til," siger Karina Hansen. 

Læs reaktioner fra Finanstilsynet, IT og Telestyrelsen og flere andre senere her på Computerworld.dk

Læs også:

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Disse 10 certificeringer giver den højeste løn: Cloud er helt i top
Det er især cloud-certificeringer, der giver en høj gennemsnitsløn. Det viser en undersøgelse, der samtidig slår fast, at det godt kan betale sig at lade sig certificere. Tjek de 10 certificeringer, der giver mest i løn her.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.