Artikel top billede

Glem Facebook og Twitter et øjeblik. Tænk i stedet effekten af sociale teknologier ind i verdens forretningsløsninger.

Disse teknologier bliver afgørende for din virksomhed

IBM's Global Technology Outlook 2011 udpeger de vigtigste teknologier i de kommende år. Se dem her.

Nu er det alvor med de sociale teknologier. I løbet af få år vil de sociale teknologier radikalt forandre måden, vi anvender it på, med store konsekvenser for infrastruktur og ledelse i virksomheder og organisationer.
 
Forudsigelsen kommer fra dr. Dieter Jäpel, IBM Industry Solution Lab i Zürich. Han er en del af det team, som lige nu arbejder på, at gøre IBM's Global Technology Outlook klar til offentliggørelse.
 
Fælles tænkning
"Udbredelsen af sociale teknologier sker hastigt. Næste skridt er at bruge teknologierne direkte i de processer, som bliver brugt i forretningsløsninger. For eksempel arbejder vi lige nu på et projekt, der bedst kan beskrives som fælles tænkning (collaborative reasoning, red.)," fortæller Dieter Jäpel.
 
På den ene side handler det om at bruge samarbejdsværktøjer, som vi kender fra instant messaging og unified communication (tilstedeværelse, dokumentdeling og så videre) direkte i forretningsløsningerne. Men på den anden side handler det også om at kunne samle, analysere og udnytte de mange sociale metadata.
 
Det stiller ifølge Dieter Jäpel enorme krav til it-infrastrukturen at kunne håndtere den hastigt voksende anvendelse af sociale teknologier. Det skal erhvervslivets ledere forberede sig på både i form af overvejelser om båndbredde, storage og sikkerhed, men i lige så høj gad i form af ændringer af forretningsprocesser og digitale værktøjer til at understøtte dem.
 
Årligt bud på udvikling
Det er ikke en tilfældig undersøgelse blandt et udvalgt udsnit af globale interessenter, som IBM's forskere i disse dage gør færdig og klar til tryk. Global Technology Outlook er it-gigantens årlige bud på teknologiudviklingen i de kommende tre til ti år.
 
Selvom IBM de seneste år har måttet overlade titlen som verdens største it-selskab til HP, når målestokken er omsætning, så er selskabet stadig blandt verdens største patentansøgere og ejer af patenter.

Investeringen i forskning og udvikling hos IBM var forrige år på 5,8 milliarder dollars (31,5 milliarder kroner) eller 6,1 procent af omsætningen mod HP's 3 milliarder dollars (16,3 milliarder kroner) eller 2,4 procent af omsætningen.
 
Ledelsesværktøj
GTO'en bliver til i et samarbejde mellem de 3.000 ansatte, der arbejder med forskning og udvikling i IBM, topforskere overalt i verden og IBM's kunder. Typisk starter processen midt på året og kulminerer ikke med offentliggørelsen men med den brainstorm, som IBM's topledelse holder i løbet af december for at destillere GTO'ens konklusioner til de indsatser, som skal bringe it-gigantens egne forretningsområder videre både i det kommende år og på tre til ti års sigt.
 
Det er sådan set den samme proces, som IBM-forskerne gerne vil opnå hos kunderne. Derfor spreder budskaberne sig fra topledelsens brainstorm i IBM's hovedkvarter  i Armonk, New York ud til alle 400.000 ansatte i koncernen.
 
Udover de sociale teknologiers indtog i forretningsløsninger fokuserer Global Technology Outlook 2011 også på tingenes internet, nyt fokus på naturressourcer samt kognitiv it. Fra Zürich tegner og fortæller Dieter Jäpel på et møde via nettet.

Tingenes internet og kognitiv it

"Tingenes internet (internet of things  IoT, red.) er ikke en ny historie. Men nu tager det for alvor fart, at maskiner taler med maskiner og analyserer store mængder af data fra sensorer," siger han.
 
Overvejelserne for virksomhedernes ledere handler om håndtering af de enorme mængder data, men også den bedste både at udnytte de mange forbundne maskiner og sensorer på. Det er en tankegang som går igen i overvejelserne om naturressorucer.
 
Udvinding af naturressourcer
"Alle de ressourcer vi henter op af jorden som olie, kul, gas, mineraler og så videre får stadig større økonomisk og geopolitisk betydning. Derfor er en kæmpe udfordring i at digitaliserer en produktion, der hidtil ikke har været det," siger Dieter Jäpel.
 
Han peger på at udvinding, forarbejdning og transport af de mange naturressourcer verden bruger allerede udgør et 7 billioner dollars (38 billioner kroner) stort marked. Så selvfølgelig vil IBM sælge hjælp til at gøre noget ved udfordringerne.
 
Kognitiv it
Vi har allerede brugt betydeligt mere end den time, som Dieter Jäpel havde sat af. Men han når alligevel lige rundt om kognitiv it.
 
Sikkert fordi det ligger hans hjerte nært, men også fordi emnet er tæt forbundet til supercomputeren Watsons succes i den amerikanske udgave af Jeopardy sidste uge.
 
Watson tænker i Jeopardy
Watsons evne til at lege den klassiske leg, hvor man skal gætte spørgsmålet på baggrund af et svar er ganske banebrydende set fra et databehandlingsperspektiv. Dieter Jäpel ser en fremtid, hvor teknologien usynligt er med til at forbedre menneskets tænkning og erkendelse.
 
I Jeopardy-konkurrencen behandlede Watsons 3.000 kerner 200 hypoteser på tre sekunder. Det har enorme konsekvenser for håndtering af datamænger for slet ikke at tale om et enormt strømforbrug.
 
Lærings paradigme
Men det er heller ikke Watsons aktuelle konfiguration, som IBM vil have til overvejelse i direktionslokalerne. Det er et forestående paradigmeskifte i algoritmer og applikationer.
 
"Watson er en første prototype på fremtidens læring fra data. Paradigmet skifter fra beregning til læring, det vil i den grad få indflydelse på nøglebegreber som økonomi," siger dr. Dieter Jäpel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere