Derfor er Facebook langt farligere end du tror

Interview: Facebook udgør en langt større trussel, end du som daglig bruger forestiller dig. Se her, hvorfor verdens største sociale forum ifølge forlægger Lene Andersen kan få dystre konsekvenser.

Læs også:
Facebook sælger din status-tekst til reklamer

Facebook er et potentielt farligt fænomen. I hænderne på de forkerte kan det misbruges, og vi er reelt overladt til, at ejeren er en flink fyr. Hvorfor stiller samfundet ikke krav til sociale netværk? 

De spørgsmål stiller forfatter, foredragsholder, forlægger og filosof Lene Andersen.

Hun er bekymret for, hvad de sociale online-medier gør ved verden. Især er Facebook potentielt farlig. For hvad nu hvis kontrollen over netværket skulle falde i hænderne på de forkerte?

Hvad har du imod Facebook?

"Jeg har ikke noget imod Facebook. Lige nu. Men det rummer nogle enorme magtpotentialer. Det er en kritisk masse af mennesker, derfor er sådan et netværk magt. Det er en informationskilde, som ingen har haft før. Man kan se, hvem folk står i forbindelse med. Man kan tjekke deres forbrugsmønstre. Der er ikke grænser for de informationer, man kan hive ud af folk. Og vi har selv lagt dem ind."

"I dystopiske fremtidsscenarier med totalitær magtovertagelse, er det altid noget med, at der kommer en eller anden ondsindet ideologi, der tvinger folk ind i et system, hvor man ved alt om dem. Her har vi selv puttet al informationen ind, og udstiller og selv fuldstændigt. Vi har oven i købet klikket ja til bizarre ophavsretsbetingelser for vores egne billeder. Det står formentlig også med småt et eller andet sted i den kontrakt, som ingen har læst, at Facebook ejer vores liv, ejendom og efterliv," det sidste sagt med et grin.

Ud med jøder og handicappede
Men Lene Andersen tager bestemt emnet alvorligt.

Hun er uddannet civiløkonom og har et forladt studie i teologi bag sig.

Hun er også konverteret til jødedommen. Måske derfor står billedet af den nazistiske magtovertagelse i 1930'ernes Tyskland ekstra stærkt.

"Forestil dig, at onde mennesker kom til at eje dette netværk - lad os bare sige nazisterne. De kunne beslutte, at nu vil vi ikke have romaer, jøder, handicappede eller folk, der er mørke i huden med mere og smider dem af Facebook eller et lignende netværk. Så ville alle disse mennesker være koblet af en udvikling og være uden for indflydelse."

"De, der var tilbage, måtte så overveje, om de ville fortsætte med at være der. Vi kan kigge på historien og se, hvordan folk plejer at reagere, når det går ud over andre og ikke dem selv: De er som regel ret ligeglade. Forestil dig, at Goebbels havde haft et Facebook i 1938."

Det er vel ikke et særlig sandsynligt scenarie?

"Det ved man jo ikke. Hvis du havde spurgt tyskerne i 1920, havde de næppe regnet med at nazi-regimet ville opstå. Da slet ikke i Tyskland med højkultur, Goethe og Schillers land. Men i løbet af få år fik de sig selv ned i et hul med Holocaust. Mennesket rummer jo netop denne floktænkning."

"I dag vil Facebook ikke have bare bryster på deres site. De billeder pilles af. Det er let at lave det samme for mørke mennesker for eksempel."

Du er kun ét link væk
Og magthavere med totalitære dispositioner vil altid være meget interesseret i et netværk som Facebook.

"Man kan forestille sig, at en af dine Facebook-forbindelser knytter sig til noget, den totalitære stat ikke kan lide. Så er du selv kun ét link væk. Hvis det er de forkerte, der ejer netværket, er der ikke langt til, at efterretningstjenesten bare kører ud og henter folk. Beviserne for den eventuelle forbindelse er der jo: man har selv lagt billederne ud."

Det vil også være muligt at lave propaganda over for folk, der er logget ind, mener hun.

"Hvis den perfekte totalitære stat vil påvirke folk, kunne den tvinge folk til at se et bestemt filmklip for at få adgang til billederne på din egen profil for eksempel."

Det er Marc Zuckerberg, der bestemmer. Lige indtil han har solgt Facebook til nogen andre, siger hun.

"Vi er nødt til at håbe på, han bliver ved med at være flink og ikke sælger til den russiske mafia. Det er da rart, at Putin ikke har magten over Facebook."

Læs også:
Where everybody knows your name (and interests and friends and...)


Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
IBM kommer med kortfattet kommentar: "Vi påtænker at nedlægge cirka 90 stillinger"
IBM bekræfter nu, at selskabet internt har annonceret, at det vil nedlægge omkring 90 stillinger. Den amerikanske virksomhed forsøger at nedbringe antallet af stillinger, lyder det.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Den evigt forandrende rolle som it-manager – sådan ser fremtiden ud!
Rollen som it-manager har ændret sig meget, og bliver fremadrettet endnu vigtigere i enhver organisation, i takt med at teknologien udvikler sig. Det betyder at hverdagen er fyldt med mange udfordringer, som hele tiden stiller krav til medarbejderne og deres evne til at have de rette kompetencer. Hvad fremtiden bringer kan ingen spå om, men du får et bud på hvordan en it-managers hverdag ser ud i 2020, og hvilke løsninger der kan være vejen frem. Silotænkningen er fortid og det kræver at du som it-manager hele tiden tænker innovativt for at være på forkant. Hvordan du tilpasser dig til fremtiden, går vi i dybden med i dette Whitepaper.