Derfor er Facebook langt farligere end du tror

Interview: Facebook udgør en langt større trussel, end du som daglig bruger forestiller dig. Se her, hvorfor verdens største sociale forum ifølge forlægger Lene Andersen kan få dystre konsekvenser.

Læs også:
Facebook sælger din status-tekst til reklamer

Facebook er et potentielt farligt fænomen. I hænderne på de forkerte kan det misbruges, og vi er reelt overladt til, at ejeren er en flink fyr. Hvorfor stiller samfundet ikke krav til sociale netværk? 

De spørgsmål stiller forfatter, foredragsholder, forlægger og filosof Lene Andersen.

Hun er bekymret for, hvad de sociale online-medier gør ved verden. Især er Facebook potentielt farlig. For hvad nu hvis kontrollen over netværket skulle falde i hænderne på de forkerte?

Hvad har du imod Facebook?

"Jeg har ikke noget imod Facebook. Lige nu. Men det rummer nogle enorme magtpotentialer. Det er en kritisk masse af mennesker, derfor er sådan et netværk magt. Det er en informationskilde, som ingen har haft før. Man kan se, hvem folk står i forbindelse med. Man kan tjekke deres forbrugsmønstre. Der er ikke grænser for de informationer, man kan hive ud af folk. Og vi har selv lagt dem ind."

"I dystopiske fremtidsscenarier med totalitær magtovertagelse, er det altid noget med, at der kommer en eller anden ondsindet ideologi, der tvinger folk ind i et system, hvor man ved alt om dem. Her har vi selv puttet al informationen ind, og udstiller og selv fuldstændigt. Vi har oven i købet klikket ja til bizarre ophavsretsbetingelser for vores egne billeder. Det står formentlig også med småt et eller andet sted i den kontrakt, som ingen har læst, at Facebook ejer vores liv, ejendom og efterliv," det sidste sagt med et grin.

Ud med jøder og handicappede
Men Lene Andersen tager bestemt emnet alvorligt.

Hun er uddannet civiløkonom og har et forladt studie i teologi bag sig.

Hun er også konverteret til jødedommen. Måske derfor står billedet af den nazistiske magtovertagelse i 1930'ernes Tyskland ekstra stærkt.

"Forestil dig, at onde mennesker kom til at eje dette netværk - lad os bare sige nazisterne. De kunne beslutte, at nu vil vi ikke have romaer, jøder, handicappede eller folk, der er mørke i huden med mere og smider dem af Facebook eller et lignende netværk. Så ville alle disse mennesker være koblet af en udvikling og være uden for indflydelse."

"De, der var tilbage, måtte så overveje, om de ville fortsætte med at være der. Vi kan kigge på historien og se, hvordan folk plejer at reagere, når det går ud over andre og ikke dem selv: De er som regel ret ligeglade. Forestil dig, at Goebbels havde haft et Facebook i 1938."

Det er vel ikke et særlig sandsynligt scenarie?

"Det ved man jo ikke. Hvis du havde spurgt tyskerne i 1920, havde de næppe regnet med at nazi-regimet ville opstå. Da slet ikke i Tyskland med højkultur, Goethe og Schillers land. Men i løbet af få år fik de sig selv ned i et hul med Holocaust. Mennesket rummer jo netop denne floktænkning."

"I dag vil Facebook ikke have bare bryster på deres site. De billeder pilles af. Det er let at lave det samme for mørke mennesker for eksempel."

Du er kun ét link væk
Og magthavere med totalitære dispositioner vil altid være meget interesseret i et netværk som Facebook.

"Man kan forestille sig, at en af dine Facebook-forbindelser knytter sig til noget, den totalitære stat ikke kan lide. Så er du selv kun ét link væk. Hvis det er de forkerte, der ejer netværket, er der ikke langt til, at efterretningstjenesten bare kører ud og henter folk. Beviserne for den eventuelle forbindelse er der jo: man har selv lagt billederne ud."

Det vil også være muligt at lave propaganda over for folk, der er logget ind, mener hun.

"Hvis den perfekte totalitære stat vil påvirke folk, kunne den tvinge folk til at se et bestemt filmklip for at få adgang til billederne på din egen profil for eksempel."

Det er Marc Zuckerberg, der bestemmer. Lige indtil han har solgt Facebook til nogen andre, siger hun.

"Vi er nødt til at håbe på, han bliver ved med at være flink og ikke sælger til den russiske mafia. Det er da rart, at Putin ikke har magten over Facebook."

Læs også:
Where everybody knows your name (and interests and friends and...)


Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.