Artikel top billede

Nu mødes CSC og Prosa i retten: Det kan du forvente

Onsdag er en vigtig dag for CSC-konflikten. Arbejdsretten beslutter, om Prosas varslede strejke følger overenskomsten. Får fagforbundet ret, kan strejken starte øjblikkeligt.

Alle lockoutede CSC-medarbejdere tilbage i arbejde - eller alle lockoutede i samtidig strejke.

Så vidt spænder de mulige udfald af den afgørelse, som arbejdsretten skal træffe i konflikten mellem it-giganten CSC og fagforbundet Prosa.
 
Mødet i arbejdsretten, der begynder netop nu, onsdag klokken 11, handler om det strejkevarsel, som Prosa i februar udsendte som svar på CSC's lockout, der nu på sjette uge holder 120 CSC-ansatte væk fra skrivebordet på arbejdspladsen.
 
Strejkevarslet omfatter 49 prosa-organiserede CSC-ansatte, som fagforbundet havde udpeget til at strejke. Ideen var at finde netop de personer, som er sværest for virksomheden at undvære.
 
Skænderi om fredsaftale
Miseren er, at der mellem parterne er en aftale om hvilken type arbejde, der kan blandes ind i konflikten. Den såkaldte fredsaftale skal nemlig beskytte især kørende systemer og nødvendig vedligeholdelse.
 
CSC mener, at de medarbejdere, som Prosa har udvalgt, er beskæftiget med arbejde, som netop er beskyttet af fredsaftalen.

Derfor hev CSC Prosa i arbejdsretten den 24. februar, hvor Prosa i første omgang besluttede at udsætte strejken og afvente en beslutning fra arbejdsretten på et møde onsdag den 16. marts for at undgå at blive idømt en bod, hvis arbejdsretten senere underkendte strejkevarslet. 
 
 
Vil have samme regler
Imidlertid har CSC's afvisning af strejkevarslet fået Prosa til at argumentere for, at fagforbundet har udtaget folk til strejke efter samme model, som CSC selv benyttet til at udtage folk til lockout.

Derfor har Prosa i forbindelse med dagens møde bedt arbejdsretten om at afgøre, hvorvidt CSC's lockout overholder fredsaftalen.
 
"Hvis vores strejkevarsel er i strid med overenskomstens fredspligt, jamen så er jeres lockoutvarsel det også," siger John Jørgensen, som er faglig konsulent hos Prosa.
 
Han fortæller, at det dog ikke er sikkert, at arbejdsretten vil tage stilling til lockouten på onsdagens møde. 

Læs også:
Tillidsfolk forpurrer CSC's strejke-forberedelse

Danmarks største fagforbund mobiliseres i CSC-strid

CSC-boss afblæser it-kaos: Vi har beredskabet klar

Strejke kan starte øjeblikkeligt

Samtidig er det slet ikke sikkert, at arbejdsretten har en afgørelse klar onsdag, selvom sagen er hasteberammet.

Den renskrevne udgave med begrundelser for beslutningen kan  være en uge undervejs. Imidlertid er en tilkendegivelse af udfaldet fra arbejdsretten ifølge John Jørgensen alt nok for Prosa, hvis strejkevarslet godkendes.
 
"Vi kan jo igangsætte konflikten, så snart der er udmeldt en afgørelse i arbejdsretten. Og det vil vi selvfølgelig benytte os af. Vi har varslet en strejke, og så vil vi iværksætte strejken i umiddelbar forlængelse af domsafsigelsen," siger John Jørgensen.   
 
Kan miste konfliktvåbnet
Hvis arbejdsretten rent faktisk tager stilling til lockoutvarslet fra CSC og finder det i strid med overenskomsten, vil Prosa formentlig forsøge at opnå bod og erstatning for de udgifter, fagforbundet har haft til konflikten fra CSC.
 
Samtidig vil afgørelsen ifølge John Jørgensen være et slag i ansigtet på CSC, som dermed vil have mistet lockoutvåbnet frem til 1. juni, hvor fredsaftalen er opsagt og alle muligheder åbne.
 
"Det vil da være en gedigen lussing til CSC," siger John Jørgensen.  
 
Lockoutede kan risikere at strejke samtidig
Imidlertid kan arbejdsretten også vælge at give CSC ret i, at de Prosa-organiserede medarbejdere ikke må strejke, mens CSC kan fortsætte lockouten. Det vil være det værst tænkelige udfald for fagforbundet, fortæller den faglige konsulent.
 
I så fald må Prosa stryge personerne på det underkendte strejkevarsel og udtage en ny gruppe.
 
"Der er ingen tvivl om, at vi vil bruge strejkevåbnet. I værste fald skal vi ud at varsle strejke med de, som CSC har lockoutet, sådan at vi har en strejke. Det er jo en af forudsætningerne for at sympatikonflikter og andet kan iværksættes," siger John Jørgensen.
 
Han forklarer, at dette i praksis vil betyde, at de lockoutede ikke kan kaldes tilbage i arbejde af CSC.
 
CSC oplyser, at man ikke umiddelbart har nogen kommentar til mødet i arbejdsretten, som man afventer udfaldet af.   

Læs også:
Tillidsfolk forpurrer CSC's strejke-forberedelse

Danmarks største fagforbund mobiliseres i CSC-strid

CSC-boss afblæser it-kaos: Vi har beredskabet klar




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere