Artikel top billede

Foto: Sony Ericsson.

Derfor er det slut med tilskud til din mobil

ComputerViews: Som den første af de fire store operatører dropper Telenor tilskud til mobiltelefoner. Andre kan meget vel følge efter.

ComputerViews: Telenor meddelte mandag, at selskabet nu siger farvel til tilskudsmobiler i selskabets produktsortiment.  

Men hvorfor kommer beslutningen nu?

Der har jo ellers på det danske telemarked hos de fire store selskaber, 3, TDC, Telenor og Telia, været en lang tradition for at give tilskud til mobiler, der er fastlåst til et abonnement i seks måneder.

Forklaringen kan meget vel ligge gemt i forløbet omkring det udspil til en ny dansk telepolitik, som regeringspartiet Venstre kom med 31. januar.

Nul putte til 12 måneders binding

Her foreslog partiet, at teleselskaberne skulle have lov til at binde kunder i op til 12 måneder i stedet for den nuverende maksperiode på seks måneder.

Videnskabsministeren støttede efterfølgende forslaget, men det var uspiseligt for oppositionen.

Uden opbakning til forslaget fra partier som SF og Socialdemokraterne har forslaget ingen gang på jord, da al dansk telepolitik sker igennem teleforligskredsen, som består af De Konservative, Venstre, De Radikale, Socialdemokraterne og SF.

Tilskudskunder er illoyale

Netop bindingsperiodens længde er vital for tilskudsmobilerne. Jo længere bindingsperioder, jo længere tid har teleselskaberne til at tjene deres tilskudsmobil hjem igen.

Og det er netop her, at problemet med tilskudsmobilerne opstår for de store operatører.

Problemet for de fire operatører er, at mange kunder, der har fået tilskud til mobilen, efter seks måneder skifter til et lavprisselskab, hvor kunder får den samme mængde tale og data til en lavere pris.
 
Onfone er formentlig det bedste eksempel på denne tendens i øjeblikket.

Lavprisselskabet fik i december sidste år data med i sine pakker, og dermed blev det pludselig attraktivt for kunder, der har købt en iPhone, en HTC Desire eller en tredje topmodel med tilskud hos en af de fire operatører. 
  
Lobbyarbejdet slog fejl
Men mobiloperatørernes kamp for at forlænge bindingsperioden ebbede formentlig ud, da Venstres forslag ikke fik den fornødne opbakning.

Teleselskaberne har ellers i lang tid haft deres brancheorganisationer, ITEK og Telekommunikationsindustrien, i felten for at kæmpe for en længere bindingsperiode. Men det slog altså fejl i februar.
 
Dermed stod Telenors administrerende direktør, Jon Erik Haug, over for et valg: Skulle han fortsætte med den tilskudsmodel, som han selv har betegnet som uholdbar, eller skulle han tage det endelige opgør med modellen?
 
Han valgte det sidste, og spørgsmålet er nu, hvor mange af de andre teleselskaber, der følger efter. 

Der er nemlig ingen udsigt til bedre tider for tilskudsmobilerne. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere