Artikel top billede

Sony: Sådan foregik gigantisk PlayStation-angreb

Sony har givet en officiel undskyldning og fremlagt detaljer om angrebet mod PlayStation Network- og Qriocity-servicen

Computerworld News Service: Sonys online-services PlayStation Network og Qriocity vil i denne uge lidt efter lidt begynde at komme op at køre igen, efter virksomheden tog dem offline som reaktion på et "meget sofistikeret" angreb, oplyser virksomheden.

Online-spil og adgang til lejede film vil blive de første tjenester, der vender tilbage til PlayStation Network, mens brugerne af Qriocity igen vil få mulighed for at bruge on-demand-musiktjenesten.

Andre funktioner heriblandt PlayStation Store vil først blive tilgængelige igen midt i maj, oplyser Kaz Hirai, der er chef for Sonys spil-division.

"Vi vil gerne undskylde over for de mange brugere af PlayStation Network og Qriocity," siger Hirai.

"Vi har muligvis kompromitteret deres kundedata og undskylder oprigtigt."

Servere blev hacket

Sony tog 20. april de to services offline, efter en indtrængen blev opdaget på netværkets servere, der står i et datacenter i San Diego, USA.

Sony opdagede denne indtrængen efter at være blevet opmærksom på usædvanlig netværksaktivitet dagen før, fortæller Hirai.

Sony reagerede i første omgang ved at få et it-sikkerhedsfirma til at undersøge denne indtrængen. Da det stod klart, at der kunne være blevet stjålet kundedata, hyrede Sony endnu et specialistfirma. 

Sonys egen undersøgelse af sagen er stadig i gang og derfor har virksomheden endnu ikke noget klart billede af, præcist hvad blev stjålet og hvor mange konti, der blev påvirket.

Selskabet anslår, at der er en høj sandsynlighed for, at der blev stjålet personfølsomme oplysninger - heriblandt brugernavne til servicen og tilhørende kodeord i krypteret form samt navne, adresser, fødselsdage og e-mailadresser.

Sony har endnu ikke fastslået præcist hvor mange konti, der blev ramt, men angrebet kan have påvirket samtlige 77 millioner konti.

Her kom angrebet fra

Omkring 10 millioner konti har betalingskort-oplysninger tilknyttet, men indtil videre peger intet ifølge Sony på, at disse oplysninger er blevet stjålet.

Betalingskort-oplysningerne opbevares i modsætning til de øvrige personfølsomme oplysninger i en krypteret database. Sony har dog ikke oplyst hvilket krypterings-system, der er anvendt.

Ikke desto mindre råder Sony sine kunder til at holde ekstra øje med usædvanlig aktivitet på deres betalingskort-konti.

Det er der dog indtil videre ingen tilfælde af, siger Hirai. Sony tilbyder at betale omkostningerne ved udstedelse af nyt betalingskort til kunder, der anmoder om det.

Angrebet blev lanceret fra en applikationsserver, der ellers sidder bag en webserver og to firewalls på Sony netværk, forklarer Shinji Hasejima, der er Sonys it-chef.

"Det er en meget sofistikeret teknik, der er blevet brugt til at få adgang til vores system," siger han.

Det indledende angreb blev forklædt som et online-køb og blev således ikke opdaget af netværkets sikkerhedssystemer. Det udnyttede en kendt sårbarhed i applikationsserveren til at plante software, der derefter blev brugt til at få adgang til databaseserveren bag den tredje firewall, forklarer han.

Ledelsen fra Sony Network Entertainment International, der har ansvaret for netværks-platformen til de to services, kendte ikke til sårbarheden, fremhæver Hasejima.

Et af Sonys tiltag, der skal sikre, at den slags ikke sker igen, bliver udnævnelsen af en it-sikkerhedschef. Sony har derudover planer om at tilføje automatiske overvågningssystemer, der skal hjælpe til at sikre mod fremtidige angreb og til at spotte usædvanlig netværksaktivitet.

Når de to services er oppe at køre igen, vil Sony anmode samtlige brugere om at ændre deres kodeord.

Virksomheden har også til hensigt at tilbyde gratis download af udvalgt software samt en forlængelse på en måned til brugere af den abonnementsbaserede service PlayStation Plus.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere