Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Nokia skød sig selv i foden med Symbian-dødsdom

Det var en kæmpe fejl af Nokia at løfte sløret for Microsoft-aftalen i februar. Læs her hvorfor.

Det står rigtig skidt til med salgstallene hos Nokia.
 
Selskabet meddeler, at salget af mobiltelefoner ligger "betydeligt lavere", end Nokia selv havde forudset.
 
Årsagen er både færre solgte telefoner samt en lavere salgspris end forventet.
 
Ifølge aktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Bank er Nokias helt store problem, at forbrugerne allerede i februar fik at vide, at Nokia skrotter sin nuværende platform, Symbian, til fordel for Windows Phone.
 
"Transformationsfasen fra Symbian til Windows Phone er begyndt at påvirke virksomhedens salg af Symbian-telefoner. Kunderne ser Symbian som et styresystem under afvikling og dermed også præget af begrænset innovation," forklarer han.
 
Nokia burde ifølge analytikeren holde beslutningen om at udskifte Symbian hemmelig nogen tid endnu.
 
"Det havde klart været bedre, hvis Nokia havde ventet til et kvartal før skiftet til Windows Phone. I mine øjne kom meldingen alt for tidligt," siger Robert Jakobsen. 
 
Android-producenter presser prisen
Men skiftet til Windows Phone er ikke den eneste årsag til, at Nokia lider, vurderer analytikeren. De mange producenter af Android-telefoner presser Nokia.
 
"Priskonkurrencen i Android-miljøet er stigende, fordi producenterne får sværere og sværere ved at differentiere sig indbyrdes. Det svækker Symbians konkurrenceevne yderligere, fordi Symbian i forvejen ikke er på niveau med Android," forklarer Robert Jakobsen.
 
Derfor bliver Nokia nødt til at sænke priserne på sine Symbian telefoner for at kompensere for det, som Robert Jakobsen betegner som dårligere software end Android-platformen. 
 
Rigtigt at skifte Symbian ud
Trods de mange lidelser, som Nokia i øjeblikket gennemlever, ser Robert Jakobsen fortsat aftalen med Microsoft om at skifte til Windows Phone som den helt rigtige beslutning.
 
"Nokia er dygtig til at designe og lave kvalitetsprodukter, der ikke går i stykker, når du taber dem, men selskabet har manglet en tidssvarende software-platform. Det bliver forhåbentlig løst nu, så virksomhedens konkurrenceevne styrkes," fortæller han.
 
Han ser Windows Phone 7 som bedre end Symbian, og når Microsoft senere på året opdaterer sin platform med version 7,5 kaldet Mango, så haler platformen med "stormskridt" ind på konkurrenterne Googles Android og Apples iOS, vurderer han.
 
Nokias topchef, Stephen Elop, forventer, at Nokia er klar med sin første Windows-mobil i årets sidste kvartal. Og det er en model, som bare skal være i orden, pointerer Robert Jakobsen.

"Der kan gå det galt, at Mango-opdateringen bliver udskudt, og det ville selvfølgelig ikke være positivt. Nokia har ikke råd til, at det her går galt, og det er selskabet også selv meget opmærksom på," siger analytikeren.
 
Han har sat en købsanbefaling på Nokia-aktien, men han understreger, at det er en "højrisiko-aktie".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere