Sådan undgår du NemID og nøglekort - næsten

Inden udgangen af året kan du få en digital signatur, som du selv er herre over. Derved kan du - næsten - krybe uden om NemID.

En ny lokal digital signatur uden data i DanID's centrale server-lager er på vej.

I praksis udstedes en lille chip i et SIM-kortlignende stykke hardware, der skal forbindes til computeren via en USB-enhed. På chippen ligger så de private nøgler.

Derved springer man uden om NemID's løsning og får således selv kontrol og ansvar over sikkerheden.

Ulemperne er, at der ikke er tofaktor-sikkerhed i løsningen, og samtidig forsvinder mobiliteten, da man skal have chippen koblet til den computer, som man vil tilgå websider fra. Men man slipper for at bruge koderne fra nøglekortet.

Signaturen giver kun mulighed for at logge på sider med Offentlige Certifikater til Elektronisk Service (OCES), som eksempelvis er de offentlige tjenester.

Ikke til banken
Man får altså ikke mulighed for at gå i den digitale bank.

I praksis sker der det, at når brugeren logger på netbanken, udstedes et certifikat med en privat nøgle og en offentlig nøgle. Begge dele gemmes i computerens hukommelse og forsvinder, når browser-sessionen lukkes. Denne type kræver NemID.

Når brugeren går på offentlige hjemmesider, anvendes den offentlige digitale signatur. Her udstedes certifikatet én gang med et sæt af en privat nøgle og en offentlig nøgle. Det er disse private nøgler, som kan man få på det hardware-baserede chip-kort. Nøglerne opbevares normalt på DanID's centrale servere, når man anvender NemID.

Forsinket i et år
DanID er forpligtet til at skabe løsningen for at tilgodese de personer, der har indvendinger mod den centrale nøgle-politik, som NemID omfatter.

"Dem, der ikke bryder sig om kontakt med NemID, får her en mulighed for at logge på OCES-tjenester," siger Jette Knudsen, som er kommunikationschef i DanID, der er firmaet bag NemID.

Udviklingen af hardware-signaturen har taget noget længere end beregnet.

Den skulle have været klar for et år siden, men bliver altså først lanceret ved udgangen af 2011, lyder det fra DanID.

Man skal selv betale for at få løsningen. Prisen er endnu ikke fastsat.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris
Netcompany og Intrasoft har barberet prisen for kommende toldsystem ned med over 360 millioner kroner. Det er mere end en halvering af udbudsprisen. Tjek prisen her.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.