Artikel top billede

Sådan bekæmper vi nye Brønderslev-sager med it

Et spritnyt sagsbehandlingssystem skal hjælpe kommunale sagsbehandlere og ledere med at holde styr på udsatte børn og unge, så Brønderslev-sagen ikke gentager sig.

Et nyt it-system til kommunerne skal effektivisere og kvalificere sagsbehandlingen omkring udsatte børn og unge, så den gruopvækkende Brønderslev-sag ikke vil gentage sig.

Det kommende it-system, DUBU, er udviklet af IBM, og første fase forventes at blive implementeret i slutningen af 2011 i indtil videre 44 kommuner.

KL, Socialministeriet og Kombit har i fællesskab haft ansvaret for kravspecifikationen af DUBU.

"Håndtering af sager som Brønderslev-sagen har indgået i arbejdet, blandt andet ved at sikre et hurtigere og bedre overblik over lignende sager som Brønderslevsagen hos både fraflytterkommunen og tilflytterkommunen," forklarer chefkonsulent Hanne Gøttrup fra Børne- og Kulturkontoret i Kommunernes Landsforening (KL) til Computerworld.

Hun vil dog ikke opstille garantier for, at rædslerne fra Brønderslev ikke kan gentage sig trods det nye it-værktøj, DUBU, til sagsbehandlingen af udsatte børn og unge.   
  
Hjælp til sagsbehandlerne
Men Hanne Gøttrup forklarer, at fordelene ved DUBU for sagsbehandlerne ligger i, at systemet har indarbejdet en masse sagsbehandlingsprocedurer, der hjælper sagsbehandlerne i deres arbejdsgange. 
 
"DUBU er et stort fagsystem, som understøtter loven og de arbejdsgange, som er i kommunen," siger hun om det kommende system, som lige nu er i udviklingsfasen.

Samtidig er sagsbehandlere i hele landet på skolebænken for at lære om det nye system og en ny socialfaglig metode til håndtering af sager med udsatte børn og unge.
 
Hjælpen til arbejdsgangene gælder lige fra oprettelsen af en sag til påmindelser om påkrævet handling fra sagsbehandlernes side samt guide til håndteringen af videregående undersøgelser af barnets situation.
 
Nyt metode i systemet
Til håndteringen af eksempelvis de videregående undersøgelser - de såkaldte børnefaglige undersøgelser - har DUBU fået indlejret en socialfaglig metode, ICS (integrated children's system), der tvinger sagsbehandlerne til at forholde sig til problematikker og ressourcer omkring det enkelte barn.
 
"I serviceloven er der seks områder som eksempelvis barnets skole, familie og fritid, som DUBU hjælper sagsbehandlerne med at gennemgå, så de kan foretage den egentlige analyse af hovedproblemerne," forklarer Hanne Gøttrup. 
 
Hun understreger samtidig, at det stadig vil være den enkelte sagsbehandlers håndtering af informationer og opsøgende undersøgelser, der vil være udslagsgivende for, hvordan en sag bliver behandlet - og om en eventuel Brønderslev-sag kan opstå igen.
 
Kigger nomaderne i kortene
I Brønderslev-sagen er en del af kritikken af sagsbehandlernes håndtering af familiens udsatte børn gået på, at familien har undgået offentlig indblanding, fordi den har hoppet fra kommune til kommune uden en tilbundsgående undersøgelse af dens forhold.
 
Sagsbehandlerne er dog gået fri fra retsforfølgelse for forsømmelser i forhold til Brønderslev-familien.
 
Problematikken med nomadevandring er dog forsøgt undgået med DUBU. Så hvis en familie flytter til en anden kommune, så skal sagsbehandlerne i systemet bestemme, hvilke dokumenter der skal flyttes til den nye kommune. 
 
"Det kan enten ske ved overflytning direkte i systemet, hvis det er mellem DUBU-kommuner, eller også kan sagsbehandlerne markere de relevante dokumenter og sende dem til den nye kommune via mail eller post," siger Hanne Gøttrup og tilføjer, at denne arbejdsproces alt andet lige vil skabe et bedre overblik over en sag hos den nye kommune.  

"Et hurtigere og bedre overblik over sagen hos både fraflytterkommunen og tilflytterkommunen vil styrke arbejdet med nomadefamilier og hjælpe kommunerne i lignende sager som Brønderslev-sagen," fortsætter hun.
 
Lederne får overblikket
Overblik er også nøgleordet, når det kommer til de kommunale ledere, der på et overordnet plan følger sagsudviklingen. For DUBU kan nemlig også fungere som et slags business intelligence-værktøj.
 
"Lederne kan via systemet i lighed med sagsbehandlerne også få et meget bedre overblik. I ledernes tilfælde handler det om, hvor mange sager, der er i gang, hvilke foranstaltninger har kommunen iværksat, hvor længe varer sagerne, hvor mange ressourcer har kommunen afsat og så videre," lyder det fra Hanne Gøttrup.
 
Hun fortæller samtidig, at DUBU-systemet giver ledere og sagsbehandlere på tværs af kommunegrænser et fælles sprog og vidensindsigt lokalt i kommunen i eksempelvis, hvor langt sagerne er kommet, arbejdsmængden i en sag, og hvad kommunen har gjort for de enkelte børn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere