Artikel top billede

Statens IT: Alle vores ministerier blev ramt af skybrud

Statens IT aktiverede beredskabsplanen og task force, da lørdagens skybrud ramte alle otte ministerielle kunder hos styrelsen og satte apparater og infrastruktur under vand.

It-driften hos alle de otte minister i Danmark, som Statens IT håndterer, har i større eller mindre grad været påvirket af lørdagens skybrud, som sendte op til 150 millimeter regn ned over hovedstadsområdet.
 
Det fortæller Lone Strøm, som er direktør for Statens IT, der håndterer infrastruktur og it for en lang række af de danske myndigheder.  
 
"Når der er skybrud rundt om i København, og vores kunder har ting og sager stående i kældre og stueetager, så bliver vi også berørt," siger Lone Strøm. 
 
Aktiverede beredskabplan
Hun fortæller, at omfanget af følgerne efter skybruddet søndag stod klart for Statens IT, som derfor aktiverede beredskabsplanen og etablerede en task force.
 
Siden har mellem omkring 30 medarbejdere hos Statens IT brugt ekstra timer på at få alle systemerne hos ministerier og styrelser op at køre igen. 
 
"Vi har ikke haft nedbrud i serverrum på grund af vand. De fleste af de serverrum, vi har overtaget, er ikke placeret i kældre," siger Lone Strøm.
 
Det betyder dog ikke, at serverrummene helt har undgået nærkontakt med vand fra skybruddet. Men heldigvis har udstyret være hævet, så vand på gulvet ikke har gjort skade.    
 
Vand stoppede netværk
Mens servere er gået fri er det typisk switche og andet netværksudstyr til fordeling af datatrafikken mellem de mange bygninger og afdelinger hos de statslige kunder, som har været ramt af oversvømmelserne.
 
Eksempelvis var Klima- og Energiministeriet ifølge Lone Strøm ramt af oversvømmelse i en kælder med switche, hvilket stoppede netværkstrafikken i en af ministeriets bygninger, fordi strømmen slog fra på grund af vandet.
 
Her blev løsningen, at medarbejderne uden netværksforbindelser fra mandag arbejdede i andre bygninger, mens vandet blev pumpet ud, el-installationer efterset og netværksudstyret tørret.  

Switche overlevede timer under vand 

Og faktisk var der efterfølgende en del af udstyret som overlevede mange timer under vandet, fortæller Lone Strøm.
 
"Det har der været masser af eksempler på. Der var nogle af switchene som fungerede, mens andre ikke gjorde," siger Lone Strøm, der ikke vil fremhæve særlige fabrikaters evne til at modstå vand.
 
Det meste af netværksudstyret hos Statens IT kan ifølge Lone Strøm overvåges centralt, hvilket gjorde det muligt at se, om der var liv i forbindelserne på apparaterne efter den ublide medfart. Og i en del tilfælde rapporterede switchene med en grøn farve i oversigtsplanen, at de var oppe igen.
 
Direktøren fortæller, at hun endnu ikke har noget overblik over hvor stor en del af udstyret Statens IT har skiftet ud med nyt.
 
"Skybruddets omfang taget i betragtning, så er det forbavsende lidt der er gået til," siger Lone Strøm.  




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere