Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC går til domstol: Vi vil ikke grave fiber for andre

Teleselskabet går nu rettens vej for at undgå at blive tvunget til at grave fiber ud til husstande.

Ønsker en kunde inden for 30 meter af TDC's nærmeste fiberkabel at blive koblet på teleselskabets fibernet, så skal TDC tilslutte kunden.
 
Det har IT- og Telestyrelsen afgjort, og i juni afviste Teleklagenævnet en protest fra TDC mod afgørelsen.
 
Nu er TDC nået frem til, at sagen skal prøves ved domstolene.
 
TDC finder det urimeligt, at selskabet skal betale for at tilslutte et hjem til selskabets fibernet, hvis husstanden beder om det.
 
Sagens kerne er, om der er tale om en tilpasning af eksisterende net, eller om der er tale om etablering af ny infrastruktur.
 
IT- og Telestyrelsen argumenterer, at der blot er tale om tilpasning af nettet ved en tilslutning af et nyt hjem, men det argument køber TDC ikke.
 
"Vi er ikke enige i den helt essentielle betragtning om, at etablering af stikledning ind til hjemmene er tilpasning af netværk. Det er derimod etablering af netværk, for der bliver gravet i folks forhaver i op til 30 meter med entreprenørmaskiner og så videre," siger Miriam Hvidt, der er direktør for jura og regulering i TDC. 
 
Koster TDC 15.000 kroner per kunde
I praksis fungerer det på den måde, at en udbyder henvender sig til TDC og meddeler, at den ønsker en husstand tilsluttet til fibernettet, efter at udbyderen har fået en aftale i hus.
 
TDC har tidligere anslået, at det i gennemsnit vil koste selskabet mellem 14.000 og 15.000 kroner at grave de sidste 30 meter fra kablet i vejen til husstanden.
 
Miriam Hvidt fortæller til Computerworld, at der formentlig vil gå mindst to år, før sagen er færdigbehandlet ved domstolene.

Indtil da vil TDC være forpligtet til at tilslutte et hjem, hvis husstanden ønsker det og har indgået aftale med en bredbåndsudbyder.

Tidligere har TDC også udtrykt utilfredshed med tilbagebetalingstiden for investeringen, men den del af afgørelsen tager TDC ikke videre til domstolen.

Tilbagebetalingstiden er 40 år i hovedstadsregionen, hvor TDC ejer det tidligere Dong-fibernet, mens det i resten af Danmark tager 65 år at hente investeringen hjem. 

Læs også:  
Nu kan du kræve at få fiber gravet ned af TDC 
 

TDC vil ikke betale for fibernet til dit hjem 
 

TDC: Vi vil ikke grave fiber ned for konkurrenterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere