Artikel top billede

Denne app kan redde dit liv under en katastrofe

En nyudviklet app udnytter en bestemt funktion i smartphonen, der kan være med til at redde liv i nødsituationer.

For nylig præsenterede it-manden Thomas Wilhelm på en hackerkonference en ny app, der gør det muligt at kommunikere fra sin smartphone i nødsituationer, også selvom mobilnettet er nede.

App'en benytter sig af såkaldt ad hoc teknologi.

Det vil sige, at et netværk bliver skabt mellem forskellige mobile enheders bluetooth-forbindelse, når det gængse mobilnet sætter ud.

På den måde kan man sende en besked af sted, som så hopper fra enhed til enhed til den når sin destination.

Smartphones er for smarte til nødhjælp

Jacob Dybdal Schou fra Røde Kors' it-afdeling forklarer, at app'en i sin nuværende form har sine begrænsninger, selvom konceptet som udgangspunkt er godt.

Som situationen er nu, vil app'en nemlig kun fungere i de dele af verden, hvor der er en høj koncentration af smartphones:

"Den praktiske betydning vil være relativt lille, medmindre det sker i eksempelvis Japan eller Danmark, hvor koncentrationen af smartphones er stor. Man skal hele tiden indrette sig efter den teknologi, der er tilgængelig i det pågældende område"

Han pointerer også, at det kan være farligt kun at have bluetooth-forbindelsen at regne med.

"Med den relativt begrænsede rækkevidde, der er på en bluetooth-enhed, så risikerer man, at beskeden simpelthen 'dør' undervejs. Man kan jo ikke være sikker på, at der er en stabil kæde af bluetooth-forbindelser hele vejen frem til en modtager."

Det er netop den korte rækkevidde, der gør, at app'en i øjeblikket kun vil kunne bruges i denne del af verden.

Til gengæld vil den også være særdeles brugbar ved eksempelvis en ulykke under mere lokale forhold, vurderer Netplans direktør og teleanalytiker Torben Rune.

"Hvis der sker en ulykke nede i Storebæltstunnelen og radiokablerne ryger, så kan man alligevel få kommunikation ud, eftersom der så nok er en rimelig høj koncentration af smartphones dernede.

"Så vil man kunne sende en besked, som så hopper via en masse andre smartphones, til den når ud af tunnelen," siger han.

Der vil dog stadig være den lille hage, at app'en skal være installeret på en smartphone, før den er i stand til at indgå i kommunkationskæden.

Standardisering er nødvendig

Han forklarer videre, at konceptet sagtens kan blive mere relevant for blandt andet Røde Kors' nødhjælpsarbejde i fremtiden, hvis der udvikles en højere grad af standardisering.

Torben Rune mener også, at nøgleproblemet er den manglende standardisering.

"Det er ikke nok at have transportmekanismen til at overføre data fra en enhed til en anden. Man skal også have noget, som giver mere data om de forskellige enheder. Det mangler man endnu i ad hoc teknologien," siger han.

App'en, der hedder Auto-BAHN, kan allerede hentes på smartphones med Android. App'en er på vej til iPhone også.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere