Apparaturafgift på vej

Et udvalg under Kulturministeriet satser på at have nye afgifter på kopieringsudstyr og digitale medier klar til efterårets ændringer af ophavsretsloven. Den nye vederlagsordning må ikke generere flere penge til kunstnere, producenter og andre ophavsmænd end den nuværende ordning.

Hvis alt går vel, har kulturminister Brian Mikkelsen et forslag til en ny afgiftsstruktur klar til efteråret, hvor den danske ophavsretslov skal harmoniseres med et EU-direktiv.

Når der alligevel hersker tvivl om, hvornår IT-branchen og rettighedshaverne ved, hvilke kopieringsenheder der skal afgiftsbelægges, skyldes det, at en ændring af båndvederlagsordningen, som den kaldes i Kulturministeriet, tidligere har vist sig at være en gordisk knude af dimensioner.

? Forhandlingerne foregår i en god atmosfære, men der er stadig et par knaster og divergerende synspunkter mellem parterne, vi skal have ordnet, lyder den diplomatiske melding fra udvalgets formand og afdelingschef i Kulturministeriet, Poul Bache.

Denne gang har regeringen imidlertid forsøgt at gøre knuden til et slipstik ved at udstikke nogle faste rammer for forhandlingerne.

Ny lov beskytter kopibeskyttelse

Danskernes ret til at kopiere en cd til privat brug er ved at blive udhulet. Senest ved udgangen af 2002 skal den danske ophavsretslov være ændret, så den stemmer overens med Infosoc-direktivet, der har den mundrette titel ?direktivet om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet.?

Direktivets kapitel 3 indeholder bestemmelser, der gør det ulovligt at omgå eller fjerne kopispærringer af ophavsretbeskyttet materiale uden rettighedshavernes samtykke.

Det bliver desuden forbudt at fremstille, importere, markedsføre, distribuere og i kommercielt øjemed besidde udstyr, der kan omgå kopibeskyttelse.

I takt med at flere og flere cd?er bliver kopisikrede, mister danskerne reelt retten til at tage en kopi til eget brug, hvilket ellers er lovligt i dag.

Lovudkastet er i øjeblikket i høring hos diverse departementer.

Den nye vederlagsordning må ikke generere flere penge til kunstnere, producenter og andre ophavsmænd end den nuværende ordning, som via Copy-Dan indbringer rettighedshaverne 40 til 60 millioner kroner. Samtidig ligger det i kortene, at provenuet skal spredes ud over forskellige blanke digitale medier og/eller kopieringsrelateret IT-udstyr.

Fortvivlende situation

Det fik i første omgang kunstnerne til at blive væk fra de planlagte udvalgsmøder i protest over, at regeringen ikke ville lade parterne forhandle om det endelige provenu.

Repræsentanter for kunstnerne er imidlertid vendt tilbage til forhandlingsbordet for at sikre, at deres synspunkter omkring grænsehandel, tal for kopiering og teknologiske sondringer bliver hørt. Men det er med en besk smag i munden.

? Det er en fortvivlende situation, at man møder op til en forhandling, hvor resultatet er givet på forhånd, siger Arne Würgler, der er formand for Copy-Dan Båndkopi.

Anerkender ikke resultatet

Derfor vil rettighedshaverne ifølge Arne Würgler ikke anerkende udgangspunktet.

? Vi vil gerne komme med forslag til en løsningsmodel, men ikke binde os til noget, så længe vi er oppe mod nogle kræfter, der ikke vil kulturlivet det vel, siger han.

Næste skridt på vejen mod nye afgifter bliver et par møder i august og september, hvor udvalget netop drøfter potentielle løsningsmodeller.

Ud over to repræsentanter for Koda og Copy-Dan består udvalget af folk fra IT-Brancheforeningen, ITEK, Brancheorganisationen Forbrugerelektronik, Dansk Handel & Service samt embedsmænd fra Kulturministeriet, Skatteministeriet, Videnskabsministeriet og Finansministeriet.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld



Vil du vide mere om digital kopiering?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere