Kontorlandskabet er for firkantet

Dundrende hovedpine og flakkende koncentration er nogle af konsekvenserne, når arbejdsgiveren forlanger, at samtlige medarbejdere skal arbejde i et kontorlandskab. Det er nemlig langt fra alle jobfunktioner, der egner sig til det pivåbne miljø.

For nogle mennesker er et kontorlandskab supergødning til samarbejdet og videndelingen. For andre er det ødelæggende for arbejdsglæden og effektiviteten. Det afhænger meget af, hvilken type job - og hvilket sind - man har.

Sådan lyder en af konklusionerne på en konference, som Teknologisk Institut netop har afholdt om erfaringer med åbne kontor-landskaber og storrumskontorer.

Deltagerne i konferencen var blandt andre arkitekter, entreprenører, arbejdsgivere og sikkerheds-repræsentanter.

Ingen rigtig løsning

Konsulent Torben Eggert - en af arrangørerne og oplægsholderne - fortæller, at kontorindretning ikke er et spørgsmål om enten eller.

For hverken cellekontorer eller kontorlandskaber er den eneste rigtige løsning.

- Det er vigtigt, at vi varierer rummene, så der er mulighed for mere individuel indretning, så vi ikke alle skal være ens og puttes i kasser. Det går ud over mange psyskisk, når de skal arbejde i omgivelser, der ikke passer til jobfunktionen, siger Torben Eggert.

- Man kan ikke bare rive væggene ned på hele arbejdspladsen, for det kan problematisk at udføre koncentreret arbejde i åbne og transparente rum. Arbejdsgiverne skal til at fokusere mere på jobfunktionen fremfor bare at skele til trenden, siger konsulenten.

Overarbejde og pjank

Et kontormilijø, der ikke matcher arbejdsopgaverne, kan resultere i massivt overarbejde, viser Teknologisk Instituts undersøgelser.

- Når medarbejderne har koncentrationsbesvær i et storrumskontor, sker der ofte det, at de kun kan være effektive i ydertimerne af arbejdsdagen eller i fritiden derhjemme, hvor der er ro til det. Men det skulle jo gerne være sådan, at du kan lave andet end fjant og pjat på arbejdet, siger Torben Eggert.

Det har overbevist Torben Eggert om, at det kan være gavnligt at samle de erfaringer og undersøgelsesresultater, der findes om kontorlandskaber.

Derfor er Teknologisk Institut nu gået i gang med at lave et brugervenligt katalog med råd om jobfunktioner og lokaleforhold til ledelser og sikkerhedsorganisationer.

Det skulle gerne på sigt føre til forberedringer for de medarbejdere rundt omkring, der har så uhensigtsmæssige fysiske rammer, at de har dundrende hovedpine næsten hver dag, når de går hjem til fyraften.

Relevant link:
Program og beskrivelse af afholdte konference Kontormiljø 2002




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere