Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

CIA og MI6 mister vigtige certifikater til hackere

Der er blevet stjålet mere end 500 digitale certifikater fra DigiNotar. Mozilla og Google udsteder "dødsdom" over certifikatleverandøren.

Computerworld News Service: Det samlede antal af digitale certifikater, der i juli blev stjålet fra en hollandsk certifikatleverandør, er nu opgjort til over 500.

De tæller certifikater til efterretningstjenester som USA's CIA, Storbritanniens MI6 og Israels Mossad, oplyser en udvikler fra Mozilla søndag.

Den bekræftede optælling af disse SSL-certifikater (secure socket layer), udstedt under falske forudsætninger, er nu oppe på 531, oplyser Gervase Markham, der er udvikler hos Mozilla.

Mozilla har arbejdet på højtryk på at sikre, at Firefox blokerer alle websites, der er underskrevet med de stjålne certifikater.

Markham nævner en række organisationer, hvis domæner er påvirket af hændelsen.

De tæller CIA, MI6, Mossad, Microsoft, Yahoo, Skype, Facebook, Twitter. Det fremhæves, at Microsofts Windows Update-service også er påvirket.

"Nu hvor nogen (tilsyneladende fra Iran) har fået fat på et legitimt HTTPS-certifikat til CIA.gov, spekulerer jeg over, om ikke den amerikanske regering vil tage sig af dette rod," bemærker analytiker Christopher Soghoian lørdag i en tweet i forbindelse med en rapport om privacy på nettet.

Måske iranske hackere

Soghoian henviser her til den antagelse blandt mange eksperter, at det var iranske hackere muligvis med opbakning fra landets regering, der stod bag angrebet.

Google har peget på Iran med oplysningen om, at iranske brugere har været mål for angreb, der har gjort brug af et stjålent certifikat til google.com.

Selskabet hævdede at have tilbagekaldt alle de stjålne certifikater, men indså derefter at have overset et, der kunne bruges til at efterligne enhver Google-service inklusiv Gmail.

DigiNotar gik først offentligt til bekendelse, efter nogle brugere havde rapporteret om sagen til Google.

Så farlig er tyveriet

Kriminelle eller regeringer kan bruge de stjålne certifikater til at gennemføre "man-in-the-middle"-angreb, hvor brugerne narres til at tro, de besøger et legitimt website, mens deres kommunikation faktisk opsnappes i hemmelighed.

Google og Mozilla oplyste i denne weekend, at de to virksomheder vil blokere permanent for alle digitale certifikater udstedt af DigiNotar heriblandt for de, der anvendes af den hollandske stat.

Denne beslutning falder under en uge efter, Google, Mozilla og Microsoft alle tilbagekaldte mere end 200 SSL-certifikater til brug i deres browsere, mens flere hundrede andre certifikater ikke blev rørt, hvoraf mange bliver anvendt af den hollandske stat til at sikre dens websites.

"Baseret på den hollandske regerings konklusioner og beslutning samt på diskussioner med andre browserproducenter har vi besluttet at afvise alle de certifikatmyndigheder, som drives af DigiNotar," forklarer Heather Adkins, der er information security manager hos Google, i et blogindlæg søndag.

Johnathan Nightingale, der er udviklingsleder af Firefox, gav udtryk for det samme i fredags.

"Ingen af Mozillas produkter vil have tillid til nogen af DigiNotars certifikater," forklarer Nightingale, som også påpeger, at den hollandske regering nu har ændret sin holdning fra sidste uge i sagen - hvor den hollandske regering bad browserproducenterne om at gøre undtagelser for dens certifikater fra DigiNotar.

"Den hollandske regering har siden revideret DigiNotars præstation og trukket denne vurdering tilbage," fortæller Nightingale. "Dette drejer sig ikke om nogen midlertidig udelukkelse, certifikaterne bliver fjernet fuldstændigt fra vores program af rodcertifikater, der er tillid til."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.