Artikel top billede

Amazon vil spinde guld på ny Kindle-strategi

Amazon har fået en god idé, der skal booste Kindle-forretningen endnu mere.

Læs også:

Her er Amazons tablet-pc - kan bryde iPads monopol

Computerworld News Service: Amazons plan om at skabe et abonnements-baseret bibliotek til udlån af e-bøger er indtil videre blot et rygte. Ikke desto mindre er ideen allerede løbet ind i modstand hovedsageligt fra de store bogforlag.

Disse bogforlag har længe haft et noget anstrengt forhold til Kindle-platformen og skændes med Amazon om priser på e-bøger (en kamp forlagene desværre vandt) og spørgsmål om digitale rettigheder i forhold til Amazons låneprogram til Kindle.

Der er dog et stor potentiale i en Netflix-inspireret distributionsmodel til e-bøger, særligt hvis den integreres med den i forvejen fremragende mulighed for medlemskab i Amazon Prime.

Men Amazon vil først være nødt til at overvinde nogle store udfordringer. Her tager vi et kig på en række ting, som Kindle Lending Library (som vi herefter vil kalde det) - vil være nødt til at gøre for at få succes og - potentielt - revolutionere e-bogsverdenen.

Skab værdi for forlagene

Amazons største modstander er også dens ældste: De store bogforlag. De to parter har i forvejen udkæmpet et slag om Amazons oprindelige prismodel for e-bøger: Alle e-bøger skulle koste 9,99 dollar - omkring 55 kroner - eller derunder. Med lidt hjælp fra iBooks og Apples villighed til at puste e-bøgernes priser kunstigt op fik forlagene deres vilje og prisen på en e-bog ændrede sig.

Så satte forlagene sig imod Kindles låneprogram, der gjorde det muligt for ejere af en Kindle at låne deres e-bøger ud i 14 dage til enhver person med en e-mailadresse. Selvom denne måde at låne e-bøger ud på Kindle bibeholdte e-bøgernes DRM, så blev de stridende parter enige om, at det skulle være op til forlagene, hvilke e-bøger der måtte lånes ud. Resultatet blev, at det ikke er tilfældet for ret mange af dem.

Kindle Lending Library bliver grundlæggende ikke til noget, hvis ikke forlagene er med på den. Amazon er nødt til at sørge for, at det kan betale sig for forlagene at deltage i Kindle Lending Library (læs: smide en masse penge efter dem) eller også lave om på, at forlagene tilsyneladende er overbeviste om, at e-bogen står i et modsætningsforhold til den traditionelle indbundne bog. Hvis det er de eneste to valgmuligheder, så tror jeg, at kontanter virker bedst.

Gør det større og bedre end aktuelle låne-services

Der eksisterer i forvejen andre services, hvor man kan låne e-bøger såsom Booklending.com og eBookFling.com, der udnytter Kindles indbyggede låne-service ved at forbinde læseheste via nettet og gøre det muligt for dem at dele hinandens e-bøger uden at krænke nogens ophavsret eller træde nogen over tæerne.

Disse services er i store træk gratis, let tilgængelige og uden risiko at anvende. Og da 11.000 offentlige biblioteker i USA snart gør udlånsmateriale gratis tilgængeligt på Kindle, bliver Amazon nødt til at gøre Kindle Lending Library så god som overhovedet muligt.

Det indebærer at gøre det muligt for brugerne at låne de fleste hvis ikke alle e-bøger, hvilket selvfølgelig kræver tilladelse fra forlagene.

Det skal igen understreges, at der indtil videre altså ikke findes særligt mange e-bøger i mit digitale Kindle-bibliotek, som jeg kan låne ud til venner, men hvis det lykkedes Amazon at indgå en aftale, og forlagene åbnede døren for bedst sælgende og nye titler, så kunne Kindle Lending Library være til udpræget værdi for Kindle-kunderne.

Sælg det til forfatterne

Hvis forlagene stejler, så sælg idéen til forfatterne. Selvudgivelse på Kindle er så let, at det allerede har forstyrret den traditionelle udgivelsesmodel: To eksempler: Krimi- og eventyrforfatteren John Locke blev medlem af Kindle Million Club ved at sælge en million kopier af sin selvudgivne e-bog; Louise Voss solgte en håndfuld populære e-bøger og kom på den måde til at indgå en aftale på et sekscifret dollarbeløb med et traditionelt forlag.

Hvis indflydelsesrige forfattere bliver begejstrede nok for Kindle Lending Library og promoverer servicen over for deres fan, så vil forlagene næsten være tvunget til at ændre syn på Amazon, på Kindle og på hvordan e-bøger sælges.

Fremhæv værdien af Amazon Prime

Hvis Kindle Lending Library er afhængig af Amazon Prime, som visse analyser antyder, så er Amazon nødt til at forbedre sin markedsføring af servicen, så forbrugerne kan se værdien af den.

Ikke alene får medlemmer af Prime adgang til et udvalg af gratis bøger, de får også et abonnement på streaming af video, der er billigere end Netflix' (hvor det billigste abonnement koster godt 520 kroner årligt sammenlignet med Amazons flade pris på 430 kroner årligt) samt gratis levering på to dage af mange fysiske produkter købt via Amazon.com.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere