Politiet sigter Valus-hackernes bagmand

I alt fem personer er nu sigtet i sagen om mikrobetalingssystemet Valus, der blev lagt ned af hackere efter åbningen i maj. Fire af dem aktiverede den kommando, som den femte lagde ud i Computerworld Onlines debatforum.

I bagklogskabens klare lys var det vel lidt uansvarligt, indrømmer den 27-årige mand fra Middelfart, der lagde kimen til en at landets større hackersager.

Søren Christensen, som manden hedder, blev i torsdags sigtet for medvirken til at have hacket Valus.dk, mikrobetalingssystemet der blev lagt ned straks efter åbningen en forårsdag i maj.

Hans forbrydelse er at have skrevet et debatindlæg i Computerworld Onlines debatforum, hvori han beskrev, hvordan man med en enkelt internetadresse, URL, kunne lægge hele Valus-systemet ned.

"Lad være med at klikke - det er jo næsten for let," skrev Søren Christensen bagefter i en parentes.

Men parantesen var forgæves.

Politiet har foretaget yderligere fire sigtelser mod folk, der aktiverede internetadressen, og i hvert fald to af dem oplevede at lægge Valus ned.

Skrev under dæknavn

Den ene af dem er manden, der dækker sig under navnet Cubus, og som Computerworld Online omtalte i sidste uge.

Søren Christensen er ikke bange for at stå frem. Debatindlægget skrev han under dæknavnet "Per Nielsen", men det plejer han at bruge, når han skal registrere sig på nettet, forklarer han.

- Jeg skriver ofte på forskellige sikkerhedslister, og der er det meget naturligt at beskrive i detaljer, hvor man har fundet sikkerhedsfejl i andre systemer. Men jeg må jo indrømme, at dette indlæg ikke blev sendt til en sikkerhedsliste, men til et forum, hvor hvem som helst kigger med, siger Søren Christensen til Computerworld Online.

Søren Christensen arbejder som programmør, og det sikkerhedshul, han påviste i debatforummet, var ikke spor svært at finde frem til, bedyrer han.

I øjeblikket arbejder han fra sit eget firma - bortset fra at politiet efter at have ransaget hans lejlighed også konfiskerede hans to pc'er, så han kun har sin Xbox-spilkonsol tilbage. Nu er han arbejdsløs.

- Det forstår jeg ikke. Beviset ligger jo stadig på Computerworld Onlines debatforum. Og det er fem måneder siden, jeg lagde indlægget derud, så hvad regner de med at finde på min computer nu, spørger Søren Christensen.

Han fortæller, at politiet lovede ham, at han næppe skulle regne med fængselsstraf for sin forseelse. Der kan blive tale om en bøde og eventuel erstatning til Den Norske Bank, der står bag Valus-systemet.

Politiet ønsker nu arbejdsro for at nå til bunds i bevismaterialet, og udover at bekræfte sigtelserne har Københavns Politis bedrageriafdeling ingen kommentarer til sagen.

- Men vi regner ikke med at foretage flere sigtelser i sagen, siger vicekriminalkommissær John Hansen til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere