Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

GN afskriver 3,8 milliarder kr. på NetTest

GN Store Nord erkender, at datterselskabet GN NetTest kun er en bagatel værd i forhold til tidligere. Koncernen leverede i dag et katastroferegnskab og barberer værdien af NetTest ned med 3,8 milliarder kroner. Tilbage er goodwill og andre immaterielle værdier for 120 millioner kroner.

GN Store Nord erkender, at næsten alle værdierne i datterselskabet NetTest er smuldret væk.

Kursen på GN Store Nords aktie dykkede onsdag eftermiddag med 2,2 kroner til kurs 19 efter koncernens offentliggørelse af sin rapport om regnskabet for tredje kvartal.

Det skyldes især koncernens massive nedskrivning af værdien af sit datterselskab, NetTest. Værdien af NetTest immaterielle aktiver og goodwill elimineres næsten totalt med en nedskrivning på 2,9 milliarder kroner til blot 120 millioner kroner.

Derudover bliver værdien af øvrige aktiver i NetTest nedskrevet med 895 millioner kroner.

Det giver en samlet nedskrivning af værdien på 3,8 milliarder kroner af det, der for halvandet år siden blev betegnet som GN Store Nords guldæg.

Det bidrager til hele koncernens underskud før skat på 4,8 milliarder kroner i tredje kvartal.

Afskrivninger i mega-klassen har GN Store Nord bitter erfaring med. I årsregnskabet for 2001 måtte virksomheden afskrive for 8,5 milliarder kroner. Det bidrog til dansk erhvervs-histories største underskud på ni milliarder kroner.

NetTest på udsalg

Ifølge koncernbestyrelsen er NetTest plaget af et marked i frit fald, hvor efterspørgslen efter testudstyr er reduceret væsentligt.

Alene fra andet til tredje kvartal er omsætningen faldet med 94 millioner kroner til 151 millioner kroner. I tredje kvartal 2001 solgte NetTest for 475 millioner kroner, mere end tre gange omsætning i år.

For hele året lyder vurderingen en omsætning på 800 millioner kroner og et underskud før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 1,6 milliarder kroner. Det samlede underskud ventes at lande på 4,7 milliarder kroner.

For at slippe af med den klods om benet, som NetTest udgør for GN Store Nords aktionærer, gør bestyrelsen alt, hvad den kan, for at få afhændet forretningen.

NetTest skal udskilles - enten ved "fusion eller et egentligt salg", som bestyrelsen skriver. Ind til det sker, bliver virksomheden skåret ned, så udgifterne passer til et skrumpet marked.

For et år siden var der 1.800 medarbejdere i NetTest, men det tal er blevet reduceret løbende siden. Ved udgangen af året skal der kun være 800 medarbejdere tilbage i virksomheden.

Gevinsten der forsvandt

For to år siden så fremtiden anderledes lys ud for GN NetTest. Moderkoncernen havde i forsommeren 2000 solgt Sonofon for 14,7 milliarder kroner til Telenor. Det gav et nettobeløb på 12 milliarder kroner til GN Store Nord.

For de penge købte GN Store Nord den franske optiske netværksvirksomhed Photonetics og lagde den sammen med NetTest. Prisen var 8,9 milliarder kroner.

Siden har den franske investering plaget GN Store Nords aktionærer - og al tale om børsnotering af NetTest er forstummet i takt med den ene milliard-afskrivning efter den anden.

Ledelsen af selskabet står også for at blive ændret. Den administrerende direktør Jens Maaløe bebudede allerede i august ved fremlæggelsen af rapporten for andet kvartal, at han forlader chefstolen ved årsskiftet.

Han skal være administrerende direktør for Terma, mens den nye chef for NetTest bliver teknisk direktør Erik H. Nielsen.

Følg GN Store Nords aktie på Københavns Fondsbørs her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere