Sager om museskader sat på hold

De danske myndigheder nægter at afgøre, om det invaliderer at arbejde ved en computer. De afventer en stor dansk undersøgelse om museskader, som bliver færdig sidst på året.

Danskere, der mener, de er ramt af alvorlige museskader, må væbne sig med tålmodighed, når de søger om erstatning.

Sager om arbejdsskader forårsaget af computeren bliver nemlig sat på hold af Arbejdsskadestyrelsen og ankeinstansen, Den Sociale Ankestyrelse. Det skriver bladet Arbejdsmiljø.

Som begrundelse for ikke at ville konkludere, om computeren og jobbet er skyld i skader, bruger de to styrelser, at de afventer resultater fra et dansk forskningsprojekt med navnet NUDATA. Det skal afklare sammenhængen mellem computerarbejde og skader.

I tre aktuelle museskadesager har de skadede fået besked om, at deres sag først kan behandles, når forskningsresultaterne ligger fast sidst på året. I en fjerde sag har personen fået at vide, at vedkommendes sag kan tages op igen på det tidspunkt.

Forskere protesterer

Forskerne bag projektet, overlægerne Johan Hviid Andersen, Herning, og Sigurd Mikkelsen fra Glostrup, er imidlertid stærkt utilfredse med myndighedernes håndtering af deres forsknings-resultater. De mener, det er for snævert, hvis afgørelser træffes på baggrund af en enkelt videnskabelig undersøgelse.

Om museskader anerkendes som arbejdsskade eller ej, vil formentlig også få vidtrækkende konsekvenser både økonomisk og på arbejdsmarkedet.

Flere hundrede tusinde danskere arbejder hver dag ved en computer i mange timer på jobbet. De foreløbige resultater i NUDATA-undersøgelsen viser, at hver femte af de 7000 deltagere havde været plaget af moderate eller svære smerter i nakke, skuldre, arme eller hænder inden for den seneste uge.

Det skal dog tages med i billedet, at de 7000 deltagere er i kategorien særdeles flittige computerarbejdere, eftersom de alle er medlemmer af Teknisk Landsforbund og dermed typisk arbejder med pc som arbejdsredskab en stor del af deres arbejdstid.

NUDATA er en forkortelse for "Neck and upper limb disorders among technical assistants".

Relevant link

Websted om NUDATA-undersøgelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere