Børns mobilbrug fører til ny teknologi

Østjyske skolebørn låner hotte mobiltelefoner, der kan optage og sende fotos, lyd og video. Dem bruger de løs både til skoleopgaver og privat, alt imens de bliver iagttaget og analyseret af to forskere fra Århus Universitet. Målet er at designe smartere teknologier til undervisning.

Hvad sker der, hvis man deler Nokia 7650 kameratelefoner ud til alle eleverne i en 7. klasse og lader dem lege frit med teknologien? Så blomstrer opfindsomheden og kreativiteten. Det viser et forskningsprojekt i Århus.

En dreng finder på at synge og optage lidt rap og får andre til at gøre det samme, og sådan skaber de en symfoni af rap-lydstumper.

Nogle piger, der snart skal konfirmeres, siger trosbekendelsen i kor og sender lydfilen til præsten i en email.

En anden finder på at bruge kameratelefonens zoom som kikkert til at tjekke grillbarens åbningstider.

Børnene bliver brugt som eksperter i forskningsprojektet Networking.Kids, ledet af Christina Nielsen og Ole Iversen fra Datalogisk Institut i Århus.

Det med netværket skal forstås som både det netværk, der dyrkes mellem mennesker og det netværk, der transporterer data og får apparater til at kommunikere sammen.

Forskerne undersøger, hvordan teknologien kan understøtte projektarbejdsformen, som er blevet meget udbredt både i børn og voksnes dagligdag. For eksempel har forskerne stillet skoleelever på tre forskellige skoler den opgave at lave en dugfrisk webavis produceret fra scratch på tre timer.

Mere tændt på IT
En af de, der med sin adfærd giver input til forskerne, er Tanja Lykke Mikkelsen, der går i 7.B på Katrinebjergskolen i det nordlige Århus.

Tanja Mikkelsen er indirekte med til at designe fremtidig teknologi
Foto: Malene Grouleff
Hun og klassekammeraterne har selvsagt en mobil i forvejen. Men at gå rundt på skolen og i fritiden med en Nokia 7650 i nogle måneder var alligevel noget, der gav respektpoint, fortæller Tanja Lykke Mikkelsen.

- Alle gik og kiggede på den. Det var sjovt. Og så måtte vi bruge den alt det, vi ville, betoner Laila.

Hun har især taget mange fotos af steder, hun har været, og sendt dem til andre i klassen eller via email til venner. Tanja Lykke Mikkelsen fik også den idé at optage lidt lyd og video fra en film, hun så i biografen.

- Jeg kunne godt finde på at købe en mobil, der kunne tage billeder og sende MMS-beskeder, men først når flere har sådan en, siger teenageren, der normalt sender omkring 100 SMS-beskeder hver dag.

Derudover har hun pc, mobiltelefon, digitalkamera, fjernsyn, DVD og såmænd også en cykelcomputer.

- Jeg har lært en hel masse om teknologi, og hvordan det virker, det mere nymodens - altså GPRS, MMS og infrarød og sådan. IT er blevet mere interessant. Før syntes jeg, at en computer var ingenting, men nu er jeg blandt andet begyndt at spille Fifa på computeren derhjemme og finde billeder af fodboldspillere på nettet, fortæller Tanja Lykke Mikkelsen.

Nokia-telefonen med multimediefunktioner indbygget har nogle børnesygdomme og har derfor af og til været lidt bøvlet at bruge.

- Den er jo heller ikke designet til skolebrug. Men det er jo også netop det, projektet skal føre til: Teknologi designet til at indgå i undervisning, forklarer Christina Nielsen og Ole Iversen.

Samtidig med, at børn har en umiddelbarhed over for ny teknologi, så er de nemlig også lynhurtige til at se svagheder ved den og dropper den hurtigt, hvis den skuffer og er for besværlig, har forskerne konstateret.

Ikke bare sidde ved grå kasse
Idéen til projektet opstod, da de to forskere opdagede, at de har nogle af de samme "kæpheste".

- Vi tager afstand fra tanken om, at der skal være en pc per ansigt i folkeskolen. Vi mener, man skal væk fra tanken om, at læring altid skal foregå foran en grå kasse på skolen. Læring er at gå ud i virkeligheden og konstruere og producere, siger de.
Christina Nielsen og Ole Iversen
Foto: Malene Grouleff

Derfor går forskerne ind for, hvad de kalder "en mere samvittighedsfuld teknologioprustning". Det handler om, at børnene får en blandet værktøjskasse med apparater til at opsamle og behandle data. Så kan de vælge den mest velegnede teknologi til opgaven, siger forskerne.

De erkender, at det også kan ligne en stor omkostning, hvis skoler skal have et stort sortiment af teknologi. De påpeger, at det også kan være en mulighed at udnytte, at børnene rent faktisk selv ejer mobiler og andre dimser, selvom det umiddelbart rejser nogle betalingsspørgsmål omkring datatrafik.

Telefonerne er sponseret af Nokia, og TDC betaler datatrafikken. Sponsorerne har ifølge forskerne virket imponerede over børnenes innovations-talent og interaktionsidéer.

- Eleverne har blandt andet givet deres bud på - i nogle videoer - hvordan man blander fysiske materialer med den virtuelle verden, da de fik den opgave at "udvikle" teknologi til om fem år, fortæller forskerne.

Ting skal kunne tale sammen
Netop integrationen af de forskellige teknologiske værktøjer er meget afgørende.

- Når børnene kan glemme grænserne mellem teknologierne, kan de fokusere på indholdet. Det handler om at se teknologi i en større sammenhæng og acceptere, at én dims ikke kan gøre alting, siger forskerne.

Derfor er forskerne i fuld gang med at udvikle software og brugergrænseflade til et brugbart bud på, hvordan man samle input og output på tværs af mange forskellige apparater. Målet er at påvise, hvilke muligheder det giver, når integrationen er der.

- Der ligger utroligt meget værdifuld information rundt omkring i databaser, som det ofte ikke er noget problem at gøre tilgængelig. For eksempel et biologiopslagsværk. Eleverne mangler bare teknologier til at få adgang til oplysningerne, og helst dér og når de er relevante, siger Christina Nielsen og Ole Iversen.

Elever fra tre skoler i Østjylland er involveret i Networking.Kids. Studerende fra Informationsvidenskab på Århus Universitet bidrager med både praktisk hjælp og programmering.

Networking.Kids slutter til sommer med en præsentation af prototyper for undervisningsteknologi til inspiration for IT-producenter og undervisningsverdenen.

Det århusianske idélaboratorium, der bringer aktører sammen i udviklingsprojekter, Innovation Lab, er med i kulisserne.

Tanja Lykke Mikkelsen har sit bud på, hvad der venter forude.

- Jeg tror, at der bliver mere teknologi i skolen, og at alle vil have sådan en mobil (á la Nokia 7650, red.) om få år. Alle kommer til at leve i en computerverden, hvor der er teknologi overalt, siger Tanja Mikkelsen.

Relevant link

http://www.networkingkids.dk/" target=_blank>Websted om forskningsprojektet Networking.KidsYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.