Worldcom-direktør beskyldes for svig

Telekoncernen Worldcoms grundlægger, Bernard Ebbers, beskyldes i to nye rapporter for at have medvirket til selskabets undergang gennem systematisk svig og dårlig ledelse.

Grundlæggeren af telekommunikations-koncernen Worldcom, Bernard Ebbers, var dybt impliceret i dens undergang, fremgår det af to nye rapporter.

Den tidligere direktør beskyldes sammen med andre ledende medarbejdere for systematisk at have pyntet på økonomien, hvilket førte til en at historiens største regnskabsskandaler.

Den ene rapport er bestilt af Worldcoms nye bestyrelse og er skrevet af et advokatfirma sammen med William McLucas, en tidligere direktør i det amerikanske børstilsyn (SEC).

Rapporten fastslår, at selvom flere medarbejdere gjorde sig skyldige i svig, så var Bernard Ebbers "kilden til den kultur, og i samme grad det pres, der førte til sviget".

Den anden rapport er bestilt af den domstol, der behandler Worldcom-sagen. Den beretter om "svig, ufuldkommenhed og ligegyldighed over for de basale principper i virksomhedsledelse" hos Worldcom.

Fiduser

Uregelmæssighederne blev afsløret sidste år, hvorefter Worldcom gik i betalingsstandsning.

Siden har koncernen under en ny bestyrelse og ledelse arbejdet på at komme ovenpå igen, og selvom det officielle navn fortsat er Worldcom, markedsfører koncernen sig under navnet på et af de selskaber, der blev købt op, mens det stadig gik godt, MCI.

Bernard Ebbers' strategi for at opbygge en af USA's største televirksomheder op igennem 1990'erne var at opkøbe konkurrenter, som Worldcom betalte for med sine egne aktier.

For at holde aktiekursen oppe, benyttede koncernen sig af "økonomiske fiduser" for at leve op til markedets forventninger, og der er "klare beviser for", at direktøren selv var klar over fiduserne, hedder det i rapporten bestilt af Worldcoms bestyrelse.

Rapporten kan føre til en politimæssig efterforskning mod Bernard Ebbers. Den tidligere finansdirektør i Worldcom, Scott Sullivan, og regnskabschefen Buford Yates Jr. blev i august tiltalt for svig for knap 70 milliarder kroner.

Worldcoms nye direktør, den tidligere Compaq-topchef Michael Capellas, udsendte mandag en udtalelse, hvori han understregede, at ingen personer, der "bare muligvis kan være forbundet med de tidligere forseelser" fortsat arbejder i koncernen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere