Artikel top billede

Sådan bliver du hacket via helt almindelige websider

Et besøg på en helt troværdig webside kan lægge skadelig kode på din maskine. Angreb, der udnytter hacking af websteder, sætter Danmarksrekord.

Hvert kvartal samler DK-Cert trådene, der beskriver hvilke sikkerhedsproblemer, som har domineret de seneste tre måneder.

Og aldrig tidligere har DK-Cert modtaget så mange henvendelser om kompromitterede danske websider, der lægger plads til malware og phishing-sider.

Det er ikke kun et dansk problem, den samme tendens finder man internationalt.

Bruger kendte sårbarheder

Det handler om, at hackere trænger ind på websteder. Men deres formål er ikke at få fat i data, der ligger på webstederne.

I stedet placerer de skjulte skadelige programmer på dem.

Når webstedet får besøg af en bruger, forsøger de skadelige programmer at inficere gæsternes pc ved at udnytte kendte sårbarheder i styresystemet eller tredjepartprogrammer.

Angrebsmetoden er effektiv, fordi brugerne har tillid til det websted, der besøges og derfor har paraderne nede overfor den skadelige kode.

Desuden er der mindre risiko for, at legitime websteder er opført på de lister over farlige websteder, som browserne anvender til at slå alarm.

DK-Cert beretter om, at der har været 284 rapporterede tilfælde, hvor danske websteder blev misbrugt til phishing-svindel eller spredning af skadelige programmer, hvilket er rekord.

Hacking eller phishing

I de tilfælde, hvor webstedet bruges til spredning af skadelige programmer, lægger hackerne et skjult angrebsprogram ind.

"Når brugere besøger webstedet, afprøver angrebsprogrammet, om brugerens pc er sårbar over for en stribe kendte angrebsmetoder. Hvis blot en af dem lykkes, installerer angrebsprogrammet skadelig software på pc'en. Herefter kan de it-kriminelle fjernstyre pc'en til at udsende spam eller aflytte fortrolig kommunikation," lyder det fra Shehzad Ahmad, der er chef for DK-Cert.

Ved phishing-svindel placerer bagmændene forfalskede websider, der giver sig ud for at tilhøre for eksempel en bank. Formålet er at lokke fortrolige oplysninger fra ofrene.

Første netbankindbrud 
Blandt kvartalets øvrige væsentlige sikkerhedstendenser peger DK-Cert på følgende hændelser:

- Svindlere fra call-centre i Indien, der ringer til danske borgere for at fortælle, at der var virus på deres computer. Målet var at skaffe sig adgang til deres computer, data og kreditkortinformationer.

- It-kriminalitet som politisk aktionsform, hacktivisme, er i stigning og har i tredje kvartal også nået Danmark.

- For første gang siden indførelsen af NemID i 2010 oplevede vi herhjemme vellykkede netbankindbrud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere