Artikel top billede

Rekordretssag: Sagsøger staten for en halv milliard

Hollandsk selskab hævder, at udbud var ulovligt og sagsøger Danmark for mindst en halv milliard kroner. Der skal føres 60 vidner, og bunken af sagsakter er syv meter høj.

Læs også: Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start

Fem års forberedelse, 60 vidner, syv meter sagsakter, 10 retsdage og et erstatningskrav på minimum en halv milliard kroner. Det er den korte version af erstatningssagen om SINE-nettet.

Efter mere end fem års tilløb indledes retssagen nu mod staten for overtrædelse af EU's udbudsbetingelser ved udbuddet af det samlede radiokommunikationssystem til beredskaberne. I dag kaldet SINE for SIkkerhedsNEt.

Det er det hollandske firma Nethleas B.V., der mener, at staten har overtrådt EU's ligebehandlingsprincip i forbindelse med udbuddet af systemet i 2006.

Ulovligt skruet sammen

Nethleas mener, at udbuddet var skruet sådan sammen, at det i realiteten forhindrede firmaet i at byde på kontrakten på lige og ikke-diskriminerende vilkår.

Sagen, der føres af advokat Camilla Bonde, advokatfirmaet Plesner, blev oprindelig indklaget for Klagenævnet for udbud, der i kendelse af 8. december 2006 afviste sagen.

Herefter valgte sagsøgeren at indbringe sagen for Københavns Byret i begyndelsen af 2007.

Det er på mange områder en bemærkelsesværdig sag. Camilla Bonde agter at føre cirka 60 vidner. Derfor har byretten afsat hele 10 retsdage til sagen. Første retsdag er i dag den 25. oktober.

Syv meter i højden

Byretten oplyser desuden, at de skriftlige sagsakter er endog meget omfattende. En bunke på ikke mindre end syv meter i højden, hvis alle dokumenter blev stablet ovenpå hinanden.

Blandt vidnerne er Harry Mutter, der er direktør for sagsøgeren Nethelas B.V.

Desuden har Camilla Bonde indkaldt prominente vidner som Jørgen Abild Andersen, direktør for IT- og Telestyrelsen, Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen, der på statens vegne stod for udbuddet, Erik Justesen, tidligere vicerigspolitichef og formand for det såkaldte radioudvalg, et af de mange udvalg, der undersøgte muligheden for at indføre et fælles radiokommunikationssystem for beredskaberne.

Derudover Bo Wassberg, tidligere direktør for Motorola i Danmark, i dag direktør for Dansk Beredskabskommunikation A/S, det firma, der vandt kontrakten på radiokommunikationssystemet i sommeren 2007.

Repræsentanter og relationer

Blandt de private firmaer, der skal i vidneskranken, er repræsentanter for Rovsing Management, dels om selskabets rolle som rådgiver for Økonomistyrelsen, dels om dets relationer til Motorola.

Hertil kommer endnu en håndfuld leverandører og rådgivere i radiokommunikationsbranchen og yderligere embedsmænd fra IT- og Telestyrelsen. Samt repræsentanter for kommunale beredskaber og regionerne. Endelig en række embedsmænd fra Rigspolitiet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Sagsøgeren har anmeldt et erstatningskrav overfor staten på minimum 500 millioner kroner på grund af tabte indtægtsmuligheder, men forbeholder sig ret til på et senere tidspunkt at hæve beløbet.

Kammeradvokaten, der fører sagen på statens vegne, har i de forberedende retsforhandlinger nedlagt påstand om, at retten skulle afvise, at sagsøgeren skulle kunne hæve erstatningskravet, men det har byretten afvist.

Læs også: Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere