Artikel top billede

Klar besked til CIO'en: Sådan skal du overleve

Skal du være værdifuld som it-chef, skal du til at tænke i helt nye baner. Det er ikke længere nok 'blot' at kunne effektivisere.

Dell World, Austin, Texas: Evnen til at tænke innovativt og agere hurtigt er afgørende for enhver CIO, der vil beholde sit job i fremtiden.

Sådan lyder det fra Steve Schuckenbrock, som er øverste chef for Dell Services og tidligere CIO i både Dell og Pepsi. Computerworld mødte ham under Dell World-konferencen, der i disse dage løber af stablen i Dells hjemby, Austin.

"Det er ikke lang tid siden, at selve formålet med it var at effektivisere forretningsprocesserne, men sådan er det ikke længere. I dag handler det om at opnå konkurrencefordele ved at udnytte hastighed, innovation og høste ROI (return of investment, red.) hurtigt. For alting forandrer sig," siger Steve Schuckenbrock.

Det handler med andre ord om at udnytte de fordele, som it giver, hurtigere end konkurrenterne. Det er noget, som både it-leverandørerne og kunderne er nødt til at være opmærksomme på, mener han.

Centralt i det hele står cloud computing, som Dell mener udgør af et af de helt store paradigmeskift i it-teknologiens historie.

Lynhurtig implementering

Cloud computing betyder, at det er slut med at bruge flere år på at implementere et it-projekt, ligesom det er slut med at skulle hyre dyre konsulenter ind i lange perioder for enkelte projekter.

Selv peger Steve Schuckenbrock på sig selv som eksempel. Da han var CIO i Dell skulle han på et tidspunkt vælge mellem et klassisk ERP-system fra Siebel og et cloudbaseret fra Salesforce.

"Det ville tage flere år at implementere Siebel-systemet, så vi valgte Salesforce, som vi havde fuldt udrullet til 60.000 brugere på syv måneder. Effektiveringsgevinsten var enorm, fordi vi kunne få det op at flyve så hurtigt. For slet ikke at tale om faldet i infrastruktur-omkostninger," siger han.

Og der er massevis af andre eksempler, mener han. Pointen er, at implementeringshastigheden er blevet afgørende som aldrig før som et konkurrenceparameter og at hastighed er en af de største fordele ved cloud'en.

"Dette er et paradigmeskift, som vi aldrig før har set lignende i it-industrien. It er ikke længere et værktøj til at gøre forretningen bedre. Det er forretningen, og skal man trække det hårdt op, gælder det for enhver CIO, at han må innovate or die," siger Steve Schuckenbrock.

Hvad er din core?

Til konferencen deltager også Vivek Kundra, der indtil fornylig fungerede som den amerikanske centraladministrations CIO - altså CIO for USA, om man vil.

Han fortæller, at han har set 'adskillige' offentlige it-projekter løbe helt af sporet med enorme budgetoverskridelser og store forsinkelser - ikke mindst fordi projekterne vokser sig enorme og CIO'en mister overblikket.

Men det kan meget vel snart være slut, mener han. For det store paradigmeskift vil også føre til oprydning i CIO'ernes prioriteringer, mener han.

"Vi har i de seneste år set mange virksomheder investere enorme summer i udrulning af interne it-systemer, som ikke engang er core for dem, og det tror jeg er slut. Jeg tror, at vi i de kommende år vil se, at virksomhederne for alvor vil begynde at overveje, hvilke it-systemer, der er vigtige for dem som core, og hvad de ligeså godt kan få flyttet helt væk," siger han.

Vivek Kundra peger på, at it-udviklingen er som vand.

"Den flyder uden om dig, hvis ikke du bevæger dig med den," siger han.

It-chefens store bekymring - og hvordan vi løser den

Når det gælder implemeteringen af cloud computing står især to bekymringer i vejen, nemlig bekymringerne om sikkerhed og integration.

Det er noget, der er blevet belyst i talrige undersøgelser - senest i en stor undersøgelse om cloud computing i Danmark udarbejdet af Microsoft. Den kan du læse mere om her.

Spørgsmålene om netop sikkerhed presser sig ikke mindst så voldsomt på på grund af consumerization-bølgen, hvor brugerne forventer, at alle data - også de professionelle - er tilgængelige på hvilken som helst enhed når som helst.

Det gør sikkerheden til et ekstra kompliceret område.

"Vi er nødt til at begynde at overveje, hvad det egentlig er, vi vil sikre," siger Vivek Kundra.

"Der er blevet investeret milliarder af kroner i bygningen af digitale fæstninger i virksomhederne, men det er jo ikke længere core-installationerne, der er det sikkerhedsmæssige problem. Det er mere, at alle brugerne forventer adgang til cloud'en fra alle deres private apparater," siger han.

Følg manden, ikke apparatet

Det har VMware måske en løsning på, lyder det fra selskabets direktør, virtualiseringsguruen Paul Maritz, der også deltager i konferencen.

VMware arbejder i øjeblikket på at udvikle virtuelle løsninger, der følger personen og ikke apparatet.

Ligeledes peger Paul Maritz på, at virtualiseringen gør det muligt at have eksempelvis to telefoner i ét apparat: Nemlig en privat og en professionel.

Det virtuelle billede af arbejdstelefonen kan dermed sikres af virksomhedens it-afdeling og kan kaldes frem på den fysiske telefon når som helst.

"Men vi ved ikke, om det er noget, som markedet vil tage imod. Men det er noget, som vi vil finde ud af," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere