Artikel top billede

Her er de net-kriminelles yndlingsvåben

Net-kriminelle har udset sig trojaneren som favoritvåben i jagten på følsomme data.

Læs også:
Stod bag verdens værste trojaner: Nu venter fængslet

Ny avanceret trojaner tømmer din konto

Sikkerhedsfirmaet Panda har samlet trådene fra det seneste kvartal og udgivet en rapport, der viser tendenserne på sikkerhedsfronten.

Den tydeligste tendens handler om et stykke software, der er opkaldt efter en stor træhest fra oldtidens Grækenland.

Man kan således læse i rapporten, at der er blevet genereret mere end fem millioner nye malware-stammer, og at antallet af trojanere sætter nye rekord, som de net-kriminelles foretrukne våben til at stjæle brugerdata.

En trojaner eller en trojansk hest er et ondsindet malware, der er gemt i et tilsyneladende nyttigt program. Det kan for eksempel være i en falsk sikkerhedsopdatering.

På denne måde sniges en bagdør ind på den ramte computer, hvilket lukker fjenden ind bag forsvarsværkerne og derved giver vedkommende adgang til de oplysninger, som maskinen rummer.
 
"Den mest markante nyhed i det seneste kvartal var den store mængde af trojanske heste, som er sat i omløb. Det faktum, at trojanere har tegnede sig for tre ud af fire nye malware-typer viser, at cyber-kriminelle har klart fokus på tyveri af data, da dette er deres foretrukne våben for denne type aktivitet," vurderer Luis Corrons, der er teknisk direktør i PandaLabs.

Rekord i trojanere

Hen over sommeren har verden, ifølge Panda, oplevet en rekord i antallet af trojanere, der udgør lige knap 77 procent af al malware, sammenlignet med 68 procent i kvartalet før.

Trojanere har altid været en dominerende trussel, men aldrig i så stort omfang, lyder det fra firmaet.

Vira kom ind på andenpladsen med 12 procent, hvilket er fire procentpoint lavere end i det foregående kvartal. Orme er på tredjepladsen, de falder fra knap 12 til seks procent.

Adware-problemerne voksede også betydeligt fra 1,5 procent i sidste kvartal til 3,5 procent i dette kvartal, primært som følge af det stigende antal af falske antivirusprogrammer i omløb, skriver Panda i sin rapport.

Kina topper - Sverige er i bund

Kina er det land med flest inficerede maskiner.

Næsten to tredjedele (63 procent) af landets computere er inficerede. På de næste pladser kommer Taiwan og Tyrkiet, hvor cirka 50 procent af landets computere er smittede.

Svenskerne er de bedste til it-sikkerhed på dette område med en smitteprocent på 23 procent, hvilket ifølge Panda, er et eksempel for resten af verden.

"Vi skal følge de eksempler på de lande, der, kvartal efter kvartal, fortsat har færrest infektioner, som Sverige, og være meget opmærksom på deres gode praksis og principper for at vedtage dem. Vi må lære af succeser og fiaskoer for at opnå en mere sikker verden," siger Luis Corrons.

Rapporten ligger på nettet, hvor den kan læses i sin helhed.

Læs også:
Stod bag verdens værste trojaner: Nu venter fængslet

Ny avanceret trojaner tømmer din konto




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere