Artikel top billede

Politiker: Ny smartphone-skat er fup og fidus

Regeringens indførelse af den nye smartphone-skat i stedet for multimedieskatten møder voldsom kritik - af flere forskellige grunde.

I sidste uge fremlagde regeringen sit finanslovsforslag, hvor multimedieskatten bliver lagt i graven.

I stedet skal man beskattes af såkaldt "fri telefon", der dækker over fastnettelefon, mobiltelefon og internet betalt af arbejdsgiveren, ligesom det var tilfældet, inden multimedieskatten kom til.

Men revisor Niels Sonne fra revisionshuset Deloitte har påpeget, at reglerne reelt ikke bliver rullet tilbage.

Faktisk bliver reglerne, der indføres 1. januar 2012, ringere, end de var, inden multimedieskatten kom til, vurderer Deloitte-revisoren.

Læs revisorens gennemgang at reglerne før, under og efter multimedieskatten her.

Sagen får nu flere partier til at kritisere regeringen hårdt.

"Min kommentar til den nye ordning er, at det er som så meget andet med den nye regering, nemlig fup og fidus," siger skatteordfører Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti.

"De siger jo, at de vil rulle ordningen tilbage til før multimedieskatten, men som det står i artiklen (Niels Sonnes vurdering, red.), så er det jo langt fra tilfældet," fortsætter DF-skatteordføreren.

Tvivl om beregninger

Dennis Flydtkjær ærgrer sig over, at det lader til, at det nu bliver mere bøvlet end både før multimedieskatten og under multimedieskatten.

"Så det er ærlig talt billig salgsgas fra regeringen," siger Dennis Flydtkjær om regeringens beslutning om at sløjfe multimedieskatten.

Han erkender, at multimedieskatten måske ikke var "den mest fantastiske opfindelse". Men den forenklede trods alt reglerne, og den skabte finansiering for at lette skatten på arbejde, mener han.

"Den måde, som regeringen vil afskaffe multimedieskatten til fordel for beskatning af fri telefon, vil fjerne nogle af de administrative forenklinger, der fulgte af multimedieskatten," forudser Dennis Flydtkjær. 

Afskaffelsen af multimedieskatten forventes i øvrigt at sænke statens indtægter med 500 millioner kroner om året, fremgår det af finanslovsforslaget.

Mens genindførelsen af "fri telefon"-skatten ifølge regeringens finanslovsforslag vil indbringe 50 millioner kroner.

Beregninger, som revisor Niels Sonne fra Deloitte tvivler på.

Opkræver hver en krone

Liberal Alliance (LA) kritiserer også regeringens nye skat.

Skatteordfører Ole Birk Olesen forklarer, at danskerne fortsat kommer til at betale en skat for at stå til rådighed for deres arbejdsgiver uden for normal arbejdstid.

"Vi ønsker at fjerne multimedieskatten helt, ikke at erstatte den med en ny 'smartphoneskat'," siger han.

Grundlæggende ødelægger man medarbejdernes fleksibilitet og i sidste ende virksomhedernes konkurrenceevne, når man lægger skat på arbejdsredskaber, mener LA-ordføreren.

For at have råd til helt at fjerne multimedieskatten skal regeringen slanke den offentlige sektor. Men det sker ikke, siger han ærgeligt.

"Regeringen vil tværtimod øge de offentlige udgifter, og derfor bliver den nødt til at opkræve hver en krone, den kan komme i nærheden af. Nu en helt ny 'smartphoneskat', som efter alt at dømme kommer til at koste danskerne næsten lige så meget som multimedieskatten," siger skatteordføreren.

"Det er ét skridt frem, som straks efterfølges af ét skridt tilbage igen. Helt skørt," konkluderer Ole Birk Olesen.

Læs senere her på Computerworld.dk en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere