Artikel top billede

Skjulte reklamer på din Facebook er strengt forbudt

Forbrugerombudsmanden er ikke i tvivl: Det er ikke lovligt at lægge skjulte reklamer ind på blogs, sociale medier og lignende.

Læs også:

EU vil tvinge Facebook til ny annonce-model

Firmaer har længe påstået, at den almene lovgivning omkring markedsføring ikke er egnet på nettet.

Forbrugerombudsmandens chefkonsulent Tina Morell Nielsen fortæller, at hun gentagne gange har hørt, at reglerne ikke slår til.

Andre har været af den opfattelse, at de almindelige regler slet ikke er gældende på nettet.

Sådan er det bare slet ikke.

"Der har været en opfattelse af, at her var der frit slag - og det er jo ikke tilfældet. Man skal være opmærksom på, at lovgivningens almindelige regler gælder ved markedsføring via sociale medier," forklarer chefkonsulent for Forbrugerombudsmanden Tina Morell Nielsen.

Nu skal der derfor gøres op med den fejlagtige opfattelse af, hvordan firmaerne må og ikke må markedsføre deres varer online.

Du skal kunne se reklamerne

Forbrugerombudsmanden understreger på sin hjemmeside, at almindelige regler for markedsføring også gælder på nettet.

Det vil sige, at det skal være muligt at adskille reklamer fra andet indhold på blogs, sociale sites og webshops. På samme måde som magasiner og aviser skal adskille annoncer fra redaktionelt stof, skal det være muligt at skelne mellem privatpersoner og "levende reklamesøjler" på nettet.

"Der er navnlig problemer omkring reklameidentifikation. Vi ser det blandt andet på blogs, hvor man ikke får at vide, når private bruges til markedsføring. Når en blogger udtaler sig positivt om nogle produkter, uden at vi ved, at vedkommende i virkeligheden modtager gaver eller betaling for at gøre det, så er det et problem," siger Tina Morell Nielsen.

På samme måde kan man blive i tvivl, når kunder kommenterer produkter i forskellige webshops. Bliver de positive kommentarer produceret med salgsfremmende formål i marketingsafdelingen, eller er det faktisk reelle kunder, der har erfaringer med produkterne, der har givet sig tid til at dele deres viden med andre handlende?

Nu skal det altså være slut med den slags gråzoner, hvis det står til den danske forbrugerombudsmand, som netop har sendt et vejledningsforslag - et såkaldt udkast til et standpunkt - i høring.

Standpunktet er dog ikke kun blevet til på baggrund af hensyn til brugerne af sociale medier. Også det danske erhvervsliv ønsker klar besked omkring markedsføring på nettet.

"Den danske forbrugerombudsmand modtager jævnligt henvendelser fra erhvervsdrivende, der har bedt forbrugerombudsmanden tage stilling til konkrete markedsføringstiltag på Facebook," står der som oplæg til Forbrugerombudsmandens standpunkt.

Kun en vejledning

Bliver standpunktet vedtaget, bliver det fremadrettet opfattet som den officielle vejledning til, hvordan firmaerne kan sikre, at deres markedsføring på internettet er lovlig.

Computerworld i sidste uge, at Europa-Kommissionen barsler med et nyt direktiv, der ved lov skal forbyde målrettede annoncer på sociale medier.

I modsætning til Europa-Kommissionen har ombudsmandsinstansen ikke ret til at lovgive. Skrivelsen fra Forbrugerombudsmanden skal derfor udelukkende betragtes som en vejledning til korrekt markedsføring via sociale medier.

"Når erhvervsdrivende markedsfører sig via sociale medier, skal markedsføringen overholde de almindelige regler, som gælder for markedsføring på internettet."

Så utvetydigt er rådet til de forretningsdrivende formuleret i Forbrugerombudsmandens standpunkt.

Læs også:

EU vil tvinge Facebook til ny annonce-model




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere