Skjulte reklamer på din Facebook er strengt forbudt

Forbrugerombudsmanden er ikke i tvivl: Det er ikke lovligt at lægge skjulte reklamer ind på blogs, sociale medier og lignende.

Læs også:

EU vil tvinge Facebook til ny annonce-model

Firmaer har længe påstået, at den almene lovgivning omkring markedsføring ikke er egnet på nettet.

Forbrugerombudsmandens chefkonsulent Tina Morell Nielsen fortæller, at hun gentagne gange har hørt, at reglerne ikke slår til.

Andre har været af den opfattelse, at de almindelige regler slet ikke er gældende på nettet.

Sådan er det bare slet ikke.

"Der har været en opfattelse af, at her var der frit slag - og det er jo ikke tilfældet. Man skal være opmærksom på, at lovgivningens almindelige regler gælder ved markedsføring via sociale medier," forklarer chefkonsulent for Forbrugerombudsmanden Tina Morell Nielsen.

Nu skal der derfor gøres op med den fejlagtige opfattelse af, hvordan firmaerne må og ikke må markedsføre deres varer online.

Du skal kunne se reklamerne

Forbrugerombudsmanden understreger på sin hjemmeside, at almindelige regler for markedsføring også gælder på nettet.

Det vil sige, at det skal være muligt at adskille reklamer fra andet indhold på blogs, sociale sites og webshops. På samme måde som magasiner og aviser skal adskille annoncer fra redaktionelt stof, skal det være muligt at skelne mellem privatpersoner og "levende reklamesøjler" på nettet.

"Der er navnlig problemer omkring reklameidentifikation. Vi ser det blandt andet på blogs, hvor man ikke får at vide, når private bruges til markedsføring. Når en blogger udtaler sig positivt om nogle produkter, uden at vi ved, at vedkommende i virkeligheden modtager gaver eller betaling for at gøre det, så er det et problem," siger Tina Morell Nielsen.

På samme måde kan man blive i tvivl, når kunder kommenterer produkter i forskellige webshops. Bliver de positive kommentarer produceret med salgsfremmende formål i marketingsafdelingen, eller er det faktisk reelle kunder, der har erfaringer med produkterne, der har givet sig tid til at dele deres viden med andre handlende?

Nu skal det altså være slut med den slags gråzoner, hvis det står til den danske forbrugerombudsmand, som netop har sendt et vejledningsforslag - et såkaldt udkast til et standpunkt - i høring.

Standpunktet er dog ikke kun blevet til på baggrund af hensyn til brugerne af sociale medier. Også det danske erhvervsliv ønsker klar besked omkring markedsføring på nettet.

"Den danske forbrugerombudsmand modtager jævnligt henvendelser fra erhvervsdrivende, der har bedt forbrugerombudsmanden tage stilling til konkrete markedsføringstiltag på Facebook," står der som oplæg til Forbrugerombudsmandens standpunkt.

Kun en vejledning

Bliver standpunktet vedtaget, bliver det fremadrettet opfattet som den officielle vejledning til, hvordan firmaerne kan sikre, at deres markedsføring på internettet er lovlig.

Computerworld i sidste uge, at Europa-Kommissionen barsler med et nyt direktiv, der ved lov skal forbyde målrettede annoncer på sociale medier.

I modsætning til Europa-Kommissionen har ombudsmandsinstansen ikke ret til at lovgive. Skrivelsen fra Forbrugerombudsmanden skal derfor udelukkende betragtes som en vejledning til korrekt markedsføring via sociale medier.

"Når erhvervsdrivende markedsfører sig via sociale medier, skal markedsføringen overholde de almindelige regler, som gælder for markedsføring på internettet."

Så utvetydigt er rådet til de forretningsdrivende formuleret i Forbrugerombudsmandens standpunkt.

Læs også:

EU vil tvinge Facebook til ny annonce-model

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.