Artikel top billede

Bærbare i 2012: Så vilde bliver de nye maskiner

Den bærbare computer gennemgår en markant forvandling til næste år. Se her, hvordan 2012-maskinerne kommer til at se ud.

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende

Tablets og smartphones er in, men det betyder ikke, at de bærbare computere er ude.

Allerede nu er der planlagt en imponerende række bærbare computere til salg næste år, der skulle blive både tyndere, lettere og hurtigere og få langt bedre batterilevetid end i dag.

Alle delelementerne er på plads til en stigning i salget af bærbare computere næste år, både med nye chip fra Intel og lanceringen af Windows 8, der vil være særligt velegnet til et slankere design.

Måske er du ude efter en ny bærbar computer allerede til jul - eller måske synes du, at det giver mere mening at holde fast i det, du har, og vente med at opgradere til næste år, når man tænker på alle de fede modeller og nye teknologier, som snart bliver en realitet.

Her er, hvad du kan forvente i løbet af det kommende år.

Ultrabooks alle vegne

De tynde og lette ultrabooks er værd at holde øje med, takket være Intel, der har fundet på navnet til en helt ny kategori af ultrabærbare computere.

Nogle forudsiger, at så mange som 30 til 50 nye ultrabook-modeller vil blive annonceret i januar. For at en bærbar computer kan få betegnelsen ultrabook, skal den være mindre end 21 millimeter tyk, vågne fra dvale til tastatur-input på mindre end syv sekunder, kunne fremvise mindst fem timers batterilevetid og understøtte visse Intel sikkerhedsfunktioner i BIOS. 

Vi har allerede anmeldt eller omtalt adskillige ultrabooks, blandt andet Acer Aspire S3, Asus Zenbook UX31E, Lenovo IdeaPad U300s, Toshiba Portege Z830, HP Folio 13 og MacBook Air.

Som du måske bemærker, mangler nogle af de store mærker på den liste, som for eksempel Dell, Samsung og Sony. Mon ikke også de vil udsende ultrabooks i løbet af de første måneder af 2012?

Kategorien vil komme i højeste gear, når Intels næste generation af CPU'er, under kodenavnet Ivy Bridge, rammer markedet.

Ivy Bridges strømforbrug og performance burde, sammen med de faldende priser på solid-state drev, gøre disse supertynde laptops både billigere og mere brugervenlige.

Ved udgangen af året vil vi måske endda se ultrabooks med skærme, der kan rotere og foldes ned, så computeren kan laves om til en tablet.

Fokuset på touch-interfaces i Windows 8 kan muligvis, sammen med det tyndere og lettere design for ultrabooks, gøre denne nye generation af konvertible bærbare computere mere attraktive end de seneste års bærbare computere.

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende

Bedre grafik og længere batterilevetid

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende

Anden generations Intel Core i5 og i7 i nutidens bærbare computere går under kodenavnet Sandy Bridge.

Efterfølgeren forventes på markedet næste år. Ivy Bridge tager Sandy Bridge-arkitekturen (med nogle få mindre ændringer) og krymper den fra en 32nm produktionsproces og til Intels nye 22nm tri-gate proces.

Intel dropper desuden grafikkernen fra Sandy Bridge til fordel for en helt ny grafisk arkitektur, som kører hurtigere, tilbyder bedre videoacceleration og understøtter Microsofts DirectX 11.

Bundlinjen: På samme performance-niveau vil Ivy Bridge kunne udnytte langt mindre strøm end den tilsvarende Sandy Bridge.
Det betyder væsentligt mere batterilevetid i tynde og lette bærbare computere. Og chippen vil blive hurtigere, men forbruge samme mængde strøm, og det betyder, at high-power laptops bliver endog endnu hurtigere.

Den nye integrerede grafik er lidt af et mysterium, men et godt gæt er, at du kan forvente omkring 50 procent bedre ydelse i 3D-spil.

Det er stadig ikke strøm nok til at kunne køre de rigtig store spil ordentligt, men en del spil, som tidligere ikke kunne spille med udgangspunkt i integreret grafik, vil nu blive en mulighed.

Og endnu bedre er det, at den slags spil, som tidligere knap kunne køre på acceptabel vis, som for eksempel Minecraft, skulle blive meget bedre.

Intel har ikke sat en dato på udgivelsen af Ivy Bridge endnu. Vi forventer, at virksomheden vil lave den fulde afsløring af Ivy Bridge CPU-modeller under CES i januar, sammen med annonceringen af support fra masser af producenter af bærbare computere.

De faktiske produkter vil begynde at ramme markedet enten i slutningen af første kvartal eller i løbet af andet kvartal af 2012.

Med hvad med AMD, spørger du sikkert?

AMD's næste Fusion-processor, der har fået navnet Trinity, er planlagt til omkring midten af næste år. Det kræver en modificeret version af virksomhedens nye Bulldozer-arkitektur, og det bliver kombineret med en hel masse integreret grafik. Efter en skuffende lancering af virksomhedens Bulldozer-processor til stationære computere har AMD stadig en masse arbejde foran sig.

Det kommer Windows 8 til at betyde

Windows 8 vil ændre Windows mere grundlæggende end nogen anden udgivelse siden Windows 95. Den nye start-skærm og Metro-interface vil uden tvivl blive et stridsspørgsmål og give bagslag hos nogle af de gamle Windows-brugere.

Men andre brugere vil elske det nye, friske look and feel. Under alle omstændigheder vil styresystemet uden tvivl give anledning til en stigning i salget af pc'er og en enorm marketingindsats fra Microsoft og alle virksomhedens partnere.

Når en ny forbrugerudgave af Windows rammer markedet, så svarer hele branchen. Planer bliver lavet om, og deadlines bliver flyttet. Nye brands bliver lanceret, og gamle kommer på pension.

Bedømt ud fra hvad vi har set indtil videre, får Windows 8 en langt større lancering end de seneste Windows-udgivelser, så man må forvente en hel række nye bærbare computere, stationære computere og 'alt-i-en'-computere med Microsofts nye styresystem.

Vi kender ikke lanceringsdatoen endnu, men eftersom Windows 8 endnu ikke har været i offentlig beta-test, og Microsofts styresystemer generelt tager omkring ni måneder for at komme fra første beta og til hylderne, kan vi nok forvente en udgivelse i slutningen af sommeren eller i begyndelsen af efteråret 2012.

Windows 8 lægger meget vægt på at tilbyde førsteklasses touch-interface uden at ofre de gode, gamle tastatur og mus. Det vil give en bedre brugeroplevelse på bærbare computere med touchscreen, så du kan godt forvente flere af den slags maskiner på markedet.

Det vil desuden for første gang understøtte ARM-baserede processorer, så vi vil måske endda opleve hybride laptops, der kører med chip fra Intel eller ARM det meste af tiden, men som samtidig tilbyder et aftageligt display med en ARM-processor til de anledninger, hvor du i højere grad skal bruge længere batterilevetid og mere mobilitet end et tastatur og touchpad.

Måske vil vi endda se ultralette bærbare computere, der udelukkende kører på ARM-baserede CPU'er, selv om det rejser visse spørgsmål om forventningen til software-support.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Nu kommer næste bølge af ultrabooks væltende




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere