Artikel top billede

Sådan endte milliard-tvist mellem Microsoft og Novell

Gjorde Microsoft det forsætligt vanskeligt for Novell at sælge Wordperfect?

Læs også:

Grønt lys til Novell-sag mod Microsoft

Computerworld News Service: Novells konkurrencesag mod Microsoft med et krav på over syv milliarder kroner sluttede fredag efter syv års forberedelse og to måneder i retten på grund af en fastkørt jury.

"Det er bekræftet, at juryen ikke kunne nå til enighed, og at det faktum ikke kan ændres af nogen yderligere votering," siger en talsmand for Microsoft ved retten.

Novell indbragte sagen for syv år siden med anklager om, at Microsoft misbrugte sin dominerende position i markedet for styresystemer til pc'er til at skade Novells forretning inden for programmer til desktop.

Juryen ved USA's distriktsdomstol i Salt Lake City i Utah havde voteret i sagen i næsten tre dage efter den afsluttende procedure tidligere i sidste uge. I fredags informerede de 12 nævninge dommeren om, at de var ude af stand til at nå frem til en enstemmig afgørelse, og dommeren erklærede derfor såkaldt mistrial - det vil sige, at hovedforhandlingen betragtes som ugyldig.

Mindst et jurymedlem brød i gråd, idet juryen blev sendt hjem, fortæller Microsofts talsmand.

Hvad er middleware?

Juryen bad under voteringen om afklaring af adskillige ting heriblandt definitionen af "middleware." Netop terminologien ser ud til at have skabt en del forvirring. På et tidspunkt spurgte juryen, om Windows 95 anses for at være "et styresystem eller middleware," viser dokumentation fra retten.

"Selvom Novell er skuffet over, at juryen ikke var i stand til at nå frem til en enstemmig afgørelse, tror Novell stadig på styrken i sin sag," udtaler selskabet i en pressemeddelelse.

"Dette er tydeligvis en kompliceret teknisk sag og Novell håber, at en ny hovedforhandling vil give mulighed for at imødegå de usikkerheder, nogle af jurymedlemmerne havde i forbindelse med denne hovedforhandling."

Novell beskylder i sit sagsanlæg Microsoft for at have vildledt selskabet med hensyn til bestemte tekniske detaljer forud for lanceringen af Windows 95 til skade for Novells Wordperfect, Quattro Pro og flere andre programmer. Microsofts adfærd var ifølge Novell på kant med USA's konkurrencelove og Novell søger cirka 7,4 milliarder kroner i skadeserstatning.

Før lanceringen af Windows 95 inviterede Microsoft Novell til at udarbejde versioner af sine programmer til Microsofts nye styresystem. Men Novell stødte på en række problemer, som selskabet hævder, at Microsoft var skyld i.

Det skændes de om

Microsoft havde fjernet et afgørende sæt af interne API'er (application programming interfaces), som var nødvendige, for at Novells software kunne fungere ordentligt.

Novell fandt også et antal fejl i Windows 95, som skabte problemer for Novells software, men som Microsoft angiveligt var sløv til at rette. Novell beskylder desuden Microsoft for at skjule bestemte systemkald, der således kun kunne udnyttes af Microsofts egne programmer såsom Microsoft Office til at give programmerne bedre ydelse.

I sidste måned vidnede Microsofts tidligere koncernchef, Bill Gates.

Han afviste, at hans selskab havde handlet forsætligt for at skade Novell. Ændringerne i Windows 95 var nødvendige for at gøre styresystemet stabilt, fortalte han juryen. Novell kunne have produceret en mere konkurrencedygtig version af sin software men handlede for langsomt, sagde Gates.

Sagen blev oprindeligt indbragt ved USA's distriktsdomstol i Salt Lake City, men blev flyttet til Maryland for at slå den sammen med andre søgsmål mod Microsoft.

Novell har indbragt seks sager mod Microsoft, hvoraf fem stadig er afvist, efter USA's appeldomstol i maj omstødte afvisningen af den sjette og flyttede sagen tilbage til Utah.

Selvom Microsoft ikke længere kaster en så kraftigt monopolagtig skygge over it-landskabet som tidligere, så er sagen vigtig af adskillige årsager, fremhæver Charles King, der er chef for analysefirmaet Pund-IT.

"Mange ville sige, at Novells sag er forældet og uvedkommende. Her indtager jeg det modsatte synspunkt:

Konkurrencebegrænsende adfærd, og hvordan en sådan adfærd straffes eller tolereres, er af helt ligeså afgørende betydning i dag, som det altid har været," siger King.

Novell blev opkøbt tidligere i år af The Attachmate Group, der kører Novell som datterselskab.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Grønt lys til Novell-sag mod Microsoft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere