Netværkssamfundet gik i stå

De fleste forretningskritiske systemer kunne holdes kørende under strømsvigtet i Østdanmark i går ligesom telefonlinierne. Men selv om der nok var strøm på det meste af internet, mistede det fuldstændig sin rolle som informationskanal.

For mange danskere øst for Storebælt blev en del timer af dagen i går en tilbagevenden til tiden før netværkssamfundet.

De fleste virksomheder har et beredskab, som træder i kraft, så de kan holde de vigtigste dele af deres IT-systemer i luften under et strømsvigt.

Det gælder naturligvis også for teleselskaber og de store internetudbydere, der i store træk sørgede for, at deres netværk ikke gik helt i stort.

Alligevel mistede internet fuldstændig sin rolle som en af de vigtigste kanaler til både at komme i kontakt med sine medmennesker via e-mail eller chat og til at orientere sig om situationen.

Østdanskerne opgav straks tanken om at maile til hinanden, for hvis ikke der er strøm på pc'en, så hjælper det ikke så meget. Nogle havde også store problemer med at ringe og SMS'e fra deres mobiltelefoner, mens enkelte fastnetforbindelser stod af, blandt andet fordi omstillingsanlægget manglede strøm.

Langt de fleste virksomheder, inklusive teleselskaber, undlod at sende de sædvanlige, elektroniske pressemeddelelser ud om, hvordan de tacklede strømsvigtet.

Slut med nyheder

Heller ikke Banestyrelsen, der har til opgave at informere danske togpassagerer om trafikken, sendte pressemeddelelse ud, da al togdrift i Østdanmark var indstillet i adskillige timer.

Styrelsen oplyser dog, at den i går løbende lagde trafikinformation på sit websted. Denne information havde togrejsende imidlertid ikke adgang til via Banestyrelsens mobile WAP-tjeneste, wap.bane.dk, der ellers oplyser om togforsinkelser.

Samtidig stoppede nyhedswebsteder - inklusive dette - med at opdatere, enten fordi serverne gik i sort, eller fordi journalisterne ikke havde noget strøm.

Uden strøm var fjernsyn og radio heller ikke meget bevendt. Mange steder på Sjælland holdt bilerne parkeret tæt på huset med åbne døre og radioen skruet op på fuld styrke, så folk ved at lytte til den beredskabssikrede Danmarks Radio kunne orientere sig om udsigten til at få strøm i kontakterne igen.

Per Buchwaldt, formand for foreningen for professionelle IT-brugere, Dansk IT, ser dog ikke grund til bekymring over stilstanden i informationssamfundet.

- Det gamle produktionssamfund går også i stå under et strømsvigt, påpeger han.

Per Buchwaldt påpeger, at ingen stor virksomhed, som er afhængig af internet, bør acceptere, at forbindelsen til nettet bliver afbrudt på grund af strømsvigt.

- Det nytter ikke, at en forsikringsvirksomhed ikke kan betjene kunderne i Jylland, fordi strømmen er nede i København, hvis IT-systemerne står dér, konstaterer han.

Ifølge Per Buchwaldt bør der i alle virksomheder være en beredskabsplan, så IT-systemerne om ikke andet kan blive lukket fornuftigt ned i tilfælde af strømsvigt.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kollega til risikostyringsteamet

ORTEC Nordic A/S

Implementation Consultant

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Risikostyringskonsulent til tværfagligt risikoteam
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere