Æ, ø og å i danske domæner til næste år

OPDATERET: Fra starten af det nye år kan danskere og danske virksomheder registrere dk-domænenavne med bogstaverne æ, ø og å. Ønsker to virksomheder samme domænenavn, kan det komme til at koste den ene part op til 12.000 kroner at sikre sig det nye domænenavn.

Nu bliver det endelig muligt at registrere danske domænenavne med bogstaverne æ, ø og å.

Det konkluderer Dansk Internet Forums (DIFO) oven på en høring om danske bogstaver i internetadresser i sidste uge.

Fra 2. januar åbner DK-Hostmaster, Dansk Internet Forums administrative arm, registreringen.

Det sker med en periode, hvor man kan reservere det ønskede domænenavn. Ønsker flere samme internetadresse med danske bogstaver, starter en auktion, der for virksomheder betyder, at de skal betale 4.000 kroner for at være med. Private slipper med 800 kroner.

Denne procedure gentages tre gange, så det højeste beløb, en virksomhed kan komme til at betale, er 12.000 kroner. Hvis flere virksomheder stadig ønsker at være med, vil domænenavnet blive fordelt ved lodtrækning. Er der tale om en virksomhed med en varemærkeret til navnet, skal virksomheden kun betale den normale registreringsafgift.

Mail må vente
Administrerende direktør i DK-Hostmaster, Per Kølle, understreger, at kun den virksomhed, der får tildelt domænenavnet, skal betale de 12.000 kroner. De øvrige virksomheder får deres penge tilbage.

Forregistreringsperioden er 30 dage, så fra omkring 1. februar 2004 vil DK-Hostmaster begynde den endelige registrering.

Selv om man har fået købt det nye domænenavn med æ, ø eller å, skal man dog ikke forvente at kunne anvende domænenavnet med det samme. For det første skal browseren opdateres til at kunne håndtere de nye tegn, og det samme skal mail-klienten. For nærværende er der ifølge Per Kølle ingen e-mail klienter, der understøtter æ, ø og å.

- Men jeg er da sikker på, at det vil komme, når det begynder at blive mere udbredt. Men det er vigtigt at forstå, at der ikke sker nogen transmission af de danske tegn til navneserveren. Alt bliver oversat i klienten, siger han.

Ekstra bogstav
I oplægget fra DIFO var der tale om brug af bogstaverne æ, ø, å, ä, ö og ü i danske internetadresser, men på høringen kom det frem, at flere var interesseret i é.

- Hvis bestyrelsen godkender det, vil der ikke være noget i vejen for, at dette bogstav også kommer med, siger Per Kølle.

Danmark har været længe om tage de skandinaviske bogstaver i brug i domænenavn. Både i Sverige og i topdomænerne .com og .net kan adresser indeholde specielle bogstaver. Den danske domænevirksomhed Digital Marketing Support er også begyndt at markedsføre æ, ø og å i navnene under det såkaldte sub-domæne co.dk.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Midt i en Corona-tid: Holder du sikre og brugervenlige onlinemøder?
Åbne kontormiljøer, personlige møder, teambuilding og håndtryk har tidligere været en del af hverdagen for mange danske virksomheder, men det har covid-19 ændret på. Tidligere klassiske arbejdsformer er blevet erstattet af nye og mange medarbejdere arbejder f.eks. hjemmefra, på skift eller under nye og mere beskyttede forhold. Denne nye virkelighed har resulteret i en større produktivitet og effektivitet blandt de medarbejdere, som trives med at arbejde hjemmefra. Eksempler som øget fokus, effektiv brug af tid og færre forstyrrelser er blandt de positive tendenser. Det har fået flere ledere til at overveje at implementere muligheder for fleksible arbejdsmiljøer og faste hjemmearbejdsdage. Er det også tilfældet i din virksomhed? Hvis ja, så læs med i denne e-guide og find inspiration til, hvordan din virksomhed kan opnå de største fordele med online møder baseret på Cisco Webex.