Æ, ø og å i danske domæner til næste år

OPDATERET: Fra starten af det nye år kan danskere og danske virksomheder registrere dk-domænenavne med bogstaverne æ, ø og å. Ønsker to virksomheder samme domænenavn, kan det komme til at koste den ene part op til 12.000 kroner at sikre sig det nye domænenavn.

Nu bliver det endelig muligt at registrere danske domænenavne med bogstaverne æ, ø og å.

Det konkluderer Dansk Internet Forums (DIFO) oven på en høring om danske bogstaver i internetadresser i sidste uge.

Fra 2. januar åbner DK-Hostmaster, Dansk Internet Forums administrative arm, registreringen.

Det sker med en periode, hvor man kan reservere det ønskede domænenavn. Ønsker flere samme internetadresse med danske bogstaver, starter en auktion, der for virksomheder betyder, at de skal betale 4.000 kroner for at være med. Private slipper med 800 kroner.

Denne procedure gentages tre gange, så det højeste beløb, en virksomhed kan komme til at betale, er 12.000 kroner. Hvis flere virksomheder stadig ønsker at være med, vil domænenavnet blive fordelt ved lodtrækning. Er der tale om en virksomhed med en varemærkeret til navnet, skal virksomheden kun betale den normale registreringsafgift.

Mail må vente
Administrerende direktør i DK-Hostmaster, Per Kølle, understreger, at kun den virksomhed, der får tildelt domænenavnet, skal betale de 12.000 kroner. De øvrige virksomheder får deres penge tilbage.

Forregistreringsperioden er 30 dage, så fra omkring 1. februar 2004 vil DK-Hostmaster begynde den endelige registrering.

Selv om man har fået købt det nye domænenavn med æ, ø eller å, skal man dog ikke forvente at kunne anvende domænenavnet med det samme. For det første skal browseren opdateres til at kunne håndtere de nye tegn, og det samme skal mail-klienten. For nærværende er der ifølge Per Kølle ingen e-mail klienter, der understøtter æ, ø og å.

- Men jeg er da sikker på, at det vil komme, når det begynder at blive mere udbredt. Men det er vigtigt at forstå, at der ikke sker nogen transmission af de danske tegn til navneserveren. Alt bliver oversat i klienten, siger han.

Ekstra bogstav
I oplægget fra DIFO var der tale om brug af bogstaverne æ, ø, å, ä, ö og ü i danske internetadresser, men på høringen kom det frem, at flere var interesseret i é.

- Hvis bestyrelsen godkender det, vil der ikke være noget i vejen for, at dette bogstav også kommer med, siger Per Kølle.

Danmark har været længe om tage de skandinaviske bogstaver i brug i domænenavn. Både i Sverige og i topdomænerne .com og .net kan adresser indeholde specielle bogstaver. Den danske domænevirksomhed Digital Marketing Support er også begyndt at markedsføre æ, ø og å i navnene under det såkaldte sub-domæne co.dk.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.