Æ, ø og å i danske domæner til næste år

OPDATERET: Fra starten af det nye år kan danskere og danske virksomheder registrere dk-domænenavne med bogstaverne æ, ø og å. Ønsker to virksomheder samme domænenavn, kan det komme til at koste den ene part op til 12.000 kroner at sikre sig det nye domænenavn.

Nu bliver det endelig muligt at registrere danske domænenavne med bogstaverne æ, ø og å.

Det konkluderer Dansk Internet Forums (DIFO) oven på en høring om danske bogstaver i internetadresser i sidste uge.

Fra 2. januar åbner DK-Hostmaster, Dansk Internet Forums administrative arm, registreringen.

Det sker med en periode, hvor man kan reservere det ønskede domænenavn. Ønsker flere samme internetadresse med danske bogstaver, starter en auktion, der for virksomheder betyder, at de skal betale 4.000 kroner for at være med. Private slipper med 800 kroner.

Denne procedure gentages tre gange, så det højeste beløb, en virksomhed kan komme til at betale, er 12.000 kroner. Hvis flere virksomheder stadig ønsker at være med, vil domænenavnet blive fordelt ved lodtrækning. Er der tale om en virksomhed med en varemærkeret til navnet, skal virksomheden kun betale den normale registreringsafgift.

Mail må vente
Administrerende direktør i DK-Hostmaster, Per Kølle, understreger, at kun den virksomhed, der får tildelt domænenavnet, skal betale de 12.000 kroner. De øvrige virksomheder får deres penge tilbage.

Forregistreringsperioden er 30 dage, så fra omkring 1. februar 2004 vil DK-Hostmaster begynde den endelige registrering.

Selv om man har fået købt det nye domænenavn med æ, ø eller å, skal man dog ikke forvente at kunne anvende domænenavnet med det samme. For det første skal browseren opdateres til at kunne håndtere de nye tegn, og det samme skal mail-klienten. For nærværende er der ifølge Per Kølle ingen e-mail klienter, der understøtter æ, ø og å.

- Men jeg er da sikker på, at det vil komme, når det begynder at blive mere udbredt. Men det er vigtigt at forstå, at der ikke sker nogen transmission af de danske tegn til navneserveren. Alt bliver oversat i klienten, siger han.

Ekstra bogstav
I oplægget fra DIFO var der tale om brug af bogstaverne æ, ø, å, ä, ö og ü i danske internetadresser, men på høringen kom det frem, at flere var interesseret i é.

- Hvis bestyrelsen godkender det, vil der ikke være noget i vejen for, at dette bogstav også kommer med, siger Per Kølle.

Danmark har været længe om tage de skandinaviske bogstaver i brug i domænenavn. Både i Sverige og i topdomænerne .com og .net kan adresser indeholde specielle bogstaver. Den danske domænevirksomhed Digital Marketing Support er også begyndt at markedsføre æ, ø og å i navnene under det såkaldte sub-domæne co.dk.

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Netteam ProSupport webinar
Er du IT-ansvarlig i en mindre eller mellemstor virksomhed? På dette webinar giver vi vores deltagere en fuld opdatering på de mest relevante områder inden for netværk og IT-sikkerhed sammen med Cisco.