Artikel top billede

Sådan slikker styrelser sårene efter massefyringer

Moderniseringsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen var mandag ude i massive fyringsrunder. Med en særlig indsats forsøger styrelserne nu at komme videre.

Læs også:
To it-styrelser massefyrer - folk ryger ud på stribe

Så mange fyrer offentlige it-styrelser netop nu

Mandag formiddag varslede de nyoprettede offentlige myndigheder Digitaliseringsstyrelsen og Moderniseringsstyrelsen massefyringer af i alt 62 medarbejdere i kølvandet på et sparekrav på 100 millioner kroner fra Finansministeriet.

Det er 10 procent af arbejdsstyrken, der bliver barberet væk.

Moderniseringsstyrelsens direktør, Niels Gotfredsen, fortæller til Computerworld, at de to styrelser inden den varslede fyringsrunde har været igennem deres samlede opgaver med en tættekam for at optimere myndighederne.

"Vi har på den måde fået et godt overblik over, hvor vi skal lægge kræfterne i fremtiden," skriver han i en e-mail til Computerworld.

Kontor til kontraktstyring

Udredningen med tættekammen har mere konkret resulteret i, at styrelserne har valgt at prioritere og styrke opgaver inden for blandt andet arbejdet med økonomistyring i stat, regioner og kommuner.

"Vi opprioriterer også vores analyse- og strategiindsats på overenskomstområdet. På indkøbsområdet styrker vi indsatsen for at sikre compliance og effektiv kontraktstyring," fortæller Niels Gotfredsen fra Moderniseringsstyrelsen.

"Det gør vi helt konkret ved at oprette et kontor, som målrettet skal sikre, at de statslige myndigheder bruger alle aftaler som tilsigtet," fortsætter han.

Svækker it-udviklingen

Samtidig ser styrelserne med færre hænder og hoveder sig nødsaget til at neddrosle indsatsten på flere områder.

Mest markant gælder det en midlertidig opbremsning i udviklingen af nye it-systemer.

"Vi er de seneste år kommet med mange vigtige it-systemer som IndFak og RejsUd, som bliver anvendt på tværs af hele staten. På kort sigt vil vi neddrosle udviklingen af yderligere systemer på økonomiområdet, konsolidere det allerede implementerede og arbejde på en samlet strategi for udviklingen af det samlede systemområde," lyder forklaringen fra Moderniseringsstyrelsens direktør.

Han understreger, at det her gælder om at fokusere kræfterne, hvor det har størst effekt.

Flytter sammen

For at komme økonomisk bedst ud på den anden side af fyringsrunden vil alle medarbejdere i de to styrelser nu flytte ind i samme hus som Statens Administration, som også var en del af Økonomistyrelsen indtil for et år siden.

Dette skal ifølge direktør Niels Gotfredsen styrke styrelsernes samlede økonomi.

Fællesprocedurer og stordriftsfordele

"Det giver betydelige besparelser på husleje og effektiviseringer vedrørende reception, rengøring, kantine med videre," siger han og fortsætter i mailen:

"Samlingen af fællesfunktioner (HR, økonomi, service og kommunikation) på tværs af Finansministeriets koncern indebærer en betydelig effektivisering og styrkelse af opgavevaretagelsen."

Satser på stordriftsfordele

Optimeringen af opgavevaretagelsen og den daglige drift skal ske ved at anvende fælles koncepter og procedurer på tværs af hele Finansministeriet.

"For eksempel skal vi lave økonomistyring og medarbejderudviklingssamtaler på samme måde. Det styrker specialiseringen og giver flere stordriftsfordele - og så vil der givet den store grad af fælles grundlag gå meget mindre tid med controller-arbejdet på kryds og tværs."

Niels Gotfredsen hævder også, at Moderniseringsstyrelsens arbejde med koncepter for økonomi og HR i hele staten kan blive testet i et lukket "laboratorium" på styrelsernes nye adresse.

"Vi kan dermed afprøve gode ideer på os selv, inden vi ruller det ud til andre, og vi kan dermed både 'tage egen medicin' og skabe et spændende fagligt miljø," skriver han.

De fyrede bliver fritstillede
De to styrelser og deres ansatte har kendt til fyringsrunden siden oktober, og ledelserne har med Niels Gotfredsens ord fokuseret på at gøre processen så ordentlig som muligt.

"Med hensyn til at hjælpe folk videre har alle de varslede medarbejdere fået tilbudt hjælp til at komme videre i form af outplacement-forløb og/eller kompetenceudvikling," skriver Niels Gotfredsen til Computerworld.

Han fortæller samtidig, at de afskedigede fortsætter i jobbet frem til, at der er sikret overdragelse fra den oprindelige organisation før fyringsrunden til den nye, slankere version.

"Herefter vil alle som udgangspunkt blive fritstillet i opsigelsesperioden, med mindre de konkret ønsker andet. Baggrunden for det er, at der for eksempelvis i de koncernfælles centre er behov for færre hænder i den nye struktur," lyder det fra Moderniseringsstyrelsens direktør.

Efter fyringerne er der omkring 400 medarbejdere tilbage i Moderniseringsstyrelsen, mens Digitaliseringsstyrelsen fremover tæller cirka 140 ansatte.

Læs også:
To it-styrelser massefyrer - folk ryger ud på stribe

Så mange fyrer offentlige it-styrelser netop nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere