Artikel top billede

Forbruger-gadgets skaber kaos i virksomhederne

De mange forbruger-gadgets, medarbejderne tager med ind i virksomhederne, giver it-afdelingerne problemer.

Læs også:

Sådan får du styr på medarbejdernes private it-grej

Computerworld News Service: Consumerization-trenden, hvor brugerne gerne vil anvende deres egne enheder på arbejdet, skaber kaos og forvirring i it-afdelingerne, der kæmper for at understøtte de seneste iPhone, iPad og Android-enheder.

Det mener mange CIO'er og it-chefer efter at have deltaget på det amerikanske Computerworlds Premier 100-konference.

To år efter afsløringen af iPad og omkring fem år efter den første iPhone fortæller mange it-chefer, at de er i fuld gang at muliggøre medarbejdernes brug af enheder baseret på Apple iOS eller Android.

Alligevel får presset for at understøtte den form for enheder fortsat it-cheferne til at føle sig truede og 'ude af balance', fortalte flere i interviews.

"Selv efter så lang tid føler jeg mig stadig i krise over 'Bring Your Own Device' [BYOD]," siger Alex Yohn, der er assistant director for teknologi-afdelingen på West Virginia University.

Derfor er det så svært

Alex Yohn og omkring 30 andre it-chefer, der deltog i en session, var overvældende enige om, at det har været en både kompleks og smertefuld proces at gøre organisationerne klar til medarbejdernes egne enheder, og at processen i høj grad kan sammenlignes med dengang, de bærbare computere kom ind i virksomhederne.

De fleste af dem, der deltog i sessionen, bedømte besværet ved at forberede understøttelse af mobile enheder til karakteren otte ud af 10 mulige.

Alex Yohn var en af de få, der udtalte sig offentligt om virksomhedens tiltag, og han synes da også at have fundet frem til en af de bedre metoder.

West Virginia University blev tvunget til de nye tiltag blandt andet på grund af de mange studerende, der begyndte at forlange adgang til universitets netværk og applikationer på deres egne enheder med iOS, Android eller Linux, fortalte han.

Universitetet har blandt andet løst problemet ved at lægge en del applikationer på nettet, forklarede han. Udviklerne brugte HTML5 og andre værktøjer til at sikre, at applikationerne understøttede en række forskellige mobile ender med forskellige styresystemer, tilføjede han.

Blackberry giver bøvl

Andre it-chefer ved konferencen fortalte, at utilfredshed med Research in Motions BlackBerry-enheder, som er blevet anvendt i årevis, truer med at skabe krise i organisationerne.

Det seneste, fire dage lange, nedbrud hos RIM i oktober sendte en del it-chefer på en mission for at finde alternativer, der blandt andet handlede om at give medarbejderne lov til at bruge deres personlige enheder på jobbet, sagde de.

En it-chef fra en virksomhed med 70.000 medarbejdere fortalte, at enheder med først og fremmest iOS har spredt sig til omkring 10 procent af arbejdsstyrken i løbet af de seneste tre år. It-afdelingen har derfor forsøgt at optimere virksomhedens applikationer til iOS.

Men det store fokus på at gøre applikationerne klar til iOS har til gengæld skabt utilfredshed blandt Android-brugerne, når tingene ikke virker med deres enhed. Men it-chefen fortæller:

"Vi siger til dem, at hvis det ikke virker, så er det din egen skyld."

Sådan kan det lade sig gøre

Good Technology, der er leverandør af software, som virksomheden selv fortæller kan hjælpe organisationer med at sikre medarbejdernes personlige enheder, tilbyder en række forskellige former for hjælp til consumerization-trenden.

"BYOD er i fuld gang, så lad nu være med at pibe. Omfavn det," siger Good Technologys teknologi-direktør Nicko van Someren.

Nicko van Someren fortæller om kunder, der har sparet penge ved at tillade brugerne at tage deres egne enheder med på arbejde og i nogle tilfælde har erstattet i tusindvis af virksomhedens BlackBerry-enheder.

Han fortæller, at Good Technologys værktøj, Good for Enterprise, er blevet implementeret hos de amerikanske energimyndigheder for at skabe konsistent sikkerhed på tværs af en række forskellige mobile platforme.

Hos Highmark Blue Cross Blue Shield fortæller Nicko van Someren, at Good Technology har implementeret det, de kalder "sikker container"-software til adskillelse af personlige data, som fotografier og sange, på en smartphone eller tablet fra virksomhedens data.

Hverken Highmark eller de amerikanske energimyndigheder har bekræftet Nicko van Somerens påstande.

It-afdelingen skal ville innovation

Flere it-chefer, der var til stede ved konferencen, fortalte, at trenden giver anledning til flere policy og adaptions-problemer end bare at finde det rigtige sikkerhedssoftware.

Tom Soderstrom, der er teknologidirektør hos NASA's Jet Propulsion Laboratory, brugte næsten en time på at beskrive den måde organisationen anvender teknologier internt til at begejstre medarbejdere og offentligheden.

It-afdelingen skal være innovator og ikke bare håndtere sikkerheden, sagde han.

Han viste for eksempel, hvordan videokonferencer kan gennemføres fra tablets, som er trådløst forbundet med robotter, der er udstyret med et kamera, som kører på hjul eller fungerer som en del af en mini-helikopter.

I begge tilfælde kan robotterne bruges til hurtigt at få adgang til et datacenter eller et helt anlæg efter et jordskælv eller andre katastrofer.

Alex Yohn fra West Virginia University fortalte, at der kan skabes mere produktivitet fra touch-brugerflader, og han har arbejdet på at hjælpe universitetet med adaptionen via en proces, som ikke har været lige sjov hele tiden.

"Hvis consumerization-trenden nogensinde bliver stabiliseret, så sker det i hvert fald først om flere år," bemærkede han. "Det vokser og vokser. Lige meget om jeg er en del af det eller ej, jeg kan ikke stoppe det."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Sådan får du styr på medarbejdernes private it-grej




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere