Færgeselskab dropper fingertryk til kunde-ID

Rederi dropper efter næsten 10 år kontroversiel teknologi til identifikation af kunderne.

Læs også:

Disse fem it-trends vil forandre dit liv i de næste år


Rederiet Færgen, der blandt andet driver færgeruterne til Bornholm, dropper nu fingeraftryk som biometrisk identifikation af passagerer med rabatkort til rejserne til og fra øen efter næsten 10 år med teknologien.

Det fortæller Ole Lunddahl, der er it-chef hos Rederiet Færgen.
 
"Vi kan jo se, at biometrien dels bekymrer nogle kunder, og dels besværliggør det lidt for os," siger han.

Kontroversiel teknologi
Selskabet, der dengang hed Bornholmstrafikken, var de første, der indførte den omdiskuterede teknologi som adgangskontrol i større målestok i Danmark. Et tiltag der ikke gik stille af i pressen, fortæller it-chefen.

"Der var en kæmpe ballade, både med Datatilsynet og i pressen, fordi folk troede, at vi havde et centralt fingeraftryksregister. Men Datatilsynet var sådan set fine nok, da vi beskrev, hvad vi gjorde," siger han.

Datatilsynet godkendte da også, efter at have inspiceret systemet, at færgeselskabet kunne benytte teknologien uden at bryde persondataloven.

Løsningen består ikke af hele fingeraftryk, men af såkaldt templates bestående af 18 målepunkter fra kundernes fingeraftryk. De lagres decentralt på den respektive kundes kort. Og matcher data på kortet med et aflæst fingeraftryk, er der fri adgang til færgen.

Alligevel var løsningen både dengang og senere heftigt debatteret.
 
Ikke flere reservedele
Samtidig kan leverandøren ifølge it-chefen heller ikke tilbyde en opgraderet udgave af biometrisystemet eller overføre de lagrede templates af kundernes fingeraftryk, som befinder sig på de enkelte rabatkort.

"De fingeraftryk, som ligger på kundernes kort, kan vi ikke få overført til et nyt kort, og det kan ikke læses af de nye læsere. Så kundens aftryk går så at sige i graven med kortet," siger han.
 
Derfor stod rederiet overfor både at skulle indkøbe nye fingeraftrykslæsere og kalde alle kunder ind igen for at aflevere deres fingeraftryk på ny. En opgave der med 7.000 til 8.000 kunder på biometri ville koste en del tid, vurderer Ole Lunddahl.

"Det, synes jeg egentlig, er meget bøvl i forhold til, at det ikke rigtigt giver nogen yderligere tryghed for, at der ikke er andre der rejser på deres kort og kredit," siger Ole Lunddahl.

Læs også:

Disse fem it-trends vil forandre dit liv i de næste år


Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Mystikken breder sig om pludselig fyring af Waoo-topchef efter alvorlige beskyldninger: Selskabet er fuldkomment tavst
Mystikken breder sig om årsagen til, at Waoo med øjeblikkelig virkning har fyret topchef Jørgen Stensgaard. Spørgsmålene hober sig op, men der er total tavshed hos Waoo og selskabets bestyrelse, der ikke vil stille op til interview. Her er hvad, vi ved.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.