Færgeselskab dropper fingertryk til kunde-ID

Rederi dropper efter næsten 10 år kontroversiel teknologi til identifikation af kunderne.

Læs også:

Disse fem it-trends vil forandre dit liv i de næste år


Rederiet Færgen, der blandt andet driver færgeruterne til Bornholm, dropper nu fingeraftryk som biometrisk identifikation af passagerer med rabatkort til rejserne til og fra øen efter næsten 10 år med teknologien.

Det fortæller Ole Lunddahl, der er it-chef hos Rederiet Færgen.
 
"Vi kan jo se, at biometrien dels bekymrer nogle kunder, og dels besværliggør det lidt for os," siger han.

Kontroversiel teknologi
Selskabet, der dengang hed Bornholmstrafikken, var de første, der indførte den omdiskuterede teknologi som adgangskontrol i større målestok i Danmark. Et tiltag der ikke gik stille af i pressen, fortæller it-chefen.

"Der var en kæmpe ballade, både med Datatilsynet og i pressen, fordi folk troede, at vi havde et centralt fingeraftryksregister. Men Datatilsynet var sådan set fine nok, da vi beskrev, hvad vi gjorde," siger han.

Datatilsynet godkendte da også, efter at have inspiceret systemet, at færgeselskabet kunne benytte teknologien uden at bryde persondataloven.

Løsningen består ikke af hele fingeraftryk, men af såkaldt templates bestående af 18 målepunkter fra kundernes fingeraftryk. De lagres decentralt på den respektive kundes kort. Og matcher data på kortet med et aflæst fingeraftryk, er der fri adgang til færgen.

Alligevel var løsningen både dengang og senere heftigt debatteret.
 
Ikke flere reservedele
Samtidig kan leverandøren ifølge it-chefen heller ikke tilbyde en opgraderet udgave af biometrisystemet eller overføre de lagrede templates af kundernes fingeraftryk, som befinder sig på de enkelte rabatkort.

"De fingeraftryk, som ligger på kundernes kort, kan vi ikke få overført til et nyt kort, og det kan ikke læses af de nye læsere. Så kundens aftryk går så at sige i graven med kortet," siger han.
 
Derfor stod rederiet overfor både at skulle indkøbe nye fingeraftrykslæsere og kalde alle kunder ind igen for at aflevere deres fingeraftryk på ny. En opgave der med 7.000 til 8.000 kunder på biometri ville koste en del tid, vurderer Ole Lunddahl.

"Det, synes jeg egentlig, er meget bøvl i forhold til, at det ikke rigtigt giver nogen yderligere tryghed for, at der ikke er andre der rejser på deres kort og kredit," siger Ole Lunddahl.

Læs også:

Disse fem it-trends vil forandre dit liv i de næste år


Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.