Artikel top billede

Nyt Android-spil rammer brugeren på pengepungen

Ny app i Google Play skjuler sig bag spil og malker folk for penge.

Læs også:

Derfor kæmper Google fortsat med Android-malware

Det vælter ind med malware på din Android-mobil

Overblik: Så usikker er din Android-telefon

En ny trojansk hest huserer i Google Play, og den kan betyde skyhøje telefonregninger for de folk, der downloader app'en.

Denne gang er der ifølge sikkerhedsfirmaet Sophos tale om det kinesiske spil The Roar of the Pharaoh, som i virkeligheden malker brugeren for penge.

App'en sender i smug beskeder til overtakserede sms-tjenester og aflurer brugerens egne beskeder.

Folk, der gerne vil spille det originale spil, bliver let narret af den trojanske hest, fordi det originale spil slet ikke bliver distribueret via Google Play.

Android-platformen er mest udsat

Angrebet viser, at cyberkriminelle har set sig lune på Android-platformen i forhold til andre mobile styresystemer.

Det kan skyldes det åbne kodemiljø, som kendertegner Android i forhold til eksempelvis den mere lukkede iOS-platform, medmindre den er jailbreaket.

"Apple er gode til at sørge for, at den software, der kommer ind, er godkendt og sikkerhedstjekket, hvor Android er mere åbent," siger Dennis Wøldike, som er administrerende direktør i it-sikkerhedsfirmaet Infinitgate, der distribuerer Sophos i Danmark.

Sikkerhedsekspert Lars Neupart fra sikkerhedsvirksomheden Neupart, mener også, at Apple har et lille forspring i forhold til Google, når det kommer til app-sikkerhed.

"De sidder lidt hårdere på deres app store, end Google gør. Man kan dog godt lukke en android-enhed ned, så den kun kan få apps fra en bestemt app store," forklarer han.

Det kræver, at man lægger en såkaldt policy management app ind og styrer den fra centralt hold. Det er der dog ikke mange, der har gjort, lyder det ifølge Lars Neupart. 

"Så fordi det er mere åbent, er der flere muligheder. Du kan i princippet hente en app alle mulige steder fra med en android-enhed. Det gør også, at det bliver lettere at snige malware ind end på en iOS-enhed, som ikke er jailbreaket," siger han.

Brug din sunde fornuft

Dennis Wøldike siger, at der tidligere har været et lignende angreb i Skandinavien, dog i mindre omfang, og han tror, at vi vil se flere lignende angreb i fremtiden.

Lars Neupart maner dog til besindighed og appellerer brugerne til at udvise skepsis, når de henter apps, især hvis det foregår uden for Google Play.

"Google har ligesom Apple også forholdsvis hurtigt fjernet apps, hvis der har været mistanke om, at der er noget galt," siger han.

Selvom flere sikkerhedsproducenter er begyndt at markedsføre sikkerhedspakker til telefonerne, mener Lars Neupart, at det er vigtigere lige nu at være kritisk og følge med, når man henter apps til sin smartphone.

"Vi får nok brug for dem på et tidspunkt, men lige nu er det ikke den oplagte anbefaling at sige, at alle smartphones skal have en stor sikkerhedspakke ind at ligge på sin telefon. Der er ikke grund til at panikke over det her," siger han.

I stedet henviser Lars Neupart virksomheder, der administrerer Android-enheder, til at fokusere på at beskytte data på telefonen eller tablet-computeren, hvis en af disse forsvinder. 

"Enheder, der forsvinder, er lige nu en større trussel end malware, så husk at have remote wipe klar," siger han. 

Læs også:

Derfor kæmper Google fortsat med Android-malware

Det vælter ind med malware på din Android-mobil

Overblik: Så usikker er din Android-telefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere