Artikel top billede

Det vælter ind med malware på din Android-mobil

Mængden af malware på Android er femdoblet siden juli. Google bærer selv en stor del af skylden.

Computerworld News Service: Mængden af malware på Googles mobilstyresystem, Android, er vokset markant i løbet af de seneste måneder.

Faktisk er mængden af malware på Android femdoblet siden juli, oplyser Juniper Networks.

Samtidig er der ingen tegn på, at væksten i mængden af Android-malware er begyndt at aftale, lyder det fra Dan Hoffman, der er chefanalytiker inden for mobilsikkerhed hos Juniper og medlem af virksomheden globale trusselscenter.

"Vi ser i øjeblikket to kilder til truslerne: Det traditionelle hacker-community producerer malware på Android meget tilsvarende som på pc, og så er det nogle folk, som bare er en tand for begavede - de 15-årige nørder - som er i stand til at gemme noget skadeligt indhold i en app," siger Dan Hoffman.

Især vokset i september og oktober

Antallet af opdagede prøver af malware på Android - hvor hver prøve defineres som et særskilt stykke angrebskode eller en variant af en tidligere opdaget angrebskode - er ifølge Juniper steget med 472 procent siden juli 2011.

Størstedelen af denne forøgelse skete i september og oktober.

"Vi har iagttaget en eksponentiel vækst i mængden af malware på Android i løbet af de sidste måneder," skriver Juniper i et blogindlæg i forbindelse med offentliggørelsen af en rapport om mobile trusler.

Den største trussel er stadig de overlagt skadelige Android-apps, der er udviklet af kriminelle, og som ofte er piratversioner af legitime applikationer, der er plantet enten i Googles officielle Android Market eller på et af de mange alternative download-sites, som især er populære i Asien og i særlig grad Kina.

"Dette er meget tydeligt, hvad truslen består af i øjeblikket," siger Hoffman-

Derfor bærer Google en del af skylden

Google kontrollerer ikke apps

Google kontrollerer ikke hvilke apps, der kan installeres på en mobil enhed med Android, hvilket Apple gør på sine iOS-enheder ved hjælp af såkaldte code signing-teknologier.

På den måde er det muligt for disse downloadcentre fra tredjeparter at eksistere. Google kæmmer heller ikke apps igennem, før de offentliggøres på Android Market.

Andre sikkerhedsanalytikere har tidligere bemærket det samme, når de har fundet skadelige apps i Android Market eller på uafhængige downloadsites.

Mindst tre forskellige bølger af malware - en i marts, en i juni og en i juli - har i år infiltreret Android Market. De skadelige apps blev hver gang først fjernet af Google, efter de var blevet downloadet af et ukendt antal brugere.

Der forekommer dog langt flere skadelige apps i de kinesiske app-butikker, der distribuerer Android-apps uden om Android Market.

Juniper vurderer, at det er muligt, at de hackere der nu udvikler malware til Android, er de samme som dem, der tidligere udviklede angrebskode til Symbian og Windows Mobile.

Men i takt med at de to mobilstyresystemers markedsandele er raslet ned - Net Applications estimerer, at deres markedsandele i oktober var faldet til henholdsvis 3,5 og 0,07 procent fra henholdsvis 8 og 0,2 procent i samme periode sidste år - så har hackerne forladt disse platforme og i stedet kastet sig over Android.

Og disse hackere har desværre stor erfaring.

"Symbian og Windows Mobile er de to ældste og bedst undersøgte mobilplatforme, og enheder med disse styresystemer har været mål for den mest udbredte og effektive malware, der nogensinde har ramt mobile enheder," vurderer Juniper.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere